Joi, 08 Septembrie 2005 - 09:11 AM Aleg.RO: Primul ambasador UDMR, binecuvântat cu jumătate de gură de către Parlament
Publicat de: Florin NEGRUȚIU, R.D
Față de colegii săi „români”, aspiranți la un fotoliu de ambasador, udemeristul Gheorghe Tokay a primit cele mai multe voturi împotrivă: șase.
Unsprezece parlamentari din comisiile reunite de politică externă au fost, totuși, în favoarea trimiterii lui Tokay ca ambasador în Lituania și Letonia. Cum votul a fost secret, se poate doar presupune că împotriva sa au votat PRM și PSD. Cert este că, imediat după audieri, președintele PSD, Mircea Geoană, care este și șef al comisiei de politică externă din Senat, a declarat că Tokay este „o numire politică”. Geoană a cerut public Ministerului de Externe și Coaliției majoritare să dea lămuriri despre „câte poziții de ambasadori au fost promise UDMR prin acordul de guvernare, dacă există și alte poziții pe care UDMR le-a solicitat în alte instituții de forță ale țării, inclusiv în serviciile secrete”. „Care-i problema dacă un ungur este desemnat pentru a ocupa un post în diplomație?!”, a sărit, ieri, deputatul udemerist Kelemen Hunor. El a precizat că, în protocolul încheiat de formațiunea sa cu Alianța PNL-PD, nu este prevăzut un număr de ambasadori care să revină Uniunii. „Dl. Tokay are o experiență uriașă în diplomație. Credeam că Geoană e un om mai deschis la minte. Nu înțeleg care e problema dacă un reprezentant de-al nostru e numit ambasador. Mircea Geoană este ediția 2005 a lui Ion Iliescu din anii 70”, a conchis Kelemen Hunor.
Gheorghe Tokay (66 de ani) este cel mai bătrân dintre ambasadorii care au primit, ieri, avizul parlamentarilor. El a fost deputat UDMR între 1990-2004 și ministru delegat pentru minorități naționale în guvernarea CDR.
Theodor Paleologu, votat în unanimitate, în memoria tatălui
Cel mai tânăr dintre noii ambasadori este Theodor Paleologu (32 de ani), care va pleca la post în Danemarca. Tot o numire politică, fiul seniorului liberal Alexandru Paleologu, recent trecut în neființă, a fost votat în unanimitate, deși mulți pesediștii cârcoteau, pe la colțuri, că nu este încă destul de „copt” pentru această poziție. Theodor „Toader” Paleologu continuă, astfel, o tradiție de familie, tatăl său fiind, la începutul anilor ’90, ambasador la Paris. O numire „semipolitică” este cea a poetei Elena Sava (născută Ștefoi), 51 de ani, care va pleca la post în Canada. Scriitoare și ziaristă, a lucrat la revista Dilema și la Fundația Culturală Română și a fost sprijinită de Andrei Pleșu pentru a face saltul spre MAE, în 1998. Cunoaște țara în care va merge, între 1999 și 2001 fiind consul general al României la Montreal. Vasile Popovici (49 de ani), viitorul ambasador în Maroc, este tot o numire cu rezonanță politică. Deputat de Timiș între 1992 și 1996, a mai lucrat la consulatul din Marsilia și la ambasada de la Paris. După reprezentantul UDMR, Vasile Popovici a avut cele mai multe voturi împotrivă: patru.
Gabriel Gafița (53 de ani) și Gabriel Bârtaș (35 de ani) sunt socotiți diplomați de carieră și au primit unanimitate de voturi. Primul va merge în Portugalia, cel de-al doilea în Polonia. Gafița a mai fost ambasador în Canada și în Malaezia, iar Bârtaș a lucrat ca atașat și secretar III la Ambasada României din Polonia.
(563 afișări)
| |
|