Sâmbătă, 10 Septembrie 2005 - 06:15 AM Aleg.RO: Situația de pe teren
Publicat de: Valentin Stănilă
A fost nevoie să răzbată în presă câte ceva despre scandalurile din ADA la nivelul conducerilor partidelor componente din județele Prahova, Alba, Constanța etc. pentru a se reconfirma fragilitatea maximă a structurilor teritoriale ale Alianței aflate la conducerea țării.
S-a ajuns până acolo încât Biroul Permanent Central al PNL să dea "indicații" cu caracter imperativ conducerii "aliatului", PD. În mod oficial s-a exprimat dezacordul față de primirea în PD a celor 24 de demisionari din PNL-Prahova. În sprijinul acestei luări de poziție a fost adus Protocolul de constituire a ADA care interzice racolarea reciprocă de membri. S-a atras atenția "aliatului" că în cazul în care nu se va conforma avertismentului se va proceda la contramăsuri, precizându-se (cu titlul de exemplu) că membri de vază ai PD din județul Galați au dat semnalul înscrierii lor în PNL.
Este de asemenea foarte amuzant să auzi că liderii PNL și PD iau în considerare argumentul potrivit căruia este mai bine să se facă "transferuri" în interiorul ADA decât ca demisionarii să se ducă la... PSD. În fond, principiul alegerii "răului mai mic" nu este pentru prima dată evocat și chiar aplicat în ADA.
Până la un punct aceste conflicte, mai mult sau mai puțin deschise, reprezintă afaceri interne ale ADA. Punctul de la care interesul public mai larg devine legitim îl reprezintă efectul unor asemenea confruntări (unele foarte dure, după cum s-a constatat) asupra modului în care sunt administrate entitățile administrativ-teritoriale care reprezintă "terenul" respectivelor conflicte.
În funcție de apartenența la PNL și, respectiv, la PD, prefecții, președinții de consilii județene și locale, primari au trecut la represalii, la discriminări, în special în zonele cele mai sensibile, cele ale achizițiilor și lucrărilor publice. Aceasta este principala miză: accesul la banul public. Dacă ar exista cineva care să-și imagineze că plecările din PNL, ca de altfel și din PD, sunt determinate de divergențe pe teme ideologice, de principiu, atunci acela, cu siguranță, poate fi trecut - fără nici o rezervă - în categoria naivilor incurabili (să le zicem doar așa).
Situația de pe "teren" este cea care dezvăluie natura exactă a relațiilor din interiorul ADA. Nu este vorba despre competiția politică firească între partide care se revendică de la doctrine diferite, ci despre concurența neloială determinată de prioritatea acordată intereselor economice, de cele mai multe ori la limita și/sau în afara legii. În aceste circumstanțe, este de-a dreptul caraghios să se mai vorbească despre slujirea intereselor cetățeanului sau despre alte "baliverne" de același tip.
Presa din majoritatea județelor este plină, zi de zi, cu informații referitoare la conflictele dintre liderii locali ai celor două componente ale ADA. Luptele dintre "aliați" capătă cele mai diferite și mai năstrușnice forme, însă rezultatele sunt - de regulă - aceleași: un clan își adjudecă achiziții publice în concurență acerbă cu un alt clan. Nu posturile care permit consolidarea pozițiilor politice ale partidelor respective în teritoriu interesează, ci numai puterea de decizie care slujește cauza de natură mafiotă. Din acest motiv, se constituie tot felul de "alianțe" care transced structurile ADA și se ajunge chiar la o foarte confortabilă și profitabilă "coabitare" cu exponenți ai Opoziției, pe plan local.
Dacă se dorește o explicație (desigur, una dintre multele nu numai posibile, ci și reale) ale modului defectuos în care sunt gestionate treburile publice la nivelul întregii țări, atunci se cuvine să facem trimitere la situația de pe "teren", din ADA. Nici un fel de operațiuni cosmetice nu mai pot să ascundă adevăratele raporturi dintre "aliați". Nu putem să zicem, cu seninătate: îi privește, n-au decât! Din păcate, populația suportă consecințele. Că așa-i de când lumea: unii cu foloasele, ceilalți cu ponoasele.
(487 afișări)
| |
|