Sâmbătă, 10 Septembrie 2005 - 06:21 AM Aleg.RO: Tariceanu si Popescu, in razboi deschis

Publicat de: Cristina Faighel

Averea Istoria conflictului dintre premierul Calin Popescu Tariceanu (foto stanga) si fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu (foto dreapta), a ajuns la etapa dezvaluirilor. Dupa cum a promis recent, seful Executivului a dezvaluit motivele pentru care l-a remaniat pe Popescu, acuzandu-l, practic, de incompetenta. In replica, fostul sef al Finantelor sustine ca acuzatiile premierului sunt "jenante", ba, mai mult, sustine ca anumite decizii au fost luate cu stirea lui.

Desi a tinut sa precizeze ca nu face aceste dezvaluiri cu placere, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a enumerat trei dintre reprosurile adresate fostului ministru al Finantelor si care au generat in cele din urma schimbarea acestuia din functie. Tariceanu s-a referit in primul rand la incapacitatea lui Popescu de a gestiona treburile ministerului.

"Este vorba despre slaba capacitate administrativa de coordonare la nivelul ministerului", a spus Tariceanu, adaugand ca este inadmisibil ca un ministru sa nu aiba in sapte luni de zile nici o intalnire cu secretarii de stat din institutia pe care o conduce. In al doilea rand, premierul a invocat "inexistenta" relatiilor cu reprezentantii organismelor internationale. El i-a reprosat lui Popescu ca nu s-a intalnit deloc cu omologul sau, comisarul european pentru politici fiscale. "Este ca si cum am intra in Uniunea Europeana, iar Anca Boagiu nu s-ar intalni cu Ollie Rehn", a comentat Tariceanu.

Ultima bila neagra inregistrata de Ionut Popescu a fost in opinia premierului neaplicarea unor masuri adoptate in prealabil de Guvern. Liderul PNL a spus ca odata cu introducerea cotei unice s-a convenit sa fie majorate la 10% impozitele pe dobanzi si pe tranzactiile pe piata de capital, odata cu inceputul lunii aprilie. "A spus intai 1 aprilie, apoi 1 iulie si asa de bine s-a descurcat ca va fi introdusa din ianuarie 2006", a spus Tariceanu.

Ionut Popescu a respins toate acuzatiile invocate de premier ca fiind la originea demiterii sale din functie. Popescu a sugerat chiar ca seful executivului nu spune adevarul. "Daca astea sunt marile dezvaluiri pe care le promitea premierul, mi se pare jenant", a declarat ieri Ionut Popescu.

Fostul Ministru de Finante a precizat ca s-a intalnit zilnic cu secretarii de stat din cadrul ministerului, iar saptamanal cu aceia de la nivelul Guvernului. Cat priveste cea de-a doua acuzatie, referitoare la inexistenta relatiilor cu omologii sai, Popescu a spus ca s-a intalnit cu comisarul european responsabil cu politica fiscala inca din primavara, la o reuniune a FMI, care s-a desfasurat la Washington.

El a dat o explicatie si la spinoasa problema a majorarii impozitelor pe dobanzi si pe tranzactiile pe piata de capital. Popescu a tinut sa precizeze ca nu a luat de capul lui aceste decizii, ci a avut OK-ul premierului. El a spus ca este vorba despre o Ordonanta de Urgenta care trebuie sa treaca prin Parlament si care a fost modificata la Senat. Popescu a explicat ca s-ar fi creat o nebunie daca s-ar fi decis aplicarea Ordonantei, intrucat, actul emis de Executiv ar fi fost respectat doar cateva saptamani pana ar fi intrat in vigoare varianta cu modificarile aduse in Senat.

De ce nu se mai impaca

Problemele intre Ionut Popescu si Tariceanu au aparut odata cu declaratiile fostului lider liberal, Theodor Stolojan, potrivit carora este pregatit sa revina in partid. Atunci, Ionut Popescu s-a pronuntat public de partea actualului consilier prezidential. Popescu i-a fost, la randu-i, consilier lui Stolojan si a intrat in politica, la PNL, la apelul acestuia. Apoi, a urmat refuzul lui Popescu de a semna, in sedinta de Guvern, finantarea pentru ajutoare de stat pentru "Tractorul". Premierul nu a pomenit de aceste gesturi intre motivele pentru care l-a inlocuit pe Popescu.


(514 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Tariceanu si Popescu, in razboi deschis | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71270704269409 seconds.