Luni, 12 Septembrie 2005 - 06:49 AM Aleg.RO: Sondaj Insomar: 55% din romani cred ca Tariceanu si Basescu sunt «la cutite»

Publicat de: Bogdan Apostolescu

gardianul Paradoxal, dar lupta de uzura dintre presedinte si primul-ministru pozitioneaza Alianta in poll-position Luptele dintre Palatele Victoria si Cotroceni au lasat o impresie destul de proasta romanilor. Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, realizat in perioada 30 august- 5 septembrie, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu sunt "in razboi". Cu toate acestea, Alianta PNL –PD surclaseaza PSD.

41% din repondenti considera ca ambii lideri se inteleg prost. Totodata, 14% dintre acestia sunt de parere ca cei doi se inteleg foarte prost. In acelasi timp, subiectii sondajului, in proportie de 42%, apreciaza ca presedintele si premierul se inteleg bine. Doar 3% cred ca se inteleg foarte. Desi razboiul dintre Basescu si Tariceanu a adus prejudicii de imagine Guvernului si partidelor aflate la putere, totusi, potrivit sondajului, Alianta PNL- PD totalizeaza 49,1%. La mare distanta de afla PSD cu 28,8%. PRM ar obtine in urma unor alegeri parlamentare anticipate- 10,8%, UDMR- 5,9%, PPCD-1,8%, PNG- 1,4%. Celelalte partide ar totaliza impreuna 2,2%.

PD, in fata PNL In interiorul Aliantei, potrivit sondajului, situatia este relativ echilibrata. In situatia in care PNL si PD ar candida separat la alegeri, electorii Aliantei ar vota cu PD in proportie de 56,2%, iar cu PNL in proportie de 40,8%.


Presedintele sta bine

Basescu a reusit sa se distanteze de imaginea destul de negativa a Guvernului. Astfel, sondajul releva faptul ca romanii sunt multumiti de activitatea sefului statului in proportie de 49%, iar cei foarte multumiti ating un procent de 17%. Nemultumitii totalizeaza 23%, iar cei care sunt foarte nemultumiti ating pragul de 10%. Pe de alta parte, increderea in Basescu a stagnat. Astfel, in februarie 2005 acesta totaliza 59,1%, luna aceasta seful statului reusind sa creasca in ochii romanilor cu 0,6%.


Premierul rezista

Desi Tariceanu a fost strans cu usa mai mereu, totusi, 37% din cei chestionati considera ca sunt destul de multumiti de activitatea presedintelui PNL in calitate de prim-ministru. Totodata, 37% sunt nemultumiti, 20% se declara foarte nemultumiti si doar 6% foarte multumiti. Primul- ministru, desi in lunile mai (33,5%) si iunie (38%) scazuse drastic in sondaje, acum, presedintele liberalalilor a reusit sa ajunga la 50,8%, procent ce depaseste situatia din februarie, cand totaliza 47,1%.


Romanii vor vot uninominal

Politicienii nostri sunt constienti ca romanii doresc introducerea votului uninominal, fapt pentru care aproape toate formatiunile politice, cu exceptia PRM si UDMR, si-au aratat disponibilitatea pentru acesta modalitate de alegere a Parlamentului. Potrivit sondajului, 78,9% din repondenti doresc sa-si aleaga politicienii individual si doar 21,1% vor sa si-i vada in Legislativ candidand pe liste.


(571 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Bogdan Apostolescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Sondaj Insomar: 55% din romani cred ca Tariceanu si Basescu sunt «la cutite» | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76563096046448 seconds.