Luni, 12 Septembrie 2005 - 07:10 AM Aleg.RO: Presedintele si premierul, un cuplu in conflict

Publicat de: Alexandru Macoveiciu

adevarul Cei doi lideri politici, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu dau romanilor impresia ca se afla intr-un conflict continuu. Potrivit unui sondaj INSOMAR, 49 la suta dintre cei intervievati cred ca intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu exista in continuare neintelegeri. O accentuata tendinta ascendenta a gradului de incredere a inregistrat fostul lider liberal Theodor Stolojan, care se situeaza pe locul al treilea la acest capitol, dupa presedinte si seful Guvernului.
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au reusit sa stopeze pierderea de imagine pe care au inregistrat-o peste vara si chiar sa-si adjudece cateva procente in ochii electoratului. Ultimul sondaj INSOMAR, dat ieri publicitatii, releva faptul ca seful statului a trecut testul inundatiilor, ajungand, in luna septembrie, la o cota de 67 la suta din preferintele romanilor multumiti de activitatea sa, dupa ce in iulie doar 60 la suta dintre cetateni se declarau satisfacuti. Spre deosebire de Basescu, primul-ministru nu a reusit sa adune decat un procent in plus la capitolul incredere si doua in ceea ce priveste satisfactia fata de activitatea guvernului sau, in raport cu a doua luna de vara. De partea cealalta a baricadei, liderii principalului partid de opozitie au beneficiat, in luna august, de aceeasi cota de incredere dobandita in iulie, un usor avantaj avandu-l presedintele PSD, Mircea Geoana. La nivelul partidelor politice, situatia nu este similara cu cea a liderilor lor: Alianta PNL-PD a pierdut un procent din intentiile de vot, PSD a pierdut trei, in timp ce PRM si UDMR au castigat cate un procent. Datele pozitive obtinute de actuala putere sunt puse de realizatorii sondajului si pe seama faptului ca acesta a fost realizat spre sfarsitul vacantei de vara, cand era de asteptat ca evaluarile populatiei sa cunoasca o usoara crestere.
Jumatate din electorat ar vota D.A.
Daca duminica viitoare ar fi chemati la urne, 49,1% din alegatori ar vota pentru Alianta D.A. PNL-PD , in timp ce principalul contracandidat, Partidul Social Democrat, ar castiga 28,8% din voturi, arata un sondajul INSOMAR. In ordinea preferintelor romanilor se mai afla Partidul Romania Mare, cu 10,8 la suta, si UDMR, cu 5,9 procente. Potrivit sondajului, Alianta D.A. este votata in principal de cei din mediul urban, de tineri si de persoane cu studii superioare, PSD-ul este votat, in schimb, de locuitorii din mediul rural, mai in varsta. Alianta a scazut de la inceputul anului de la 56,5 la suta la 49,1 la suta din intentiile de vot. PSD ramane la aceeasi cota, de 28 la suta. PRM a crescut de la 7,7 la suta la 10,8 la suta in intervalul februarie-septembrie, iar UDMR, de la 3,2 la suta la 5,9 la suta.


(638 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la Alexandru Macoveiciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Presedintele si premierul, un cuplu in conflict | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66038584709167 seconds.