Vineri, 09 Septembrie 2005 - 08:18 AM Aleg.RO: Bășcălia nu salvează România
Publicat de: Valentin Stănilă
În ultima vreme se discută public, mai apăsat, diverse teme care vizează reformarea clasei politice, regruparea forțelor în spațiile definite (mai mult sau mai puțin convențional) de "stânga" și de "dreapta", exercitarea mandatului prezidențial, structura Parlamentului etc.
Cum se întâmplă deseori la noi, aici, pe malurile Dâmboviței, numeroase persoane cu acces la mass-media, în special la cele audio-vizuale, se întrec în a propune soluții, "în nume propriu". Se cere însă remarcat că, mai ales, atunci când dețin funcții de conducere în partide importante, persoanele în cauză nu pot prezenta lucrurile într-o manieră care - chipurile - îi angajează doar ca indivizi și nu ca lideri cu mari răspunderi față de formațiunile lor politice. Dar, incontestabil este mai bine că se încearcă deblocarea unor situații prin astfel de intervenții publice decât să se păstreze o tăcere pudică prin care se acumulează tot mai puternice tensiuni.
Din păcate, multe asemenea luări de poziție și ecoul lor sunt foarte departe de a reprezenta o dezbatere reală, utilă. De regulă, replicile și contrareplicile evită elementele esențiale, punctele vulnerabile ale soluțiilor propuse, accentul punându-se pe fraze "de efect" ce se vor spirituale nevoie mare. În acest mod, bășcălia înlocuiește, din păcate cu efect la "galerie", confruntarea autentică de idei.
De ce trebuie să fie luate în bășcălie luări de poziție referitoare la necesitatea stabilirii, printr-un consens al partidelor parlamentare, a priorităților politico-legislative ale actualei perioade? De ce trebuie să se ironizeze chemarea la concentrarea eforturilor în vederea eliminării restanțelor privind "foaia de parcurs" a pregătirilor pentru integrarea europeană a României? De ce trebuie să se ia "în balon" avantajele și dezavantajele Legislativului unicameral sau ale introducerii votului uninominal? De ce trebuie să se facă bancuri pe tema modalităților de combatere efectivă a tendințelor autoritariste în îndeplinirea celor mai înalte funcții în stat?
Ferească Dumnezeu! Nu pledăm pentru stilul încruntat în desfășurarea discuțiilor, pentru reprimarea umorului, pentru un limbaj uscat, sterp. Dimpotrivă, considerăm că la toate aceste capitole majoritatea politicienilor ar avea foarte multe de învățat din modul în care strălucitorul Alexandru Paleologu aborda și trata până și cele mai aride subiecte, inclusiv din sfera politicii. Dar, una este conversația spumoasă, plină de miez, de farmec (chiar) și alta bășcălia groasă și joasă.
Grav este faptul că aruncându-se, prin procedee reprobabile, în derizoriu teme cu adevărat importante, se încearcă (și de cele mai multe ori se reușește) să se amâne rezolvările sau să se adopte soluții superficiale.
Dacă un politiciann (excepția confirmă regula) nu se referă la cancanuri, la luptele de culise, la intigrării, la alte teme care fac deliciul mahalalei și se ocupă de teme plicticoase precum factura energetică pentru iarnă, respectarea regulilor democratice în funcționarea instituțiilor statului, contracararea deficitului exploziv al contului curent, marele potențial exploziv al deteriorării condițiilor de trai ale majorității concetățenilor noștri (ca să dăm doar câteva teme care au făcut, în aceste zile, obiectul multor intervenții publice luate "peste picior"), imediat este caracterizat drept desuet, plicticos, anacronic. Nimic despre conținutul intervenției, despre valabilitatea argumentelor.
A lua în derâdere, bunăoară, semnalele critice la adresa actualei Puteri referitoare la politizarea, de facto, a Justiției nu reprezintă, oare, un act iresponsabil în condițiile în care, aproape zilnic, apar date și fapte despre modul părtinitor în care se mai împarte dreptatea în spațiul nostru mioritic? La fel, pe ce temei se ironizează ieftin îngrijorarea legitimă provocată de avertismentele tot mai numeroase primite de la Bruxelles? Ar fi mai bine dacă s-ar trece toate acestea sub tăcere și ne-am distra doar pe seama celor care pun la inimă - cum se spune - interesul țării, interesul public? Prea adesea se confundă vorba de duh cu mârlănia pură pentru a nu considera că reformarea clasei politice s-ar cuveni să înceapă cu învățarea comportamentului civilizat, a regulilor elementare de a discuta, de a dialoga. Iar am comis un sacrilegiu! Am evocat dialogul ca modalitate democratică de confruntare politică. Ce facem cu parul, cu toporul, dar mai ales cu bășcălia? S-ar putea imagina fără ele viața publică dâmbovițeană?
(466 afișări)
| |
|