Luni, 12 Septembrie 2005 - 06:58 AM Aleg.RO: Guvernarea erodează Alianța

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi Mai mult de jumătate dintre români nu vor alegeri anticipate. Dacă acestea ar avea loc, Alianța PNL-PD tot nu ar putea să guverneze singură. Aceste date sunt relevate într-un sondaj de opinie, realizat de INSOMAR, în perioada 30 august-5 septembrie și dat publicității ieri. Din datele sondajului INSOMAR rezultă că românilor nu le prea arde de alegeri anticipate, 41% - dintre aceștia nefiind de acord cu ele iar 19% sunt parțial împotriva anticipatelor. Doar 17% se declară total de acord, în timp ce 23% dintre cei chestionați sunt parțial de acord cu alegerile anticipate.
Cu toate acestea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Alianța D.A. PNL-PD ar obține 49,1% din voturi, PSD - 28,8%, PRM - 10,8% și UDMR 5,9%, doar aceste formațiuni politice având acces în legislativ.
Au mai obținut procente sub pragul de intrare în Parlament PPCD - 1,8%, PNG - 1,4% și Partidul Conservator - cu mai puțin de 1%. Restul de 2,2% dintre cei chestionați ar vota cu alte partide.
În cazul în care PNL și PD ar candida separat în alegeri, democrații ar obține cele mai multe procente, respectiv 56,2%, în timp ce liberalii sunt preferați de 40,8%. 1,7% dintre intervievați au răspuns că în acest caz ar vota cu un alt partid, iar 1,4% nu s-ar mai prezenta deloc la urne.

PRM și UDMR cresc în sondaje
Făcând o analiză a sondajelor din acest an legat de evoluția principalelor formațiuni politice, din februarie și până în septembrie, se poate constata că Alianța D.A. care întrunea la începutul anului 56,5% din intențiile de vot, se erodează. În luna mai a anului acesta a înregistrat cea mai scăzută cotă - 48,5%, pentru ca în prezent să se situeze la 49,1%.
Față de februarie când avea 28,6% din intențiile de vot, PSD se află în creștere.Nu însă și față de luna mai, când principalul partid din opoziție era creditat cu 35,3%, în această lună PSD situându-se la 28,8%.
Singurele în creștere semnificativă sunt PRM și UDMR. PRM a înregistrat o creștere în preferințele electoratului de la 7,7% în februarie la 10,8% în septembrie, iar UDMR de la 3,2% la 5,9%.

Românii vor o remaniere adevărată a Guvernului
Se pare că electoratul nu și-a dat bine seama că Guvernul a fost remaniat, peste jumătate dintre repondenți susținând schimbarea miniștrilor: 36% sunt total de acord, iar 42% se declară parțial de acord cu înlocuirea membrilor Cabinetului. Total împotriva schimbării acestora sunt 10% dintre chestionați, iar 12% parțial împotrivă.
Cât privește miniștrii care ar trebui schimbați, sondajul arată că 14% dintre cei intervievați consideră că o asemenea măsură ar trebui luată în cazul ministrului Sănătății și 9% în cel al ministrului Mediului. De asemenea, 6% dintre chestionați cred că ar trebui înlocuit chiar primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu.
Mai puțin de 5% dintre repondenți au nominalizat miniștrii Finanțelor, Justiției, Muncii, Educației, Economiei, Transporturilor și Integrării, în timp de 47% nu au dat un răspuns.
Sondajul de opinie INSOMAR a fost realizat pe un eșantion de 1.383 de persoane, reprezentativ pentru populația României cu vârsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate în 56 de localități urbane și 55 de localități rurale, eroarea maximă admisă pentru rezultatele obținute fiind de +/- 2,6%, garantată la o probabilitate de 95%.


(456 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Guvernarea erodează Alianța | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66991806030273 seconds.