Miercuri, 07 Septembrie 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: Schimbare fulger

Publicat de: Mediafax

ziua Alianta vrea revocarea lui Nastase in ziua adoptarii Regulamentului Batalia politica pentru schimbarea cat mai rapida a lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a intrat ieri intr-o noua faza. Alianta a iesit la lupta cu un nou plan care urmareste revocarea lui Nastase in aceeasi zi in care se va produce modificarea Regulamentul Camerei. Strategia Coalitiei a pus insa pe jar PSD, care vede in contestarea la Curtea Constitutionala a prevederilor noului Regulament o barca de salvare a functiilor de conducere din Parlament. Presedintele pesedist a spus ca Puterea s-ar "descalifica" complet daca l-ar schimba de la sefia Camerei fara sa astepte in prealabil un raspuns din partea Curtii Constitutionale pe marginea modificarilor operate la Regulament. Peremistii au imbratisat si ei teoria PSD, sustinand ca aprobarea documentului nu trebuie urmata automat de aplicarea sa. Intre timp, coducerea Camerei a decis ca Regulamentul Camerei va fi discutat in plen abia peste o saptamana, lucru care va fi valabil, probabil, si in Senat. In aceste conditii, Coalitia este la limita calendarului propus pentru schimbarea presedintilor, iar PSD incearca sa tergiverseze luarea unei decizii cat mai mult posibil.


Planul DA
Deputatul PNL, Titus Gheorghiof, a dezvaluit ieri intentia Coalitiei guvernamentale de a-l schimba pe Nastase chiar in clipa in care se va aproba noul Regulament al Senatului. El a folosit ca argument faptul ca Regulamentul nu are caracter de lege si, prin urmare, pentru aplicarea acestuia nu este necesar sa se astepte cinci zile pana va veni raspunsul Curtii Constitutionale. In opinia sa, hotararea Curtii Constitutionale se aplica asupra textului, nu persoanei si se aplica pentru viitor. Cu alte cuvinte, Gheorghiof a sustinut ca Nastase va ramane bun schimbat chiar daca textul in baza caruia s-a facut revocarea sa din functie va fi declarat ulterior drept neconstitutional.


PSD se agata de Curtea Constitutionala
In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a sustinut ca planul Coalitiei "descalifica Puterea complet in fata opiniei publice". El a mai spus ca nu se pot pune in miscare formule neconstitutionale, iar Parlamentul trebuie sa respecte Constitutia. Nastase a mentionat ca inclusiv protocolul semnat de liderii Coalitiei in 10 august, pe care l-a numit un "pact impotriva Constitutiei", prevede ca principal obiectiv schimbarea presedintilor consiliilor judetene si a presedintilor Camerelor Parlamentului "conform regulilor constitutionale".

"Pentru asta, in mod evident Curtea Constitutionala ar trebui sa se pronunte", a adaugat presedintele executiv al PSD. El a spus ca PSD va sesiza cu siguranta Curtea Constitutionala, daca noul regulament al Camerei va cuprinde prevederi neconstitutionale.


PRM, impotriva Aliantei
Peremistii au apreciat prin vocea deputatului-jurist, Lucian Bolcas, ca Alianta este obligata sa astepte decizia Curtii Constitutionale, proiectul de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor avand caracterul unei legi. "Adoptarea hotararii de modificare a Regulamentului are acelasi traseu ca si adoptarea unei legi. In momentul in care s-a adoptat hotararea de modificare a Regulamentului, aceasta nu intra automat in functie, ci exista un interval de cinci zile in care poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Pana atunci, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului pot ramane in functie", a explicat Bolcas. El a mentionat ca PRM nu va fi de acord cu schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului "la simpla solicitare a unor forte politice care si-au schimbat optiunile de la un moment la altul".


Dezbaterea Regulamentului, saptamana viitoare
De altfel, conducerea Camerei Deputatilor a decis ca noul Regulament va intra in dezbaterea plenului de abia saptamana viitoare, in acest rastimp comisiei de resort revenindu-i sarcina de a elabora un raport privind cele peste 200 de amendamente aprobate sau respinse. Democratul Cristian Radulescu a mentionat ca prin prelungirea termenului la care sa se discute Regulamentul nu inseamna decat ca "s-a prelungit boala cu inca sase zile pana a se ajunge la operatie. Radulescu a adaugat ca termenul de 15 septembrie stabilit de Coalitia guvernamentala pentru a-i revoca din functie pe cei doi presedinti social-democrati ai Camerelor va fi depasit. De altfel, nemultumirile deputatilor asupra propunerilor de modificare a noului Regulament au inceput sa apara. Udemeristul Kelemen Hunor, chestor al Camerei si-a manifestat dezacordul fata de modalitatea de inlocuire a membrilor Biroului Permanent al Camerei, propusa prin modificarea Regulamentului, adica revocarea in urma votului majoritatii deputatilor.

"De exemplu, eu, daca PSD si PRM se supara, si mai aduna si 3-4 voturi in plus, ma pot schimba si ramane UDMR fara reprezentant in Biroul Permanent", a spus Kelemen Hunor, aratand ca acest lucru reprezinta "o aberatie".


Vacaroiu mai are o saptamana
Nicolae Vacaroiu va mai ramane si el, cel mai probabil inca o saptamana, la conducerea Senatului.

Unii dintre senatorii Puterii ne-au declarat ca sedinta de astazi a Biroului Permanent nu va produce mari surprize in planul programului de lucru pe saptamana in curs.

Mai exact, Alianta nu se va inghesui sa ceara ca dezbaterea asupra noului Regulament sa aiba loc joi, mai ales ca maine o parte a senatorilor - care sunt si ministri - se vor duce la sedinta de Guvern sau se vor deplasa la Brasov, unde are loc Delegatia Permanenta a PNL. (Roxana ANDRONIC, Razvan GHEORGHE)


Olteanu, dorit la sefia Camerei
Mai multi deputati tineri din PNL il propun pe ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in contextul procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere, a declarat, ieri, parlamentarul PNL Dan Motreanu. Pe langa secretarul general al partidului, Dan Motreanu, candidatura lui Olteanu mai este sustinuta de deputatii Cristian Busoi si Cristian Adomnitei, acesta din urma fiind presedintele Tineretului Liberal. "Deputatii tineri din cadrul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor doresc sa-l convinga pe ministrul Bogdan Olteanu sa candideze pentru functia de presedinte al acestei institutii. Consideram ca este in interesul PNL si al Camerei Deputatilor ca institutia sa fie condusa de un om tanar, cu experienta politica, neimplicat pana acum in vreo structura de conducere a acesteia", a spus, la randul sau, Cristian Busoi. El a precizat ca, in cazul in care Bogdan Olteanu va accepta sa intre in competitie, va propune personal candidatura acestuia, atunci cand postul de presedinte al Camerei Deputatilor va deveni vacant.


(675 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Mediafax


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Schimbare fulger | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.