Marți, 06 Septembrie 2005 - 08:06 AM Aleg.RO: Senatorii Puterii și Opoziției s-au jucat de-a săritul peste scaune

Publicat de: Florin Negruțiu

Gândul Se cântă imnul și este concordie. Câțiva își pun mâna la inimă. Pe Ion Iliescu l-a prins „Deșteaptă-te, române!” la ușă. Pe Nicolae Văcăroiu, la prezidiu: „Trecem la ordinea de zi din acestă dimineață”. E ora cinci după-amiaza. „Nea Nicu acum s-a trezit!”, sare Vadim cu constatarea. Prima zi de circ din noua sesiune a Senatului, în noul sediu din Palatul Parlamentului.


Cu cîteva minute înainte de imn. Mulți sunt nemulțumiți de ce-au găsit. „În loc să fie prima clapă DA, așa cum ar fi fost normal, că noi am câștigat alegerile, este NU”, își privește liberalul Teodor Meleșcanu sistemul electronic de vot așezat în fața lui, pe pupitru. Pe seniorul Radu Câmpeanu îl deranjează microfonul încorporat: „Nu este normal să facem șuete de aici. Trebuie să mergem acolo, la microfonul de la prezidiu, când avem ceva de spus”. Lui Vadim îi place: „Este un sediu frumos, sobru, departe de a fi luxos”. „Și cu foițele de aur de pe tavan ce-i?”, întreabă un ziarist. „Unde-s, mă, foițe de aur?! Sunt în capul tău. Păi tu știi că cu un gram de aur poleiești toate statuile ecvestre din România cu cai cu tot?” Vadim spune că se simțea bine și în sediul vechi al Senatului, de lângă Palatul Regal, dar recunoaște că nu putea să rămână de unul singur acolo, să vorbească la pereți.
Udemeriștii sunt cei mai supărați. Printr-o logică afurisită a repartizărilor în sală, ei au nimerit în partea dreaptă, în spatele peremiștilor lui Vadim. „Să stea acolo, că-s un partid mic”, se bucură de poanta făcută peremistul Liviu Bindea. Verestoy Attila îl ignoră: „Lucrurile se vor schimba. Nu cred că este bine să stăm cu ei. O coaliție trebuie să fie alături. PRM trebuie să se mute de partea cealaltă a sălii, alături de PSD”. Vadim spune că nu se dă dus de pe locul lui nici mort.
Nici în Alianță lucrurile n-au stat pe roze. Un senator anonim de la PD, care avea loc pe ultimul rând, s-a hotărât că este momentul saltului decisiv în politică, drept pentru care a ocupat fotoliul lui Radu Berceanu. „Bă, locul ăla este al lui Berceanu!”, au sărit cîțiva colegi de pe rândurile doi și trei. „Locul lui Berceanu este acolo”, a replicat nonșalant intrusul, arătând fotoliul de la prezidiu al lui Nicolae Văcăroiu. A fost nevoie de intervenția democratei Paula Ivănescu pentru ca lucrurile să intre în normal. Arogându-și calitatea de „doamnă”, ea l-a ridicat de pe fotoliu pe senatorul cu visuri de mărire, zburătăcindu-l pe locurile din spate. Scârbit de politica mare, acesta și-a acceptat resemnat poziția.
Imnul a tras cortina peste gâlceava senatorilor. Presa a fost scoasă din sală și trimisă la balcoane, „pentru ca domnii senatori să-și facă treaba în liniște”.
O sală de 60 de miliarde pentru deputați
Deputații au început și ei sesiunea de toamnă într-o sală de plen complet restaurată. Ieri, aleșii au văzut pentru prima dată în ce constă investiția de 60 miliarde lei, aprobată înaintea vacanței parlamentare. Pe lângă sistemul electronic de vot și distribuitoarele de sunet din loji, sala de plen a Camerei Deputaților a fost dotată și cu ventilație. Pentru confortul aleșilor, au fost schimbate atât băncile și scaunele, cât și draperiile și mocheta. La fel ca în noua sală a Senatului, și la Cameră a fost instalat un ecran imens deasupra prezidiului, pe care vor fi centralizate voturile deputaților. (R.D.)


(506 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin Negruțiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Senatorii Puterii și Opoziției s-au jucat de-a săritul peste scaune | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58552002906799 seconds.