Luni, 12 Septembrie 2005 - 06:59 AM Aleg.RO: "România a intrat în blocaj"

Publicat de: ---

azi Creșterea accelerată a prețului carburanților nu se justifică, apreciază PSD, care critică această situație și sugerează totodată câteva soluții, printre care eliberarea unei cantități de țiței din rezerva națională sau studierea oportunității introducerii unor prețuri maximale pe termen limitat. Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a afirmat, ieri, într-o conferință de presă, că în opinia PSD, în acest moment, din cauza conflictelor de interese atât economice, cât și politice între membrii guvernului și între guvern și președinte, România a intrat în blocaj. "Procesul de guvernare este stopat, asistăm la o bătălie pe alocuri sălbatică", a afirmat Diaconescu, susținând că exemplul situației privind prețul carburanților este relevant.
Social-democrații consideră că această creștere accelerată a prețului carburanților nu se justifică, deoarece, pe de o parte, leul s-a apreciat față de euro, iar, pe de altă parte, producția internă asigură jumătate din țițeiul rafinat în România. "Asistăm la un caz tipic de eșec al pieței și, evident, statul ar fi dator să intervină, dacă ar reuși să se poziționeze în afara cercurilor de interese", a spus Diaconescu.
PSD propune și câteva soluții, una dintre acestea referindu-se la eliberarea unei cantități de țiței din rezerva națională, iar o alta la studierea oportunității introducerii unor prețuri maximale la carburanți pe termen limitat, ca măsură de forță majoră. "Astfel de prețuri maximale ar putea fi doar prețuri recomandate, iar taxa pe cifra de afaceri să se aplice doar în cazul depășirii prețurilor recomandate", a spus Diaconescu, apreciind că o astfel de măsură trebuie luată în directă coordonare cu Consiliul Concurenței și structurile UE.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD a susținut că ar fi foarte important ca atât Consiliul Concurenței, cât și agenția de protecție a consumatorilor să se autosesizeze, iar aceasta să nu se întâmple la apelul președintelui țării, o astfel de situație putând genera bănuieli în legătură cu autenticitatea demersului unor instituții care trebuie să funcționeze independent.
Totodată, social-democrații consideră că ar fi util ca Agenția națională pentru resurse minerale să elaboreze o strategie de adaptare la noile măsuri din UE privind utilizarea surselor alternative de energie.
Potrivit lui Diaconescu, un calcul făcut de social-democrați arată că un plin de benzină reprezenta în iulie anul trecut 17% din salariul mediu pe economie, iar acum reprezintă 21%.


(656 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

"România a intrat în blocaj" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66051506996155 seconds.