Luni, 12 Septembrie 2005 - 06:56 AM Aleg.RO: UDMR vrea alte regiuni de dezvoltare

Publicat de: ---

azi Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu-Mureș, că realizarea obiectivelor Uniunii depinde de funcționarea actualei coaliții guvernamentale. "Rog demnitarii UDMR de la toate nivelele să abordeze astfel problema: dacă vom guverna bine, ne vom atinge obiectivele, iar dacă vom guverna ca în ultimele opt luni, cu greutăți și tărăgănări, vom funcționa cu insuccese și nemulțumiri", a declarat Marko Bela, la reuniunea comună a Consiliului Reprezentanților Unionali și ai Consiliului de Coordonare Unional. El a subliniat că sarcina UDMR este să îndrume partenerii de coaliție într-o direcție bună, a cooperării, întrucât această formațiune a învățat, în 15 ani, ce înseamnă coaliția, lucrând ca o uniune a diverselor orientări în interior și colaborând în "exterior" cu partidele românești.
"Totul constă în capacitatea noastră de cooperare și coaliție. Alegerile anticipate, pentru care ne-am pregătit și noi, sunt un subiect deja depășit. Să ne gândim la îndeplinirea sarcinilor pe care ni le-am asumat, nu la alegeri anticipate în fiecare săptămână. Majoritatea ne aparține și o putem consolida", a spus Marko Bela, care a adăugat că s-a căzut de acord cu partenerii de coaliție guvernamentală ca președinții celor două Camere ale Parlamentului să reprezinte actuala putere.
"Este dezirabil ca în fruntea Camerelor să fie stabilitate. Este important ca cei doi președinți ai Camerelor Parlamentului să fie membri ai acestei coaliții", a susținut Marko Bela, potrivit căruia UDMR trebuie să-și ducă la bun sfârșit mandatul, să îndeplinească prevederile referitoare la drepturile minorităților din programul de guvernare asumat.
Președintele UDMR a făcut, în acest context, un inventar al realizărilor și nerealizărilor de când UDMR face parte din actuala coaliție de guvernământ.
"Mi se pare un succes că, într-o seară luminată, de august, am arborat la Arad cele trei drapele, roșu-galben-albastru, roșu-alb-verde și cel al UE. Consider că în România situația este fără precedent. În ciuda tuturor disputelor și disensiunilor noastre, în Secuime, de exemplu, am făcut pași semnificativi în construirea drumurilor, a infrastructurii. Drumul peste Bucin s-a făcut deja, iar acum se construiesc și altele. Trebuie să vă spun că, în ciuda tuturor relelor în privința activității noastre, am purtat succese semnificative, după cum este un succes pentru mine că în România, fără precedent, în ultimii 80 de ani, UDMR trimite un ambasador, la Vilnius, în Lituania, ceea ce este un pas măreț. S-au înființat școli noi, la Deva și Șumuleu Ciuc", a afirmat Marko Bela.
El a enumerat între principalele insatisfacții, faptul că nu s-a reușit să se facă nici un pas în problema învățământului universitar de stat în limba maghiară și problema autostrăzii Transilvaniei de Nord.
UDMR intră în sesiunea de toamnă cu patru priorități legislative: adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităților naționale, modificarea legii administrației publice locale, proiectul de lege a bugetului anului 2006 și lupta anticorupție.
Referitor la intenția de modificare a Legii 215/2001 a administrației publice locale, Marko Bela a susținut că trebuie să crească sfera de competență a consiliilor locale și județene și să scadă cea a prefecturilor, iar instituții descentralizate precum inspectoratele școlare județene să nu mai depindă de Guvern, ci de consiliile locale.
"Să elaborăm pachetul de legi privind descentralizarea, să alocăm competențe și bani mai mulți. A venit momentul să începem dezbaterea publică privind regiunile de dezvoltare, pentru că nu le putem accepta pe cele prezente", a subliniat Marko Bela.


(715 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

UDMR vrea alte regiuni de dezvoltare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62580108642578 seconds.