Joi, 08 Septembrie 2005 - 09:34 AM Aleg.RO: Atac la baioneta

Publicat de: Laurentiu Ciocazanu

evenimentulzilei Basescu, in razboi cu mogulii de presa
Alaltaieri, Traian Basescu a decontat, printr-o singura fraza, 15 ani de complicitate intre lasii puterii politice si baronii presei, explicand cum de le-a venit celor din urma ideea de a-si cladi imperii media: "Si-au facut si grupuri de presa, sa-si poata apara mediatic interesele si sa poata exercita mediatic presiuni asupra politicienilor, asupra justitiei, asupra institutiilor statului". De fapt, Basescu n-a descoperit ca Turnul Eiffel se afla in Paris. El doar a adus la cunostinta lumii ceea ce stia tot romanul: ca, dupa ‘90, resortul investitiilor in media n-a fost pasiunea pentru meseria sacra de jurnalist, ci nevoia de a construi o arma eficace in gherila romaneasca de tranzitie.
Iar arma a servit cauza. Ziarul sau canalul TV au fost scoase la bataie, drept forta de reactie rapida, cand vreo fabrica buna de privatizare risca sa ajunga in mana cui nu trebuie. Sau cand vreun procuror sau politai nascut cu vocatia dreptatii s-a gandit sa-si bage coada in afacerile baronului. Ori cand vreo comisie cu frica de Dumnezeu s-a complicat sa tina licitatie corecta.
Cautati in colectiile postrevolutionare ale ziarelor sau in arhivele televiziunilor si veti gasi munti de dovezi: ministri, primari, sefi de mici si mari privatizari macelariti in campanii denigratoare, companii nationale si multinationale santajate in capul ziarului, judecatori, procurori, politisti tocati la apelul de dimineata.
Sincer, dupa descinderea lui Traian Basescu la Clubul Roman de Presa, unde l-a aratat cu degetul pe bossul de la „Ziua”, am fost sceptic. Nu m-am asteptat ca presedintele sa continue sa vorbeasca deschis despre focarele de infectie din presa. Sunt prea multi si prea legati mogulii ca el sa nu se gandeasca si la consecinte. Unii il toaca si asa de placere, la jurnalul de la ora 19.00. Dar Basescu promite ca merge mai departe. Dea Domnul sa fie asa! Poate va face el curatenie acolo unde au mocirlit-o pompoase organizatii de tip CRP, CTP sau alte pretins vorbitoare in numele breslei jurnalistilor.
Macar doua criterii sa poata impune: sa-i scoata la lumina pe adevaratii patroni de ziare si televiziuni, ascunsi acum prin insule, si sa-i oblige sa-si achite datoriile pana la ultima centima. Dar inainte de asta sa le ridice procurorilor o interdictie veche de 15 ani: aceea de a nu se atinge de afacerile baronilor de presa, cei care, sub toate guvernarile, au avut imunitate in fata anchetelor penale.
Traian Basescu se inhama la un razboi de uzura. Dupa cum el insusi recunoaste, mogulii media sunt puternici si cainosi. Se vede in presa care tamaia odinioara partidul-protector al afacerilor lor si care astazi il acuza pe Basescu si cand salveaza ostatici din pivnitele Bagdadului. S-ar putea sa-l coste pe presedinte. Poate chiar un nou mandat. Dar, vorba lui, tara nu poate intra in UE putreda pe interior. Iar putreziciunea ei vine in mare parte si din presa. Mai bine, peste patru ani, o Romanie sanatoasa fara Basescu, decat o Romanie gaunoasa cu Traian Basescu presedinte in varful ei. Oricum, nu-i genul lui.


(576 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Laurentiu Ciocazanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Atac la baioneta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6368670463562 seconds.