Vineri, 09 Septembrie 2005 - 08:16 AM Aleg.RO: Basescu asmute Consiliul Concurentei pe toti producatorii de benzina

Publicat de: Cristian Matache

Cotidianul Presedintele Traian Basescu a cerut Consiliului Concurentei sa verifice daca distribuitorii de carburanti s-au inteles la pret. Consiliul a dat curs ordinului inainte ca el sa fie rostit. Seful statului si-a manifestat ieri ingrijorarea cu privire la majorarea repetata, in ultimele zile, a pretului la combustibili, solicitind Consiliului Concurentei sa verifice comportamentul agentilor economici care produc si distribuie carburanti pe piata romaneasca.

Ancheta din oficiu

Consiliul s-a conformat, desi sustine ca investigatia este declansata din oficiu. Prin aceasta ancheta, autoritatea de reglementare din domeniul concurentei va solicita date si informatii cu privire la motivul care a condus la cresterile in lant ale pretului la carburant urmatoarelor companii: SNP Petrom, OMV, Rompetrol, Lukoil Downstream, Agip, Mol Romania, RAFO Onesti.

Intelegeri la pret

In prezent, exista la nivelul Consiliului Concurentei banuiala ca actorii de pe piata interna a petrolului au facut intelegeri de pret, adica s-au constituit in carteluri, fapt care contravine regulilor concurentiale. Modul de actiune al inspectorilor Consiliului seamana intru citva cu cel al politistilor, intrucit, pentru a demonstra o astfel de intelegere de pret, este nevoie de probe consistente.

Intreprinderea lor este destul de dificila, pentru ca rar se intimpla ca firmele care se constituie intr-un cartel sa lase inscrisuri care sa le incrimineze. In ancheta pe care o intreprind, inspectorii Consiliului solicita informatii legate de costuri, de cantitatea de petrol importat, de cantitatea achizitionata de pe piata interna, de pretul intern si de cel extern. •

Tariceanu, si el ingrijorat


Nivelul pretului carburantilor preocupa si Palatul Victoria. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca bugetul pe anul viitor va trebui construit pe un pret realist al petrolului, in conditiile in care, in acest an, s-a inceput executia bugetara cu un pret in jurul a 25-30 de dolari pe baril, iar in prezent acesta a ajuns aproape la 70 de dolari.


(587 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Cristian Matache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu asmute Consiliul Concurentei pe toti producatorii de benzina | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5918288230896 seconds.