Vineri, 02 Septembrie 2005 - 08:44 AM Aleg.RO: Fotografia puterii

Publicat de: Ovidiu Nahoi

evenimentulzilei Grandoare. Ticalosie. Tenacitate. Complicitate. Carisma. Nimicnicie. Angajare. Cinism. Generozitate. Avaritie. Sansa. Implicare. Conspiratie. Inteligenta. Smecherie. Curaj. Versatilitate. Mai adaugati aici vanitatea, dorinta si - ca in toate povestile din toate vremurile - femeia. Daca o minte ascutita si diabolica ar cunoaste proportiile in care sa amestece aceste ingrediente, ar obtine potiunea pe care omenirea o cauta, inca din zorii istoriei: PUTEREA IN STARE PURa. Insa nimeni nu a gasit adevarata reteta a puterii. Tocmai de aceea, subiectul nu inceteaza sa fie actual.
"Evenimentul zilei" va propune, incepand de azi, un exercitiu fascinant: o fotografie a sistemului de putere din Romania celei de-a doua jumatati a anului 2005. De ce o fotografie? Pentru ca traim vremuri de transformari, de predari de stafeta, de prabusiri de imperii si de ridicare a unor noi embleme ale capitalismului romanesc al secolului XXI. Ceea ce azi pare stabilit pe vecie, maine s-ar putea sa fie istorie.
L-ati auzit pe Theodor Stolojan vorbind, zilele trecute, despre "euro-ipocrizia" unora dintre marii oameni de afaceri? Ce sa fi insemnat criticarea de catre fostul prim-ministru a incercarilor de a amana integrarea in interesul mentinerii unui anumit mod de a face afaceri? Nimic altceva decat expresia unui conflict care, mai devreme sau mai tarziu, va duce la schimbarea sistemului de putere.
Ne place sau nu, integrarea europeana va impune alte reguli ale jocului si multi experti prevad deja prabusirea unora dintre marile imperii economice ale momentului. Si ce schimbari politice si sociale vor putea antrena aceste prabusiri!
Schimbarea inerenta de generatii este o alta provocare. Sistemul de putere bazat pe complicitatile cu vechea Securitate si cu vechile structuri de partid incepe sa-si piarda din consistenta. Generatia care a facut Revolutia (cea adevarata) si Piata Universitatii (cea generoasa si nonviolenta) incepe sa impuna alte reguli care, chiar daca nu vor aduce raiul pe pamant, reprezinta totusi altceva. Cei care nu au castigat din strada in 1989-1990 incep sa castige din birouri, 15 ani mai tarziu, intr-o adevarata revolutie tacuta.
Nu avem pretentia ca realizam o premiera. Subiectul a mai fost abordat si va mai fi. Ceea ce va propunem este o evaluare a raporturilor de putere existente azi in societatea romaneasca. Merita sa pastrati ziarele din zilele urmatoare, pentru ca, mai tarziu, sa puteti vedea cine a pierdut si cine a castigat marea batalie a prezentului.
Cei antrenati in acest razboi - uneori ascuns, alteori manifest - pot si ei sa pastreze urmatoarele exemplare din EVZ. Multi dintre ei vor avea astfel dovada a ceea ce au reprezentat candva in aceasta tara.
Pentru ca nimeni nu a gasit reteta puterii, iar a puterii vesnice, cu atat mai putin.


(979 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Ovidiu Nahoi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Fotografia puterii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53167080879211 seconds.