Miercuri, 07 Septembrie 2005 - 08:37 AM Aleg.RO: Avantul revolutiei Che Guevara, taiat din fasa

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea Desi a iesit ieri in public pentru a-i apara pe cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, pe Adrian Nastase si pe Nicolae Vacaroiu, fostul lider PSD, Ion Iliescu, s-a aratat reticent fata de noile proiecte ale lui Mircea Geoana. Iliescu a declarat ca isi mentine hotararea de a nu participa la sedintele partidului, chiar daca a fost reales acum doua zile lider al grupului PSD din Senat.

Fostul presedinte al Romaniei a dat de inteles ca singura sa disponibilitate fata de noua conducere a partidului este numai cea de dialog si de sustinere, dar pe unele probleme. Referitor la cele doua proiecte ale lui Mircea Geoana, introducerea votului uninominal si a Parlamentului unicameral, Iliescu a declarat ca din anii ’90, aceste probleme se tot discuta.

Geoana si-a numit propunerile, care mai cuprind si alte proiecte, drept revolutia binelui, iar tinerii PSD au insotit acest demers cu simbolul Che Guevara, exportatorul revolutiei comuniste in America de Sud.

Desi a afirmat ca fiecare dintre sistemele de organizare a Parlamentului si a scrutinului au argumente pro si contra, Iliescu s-a aratat dezamagit de intentiile de schimbare ale colegilor sai de partid. „Eu cred ca nu este bine sa tot schimbam constructia institutionala, este un proces mult mai complicat. Sa ne jucam cu schimbarile din deceniu in deceniu nu este foarte potrivit“, a declarat fostul sef al statului. Acesta a adaugat ca in locul acestor schimbari „ar trebui sa dam functionalitate structurilor existente, sa eliminam acele aspecte negative“.

Pentru a da mai multa greutate afirmatiilor sale, Iliescu a inceput apoi sa puna in evidenta aspectele negative ale votului uninominal. „Pot sa promoveze foarte bine oameni cu parale multe si minte putina, dar care nu inseamna pregatirea necesara pentru un parlamentar“ a sustinut Iliescu.

Dar fostul sef al social-democratilor continua sa le trimita acestora mesaje de atentionare. Iliescu a incercat sa nu para deranjat ca Mircea Geoana si-a insusit chiar si partial proiectul sau politic, dar a atentionat ca PSD trebuie sa aiba in vedere toate variantele atunci cand va incepe aceasta constructie politica.

„E o tema care comporta zece proiecte“, a raspuns razand Iliescu la o intrebare despre platforma de stanga propusa de Geoana. El a mai declarat insa ca ceea ce a prezentat pana acum Geoana in legatura cu acest proiect este „o parere personala“. „N-am vazut inca o analiza a PSD care sa prezinte aceasta platforma“, a mai declarat Iliescu. Fostul lider al PSD a mai transmis noii echipe a lui Geoana ca „sunt oameni care nu se simt reprezentati de PSD sau nu vor sa se angajeze intr-o structura politica cu PSD“. O idee pe care Iliescu nu uita sa o exprime la fiecare iesire a sa in public, inca din aprilie, de la pierderea sefiei PSD.

Geoana si incremenirea intr-un proiect al trecutului

In replica, Mircea Geoana a declarat ca afirmatiile lui Ion Iliescu referitoare la votul uninominal sunt oportune si utile. El a adaugat insa, aratand timid spre Iliescu ca, „cine nu are curajul sa se uite si la neimplinirile clasei politice, la ceea ce nu functioneaza in democratia romaneasca este condamnat sa ramana incremenit intr-un proiect al trecutului si sa nu reprezinte o formula de succes pentru viitorul Romaniei“.


(570 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Avantul revolutiei Che Guevara, taiat din fasa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56622695922852 seconds.