Vineri, 02 Septembrie 2005 - 08:48 AM Aleg.RO: Concluziile unui sondaj

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Ultimul sondaj IMAS prezintă date aflate în concordanță cu tendințele ultimelor luni. Dar, ca orice sondaj efectuat între scrutinuri, are doza sa de relativitate pe care intenția, în cazul iminenței votului, o modifică adeseori spectaculos. Ce ne spune sondajul, cu marja sa iminentă de eroare? Că procesul de eroziune al actualei puteri a debutat mai devreme decât era de așteptat și că avansează în ritm susținut. Alianța a scăzut, de la cele 66,2% procente din ianuarie (substanțial peste procentul care i-a permis să acceadă la guvernare) la doar 50%, ceea ce înseamnă o pierdere lunară de aproximativ două procente.

În aceeași perioadă, PSD a crescut, de la 18,8% la 30,2%, într-un ritm de 1,4 procente pe lună. În cazul său, procentul de plecare corespunde nu atât ponderii sale reale, cât impresiei determinate de insuccesul electoral și post-electoral, precum și dezvăluirilor făcute de noua putere, suprapuse peste criza internă din partid.

Creșterea nu se dat orează nici ea vreunui progres organizatoric intern, ci reașezării electoratului desprins de propensiunile electorale. O evoluție mult mai semnificativă a avut însă PRM, în cădere liberă la alegerile din 2004, dar cu creștere simptomatică pe fondul dificultăților generale ale guvernării.

La nivelul persoanelor, Băsescu îți menține supremația la un nivel apropiat de Alianță (50,4%), dar reculul său e mai drastic decât al acesteia: 22,4 procente! Tăriceanu este cel mai marcat de uzura precoce a guvernării, el scăzând practic la jumătate (de la 64,4% la 32,7%). Surprinzător - pentru situația reală din PSD, este trendul ascendent al lui Geoană: de la 37,3% la 44,3%.

Ce vor să spună aceste cifre? În primul rând - concluzie poate paradoxală - că populația este mai puțin afectată de incompetența sau neprofesionalismul multora dintre reprezentanții noii puteri, decât de hoția și incorectitudinile celor ale vechii puteri.

Alegătorul român pare să accepte mai ușor nepriceperea decât lăcomia și asta e o lecție de ținut minte, mai ales din partea unui partid care, pe fond, a realizat mai multe lucruri bune, palpabile, decât cele pentru care a fost suspectat sau acuzat.

Important este însă de văzut până la ce nivel e dispus electoratul să accepte o situație care, pe zi ce trece, adaugă noi restricții sau dificultăți în viața de fiecare zi. Și cum vor departaja aceste lucruri între un președinte-locomotivă și un guvern-vagon de marfă, care încep să o ia pe căi diferite. Cu riscurile de rigoare.


(616 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Concluziile unui sondaj | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64909791946411 seconds.