Luni, 05 Septembrie 2005 - 07:58 AM Aleg.RO: Mircea Geoana: Impreuna cu Cozmin Gusa si Petre Roman pregatim alternanta la guvernare!

Publicat de: Lacramioara Rosculet

gardianul PSD va lansa in zilele urmatoare o platforma politica prin care vizeaza si apropierea unor politicieni de stanga PSD trece, astazi, la atac. Nu impotriva reprezentantilor Puterii, ci impotriva propriilor colegi. Sedinta Biroului Permanent al PSD de astazi, se anunta a fi un adevarat tsunami in randul social-democratilor, dupa anuntul facut ieri, de presedintele Mircea Geoana. Liderul PSD a dat ca sigura formarea unei structuri politice in jurul PSD, care ii va include pe Petre Roman, presedintele Fortei Democrate, si pe Cozmin Gusa, seful Partidului Initiativa Nationala.

Pe de alta parte, Geoana a precizat ca PSD nu va face greva parlamentara, ideea sustinuta de Adrian Nastase, in incercarea de a ataca modul in care Puterea incearca sa il detroneze de la sefia Camerei Deputatilor. Gruparea stransa in jurul lui Geoana va da astazi lovitura de gratie atat lui Ion Iliescu, cel care a sustinut crearea platformei de stanga, dar nu ca pe o constructie politica si in nici un caz alaturi de Cozmin Gusa, cat si lui Adrian Nastase ce pare, pana acum, singur in batalia de a-si pastra locul in fruntea Camerei.


Constructia politica de stanga

Daca in urma cu o luna, Mircea Geoana se arata sceptic in privinta formarii unei structuri de stanga alaturi de liderul Fortei Democrate, Petre Roman, propuse de acesta, presedintele PSD s-a razgandit. Ba, mai mult, Geoana nu doreste ca PSD sa se rezume doar la o platforma civica, asa cum o propusese si Ion Iliescu, ci sa transforme aceasta platforma intr-una politica. "PSD va lansa in zilele urmatoare o platforma politica, la care speram sa se alature toate acele partide cu orientare de stanga. Platforma se adreseaza nu lui Petre Roman, ca personalitate publica, ci lui Petre Roman ca lider al Fortei Democratice. Este vorba de Cozmin Gusa, Petre Roman, ca lideri de formatiuni politice, si in acest sens, discutia va fi structurata in cadrul acestei platforme politice cu PSD", a declarat ieri, presedintele PSD. Geoana a adaugat ca aceasta platforma ar putea sa se transforme "intr-o constructie de tip electoral iar dimensiunea ei electorala va exista, daca aceasta structura isi va dovedi eficacitatea". Daca propunerea lui Roman este deja bine stiuta, in ceea ce il priveste pe fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, acesta a fost sunat pentru a i se propune colaborarea sub noua structura, spun surse din PSD. Ideea revenirii lui Gusa aproape de PSD a fost agreata de unii lideri social-democratii iar discutiile pe aceasta tema au avut loc chiar dupa meciul de fotbal intre seniorii si juniorii PSD.

Pana astazi, Cozmin Gusa nu a facut precizari legate de acest proiect. Potrivit liderului PSD, noua strctura va avea ca obiectiv principal progresul social.


Gusa agreeaza ideea

Liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa ne-a decoarat ieri, ca "in momentul in care apare un proiect de reforma politica reala, bazata pe fapte, nu pe vorbe, PIN o sa-l incurajeze, indiferent din ce zona politica provine". Referitor la declaratiile lui Geoana, fostul secretar general al PSD s-a aratat dispus pentru o asemenea colaborare, dar asteapta o discutie tete-a-tete cu seful PSD, pe care il considera singurul posibil reformator al partidului. "Am o relatie buna cu Mircea Geoana, il consider dedicat reformei si nu accept sa dezbat public proiecte politice, fara o discutie pe care am putea s-o avem oricand intre patru ochi", a explicat Gusa.

Totusi, unul dintre impedimentele unei apropieri a lui Gusa cu PSD ar putea fi unele din persoanele controversate din PSD.


Roman: Proiectul se va finaliza in aceasta luna

Petre Roman nu a putut fi contactat telefonic, fiind plecat intr-o delegatie in China. Totusi, liderul FDR, a declarat miercuri, la evenimentul de lansare a cartii lui Ion Iliescu, ca polul social va fi lansat pana la sfarsitul lunii septembrie. Roman a explicat ca acest pol nu va fi o formatiune, ci "doar o constructie politica, care isi propune sa creeze alternativa la ce se intampla acum".


Nastase nu va fi salvat de greva

"PSD se va lupta cu toate armele dar nu suntem interesati sa radicalizam sau sa destabilizam viata politica romaneasca", a explicat ieri, Geoana. El a contrazis astfel, decizia partidului de la Bran, atunci cand PSD decisese sa faca apel la aceasta masura, pentru a contracara dorinta reprezentantilor Puterii de a-i revoca pe Adrian Nastase si pe Nicolae Vacaroiu din fruntea celor doua camere ale Parlamentului.


Reforma clasei politice si a PSD

Mircea Geoana a mai spus ieri, ca PSD va lansa astazi "Revolutia binelui in Romania", proiect ce are ca scop promovarea reformei politice romanesti. El a explicat ca PSD va promova "cu tarie" introducerea votului uninominal, trecerea la un Parlament unicameral si descentralizarea reala a in Romania.

"Este obligatoriu ca in perioada urmatoare puterea reala si decizia reala sa nu mai apartina exclusiv Bucurestiului, ci fiecarei comunitati locale in parte", a precizat Geoana.


Schimbari in partid

Social-democratii vor trece si la purificarea partidului de personaje care isi mentin imaginea de oameni controversati, sustin surse din partid. Astfel, in incercarea de a reforma partidul, o serie de organizatii locale vor fi luate la puricat. Daca pana acum principala problema invocata filialelor era faptul ca acestea afecteaza imaginea partidului din cauza unor scandaluri publice, acum acestea vor fi acuzate ca sunt in contradictie cu platforma partidului, spun aceleasi surse. Acestea sustin ca pentru moment, partidul va lua in discutie cazurile a doar trei judete, precum Arad, Vrancea si Gorj, urmand ca inca 12n organizatii sa dea socoteala la partid.

In plus, spun aceleasi surse, liderii de grupuri parlamentare vor fi alesi prin vot secret.


(1287 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Lacramioara Rosculet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Mircea Geoana: Impreuna cu Cozmin Gusa si Petre Roman pregatim alternanta la guvernare! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.