Luni, 12 Septembrie 2005 - 07:24 AM Aleg.RO: Alianta scartaie din filiale

Publicat de: Cristina Faighel

Averea In pofida incercarilor conducerilor centrale de a ascunde neintelegerile din filiale sub pres, relatiile dintre partenerii de guvernare se inrautatesc pe zi ce trece. Dincolo de conflictul de la Prahova care i-a facut pe liberali sa ceara colegilor de Alianta incetarea „agresiunilor“ la adresa partidului si respectarea intocmai a protocolului, sunt si alte filiale unde conflictele mocnesc sau chiar sunt in toi. Tensiunile intre filiale sunt recunoscute oarecum si la nivel oficial. Presedintele Consiuliului Judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, a recunoscut, in discursul sau de la reuniunea Alesilor locali ai PNL, ca exista filiale unde cele doua partide ale Aliantei DA nu reusesc sa ajunga la un consens. Ba, mai mult, el a cerut conducerilor centrale ale celor doua formatiuni politice sa intervina acolo unde este cazul. Astfel incat, lucrurile sa nu degenereze ajungandu-se la situatii iremediabile.

Chiar si premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut, intr-un cadru mai restrans, - in Delegatia Permanenta a partidului- ca democratii dau dovada de „inamicitie“. Iar situatii conflictuale nu se gasesc doar la Prahova, ci si in alte judete.

Unul dintre ele se inregistreaza chiar la Brasov, fiind practic vorba despre o prelungire a tensiunilor existente in Alianta DA inca de la infiintare si acutizate in timpul alegerilor locale de anul trecut. Pe de o parte, democratii nu-i agreeaza pe senatorul Nicolae Vlad Popa si pe deputatul Ioan Ghise, ambii de la PNL. Acesta din urma a fost pret de doua mandate primar al Brasovului iar in urma alegerilor de anul trecut, cand PNL si PD au mers separat si au ajuns in „finala“ pentru postul de primar, PD a castigat prin George Scripcaru. Dupa preluarea mandatului, Scripcaru il ataca pe Ghise aratandu-i nereusitele.


Protocolul nu prevede solutii pentru rezolvarea crizei de la Prahova


La Constanta, conflictul dintre PNL si PD este cunoscut inca de la formarea Aliantei, cand celor doi lideri, Stelian Dutu (PD) si Puiu Hasotti (PNL), le-a fost impusa formarea Aliantei sub presiunea amenintarii. Desi Hasotti nu mai este in prezent lider de filiala (acum liderul organizatiei este deputatul Gheorghe Dragomir), cele doua partide se lupta pe posturile din institutiile descentralizate.

Si la Cluj mocnesc neintelegerile intre primarul democrat, Emil Boc, si presedintele Consiliului Judetean, liberalul Marius Nicoara. Recent, Nicoara a anuntat, spre nemultumirea lui Boc, ca demareaza si el, in calitate de presedinte al CJ, o campanie impotriva constructiilor ilegale, pe motiv ca Primaria nu prea are reactii la cererile cetatenilor.

La Galati, liberalii s-au razbunat pe colegii de Alianta, pentru neajunsul de la Prahova, luandu-le doi consilieri. Desi pare greu de crezut, unii liberali sustin ca acest schimb s-a produs cu acordul conducerii locale a PD. Liderii democrati ar fi preferat mai degraba sa-si vada fostii colegi la PNL decat independenti sau in randurile conservatorilor.

Si la Arad liberalii si pedistii s-au plasat pe pozitii adverse. Democratii sustin ca neintelegeri au aparut in momentul in care Gheorghe Seculici a parasit functia de presedinte al Consiliului Judetean pentru cea de vicepremier.

Liberalii ar fi sustinut, fara succes, o alta persoana decat cea care avea sustinerea PD-ului. La Giurgiu, potrivit unor membri ai PD, se inregistreaza o situatie de-a dreptul hilara. Liderul PD Giurgiu, Ionel Popa, se afla la cutite cu primarul liberal Lucian Iliescu. Ba mai mult, sotia lui Iliescu l-ar fi sunat pe Popa si l-ar fi amenintat.

Si la Braila sunt probleme. Aici liderul filialei locale a PD, Horia Vasioiu, si-a exprimat public regretul de a-l fi sustinut pe liberalul Constantin Cibu sa ajunga primar.

Potrivit unor surse din interiorul filialei, democratii au fost nemultumiti la impartirea locurilor in AGA si CA din unitatile subordonate primariei, cand ar fi ramas pe dinafara.

Cat priveste conflictul de la Prahova, acesta este cel care i-a determinat pe liberali sa intervina la nivel de presedinte. Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut colegilor de Alianta sa respecte intocmai protocolul semnat de cele doua partide si sa nu-l primeasca pe Florin Anghel - presedintele Consiliului Judetean in PD.

Cu aceasta ocazie, Tariceanu a recunoscut ca documentul are o hiba: nu prevede absolut nimic in situatia in care un membru al unuia dintre cele doua partide trece printr-o perioada de independenta politica inainte de a trece la cealalta formatiune.


(494 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Alianta scartaie din filiale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65388989448547 seconds.