Miercuri, 07 Septembrie 2005 - 08:38 AM Aleg.RO: Ion Iliescu il cheama pe Basescu sa puna capat razboiului politic

Publicat de: ---

Averea Ion Iliescu (foto) a iesit ieri in public pentru a apara presedintii pesedisti ai camerelor parlamentare si ai consiliilor judetene, dar si pentru a trage niste semnale in legatura cu situatia politica actuala. Fostul presedinte i-a cerut lui Traian Basescu sa vegheze la respectarea Constitutiei si sa puna capat actualului „conflict politic si social“. Desi din ce in ce mai indepartat de PSD, Iliescu ii sustine cel putin temele de lupta impotriva puterii.

Astfel, fostul sef al PSD s-a oprit si el asupra agendei cetatenilor, una total diferita de cea a puterii si care vizeaza costurile vietii, scaderea puterii de cumparare, cresterea fiscalitatii, criza din sanatate, degradarea infrastructurilor.

Iliescu s-a aratat nedumerit in legatura cu insistenta cu care actuala putere promoveaza schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, in timp ce, spune el, in tarile europene, cu democratii consolidate, existenta diferitelor forme de coabitare politica constituie regula si nu exceptia. Iliescu este ingrijorat si de intoleranta din viata politica si de faptul ca puterea a blocat orice dialog cu opozitia. In subsidiar, acesta i-a prevenit pe cei de la putere ca lucrurile ar putea degenera spre razboi politic si instabilitate generala care „ar diviza si mai mult societatea romaneasca“. Senatorul PSD, a afirmat chiar ca vazuta de la Bruxelles, situatia politica din Romania ar putea indica ca Romania este incapabila sa indeplineasca criteriile politice de la Copenhaga.

Ca urmare a acestui „moment delicat“ si luandu-si in serios rolul de fost presedinte al statului, Iliescu i-a propus lui Traian Basescu sa declanseze un proces de consultari cu toti actorii politici, pentru normalizarea vietii politice si pentru gasirea unui consens in legatura cu prioritatile de integrare ale Romaniei.

Pana aici, apelul spre consens al lui Iliescu suna aproape la fel cu pactul pentru integrare propus de ceva timp de actualul lider al PSD, Mircea Geoana. Numai ca, daca Geoana se adreseaza Guvernului, Iliescu se adreseaza Presedintiei.

Consensul se masoara in mineriade

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti considera ca si fostul presedinte a dat dovada in repetate r?nduri de intoleranta politica pe vremea c?t s-a aflat la putere. „As mentiona doar mineriadele care au insemnat intoarcerea Rom?niei cu cel putin zece ani in urma“, a spus Hasotti. In ceea ce priveste felul in care s-a desfasurat dialogul politic pe vremea PSD-ului, Hasotti considera ca acesta fie a lipsit, fie a insemnat un monolog al Puterii, fie, in cel mai fericit caz, a insemnat o simulare a lui. Referitor la avertizarile primite de la Bruxelles mentionate de Ion Iliescu, Hasotti a fost de parere ca Iliescu este maestru in a manipula si a spune jumatate de adevar si jumatate de minciuna. „As vrea sa cunosc cine, cum si ce i s-a transmis domnului Iliescu“, a mentionat Hasotti.


(684 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Ion Iliescu il cheama pe Basescu sa puna capat razboiului politic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61900615692139 seconds.