Vineri, 02 Septembrie 2005 - 08:40 AM Aleg.RO: Piedicile puse de Nastase si Vacaroiu guvernarii

Publicat de: Cristina Faighel, M.

Averea Liberalii si democratii vaneaza greselile comise de presedintii celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, in favoarea inlocuirii lor din functie. Deputatii Aliantei il arata pe Nastase cu degetul pentru numeroase tergiversari fara rost in procesul legislativ, in timp ce senatorii il acuza pe Vacaroiu de obstructionarea in interes de partid a sedintelor de plen. Batalia dusa de Adrian Nastase pentru a intarzia cat mai mult modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor nu este singura piedica pusa in drumul legislativ al Coalitiei de guvernamant. Deputatul PNL, Titus Gheorghiof, a amintit ieri despre balbaielile privind modificarea Codului Fiscal. Legea citata era important sa fie adoptata la un anume termen, pentru a nu da peste cap actele contabile. Coalitia s-a grabit sa adopte modificarile in plen si mai trebuia finalizata documentatia pentru ca legea sa fie trimisa la Cotroceni pentru promulgare. Desi proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 24 mai, el nu a ajuns la promulgare decat pe 1 iunie, data cand trebuia de fapt sa intre in vigoare. Pentru a merge la Cotroceni proiectul trebuia sa fie semnat de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, iar apoi sa revina la Camera. Ultima semnatura era cea a presedintelui acestui for, Adrian Nastase. Cel care se ocupa insa de toata birocratia si de toate serviciile este Secretariatul General al Camerei, in fruntea caruia este interimarul Mihai Unghianu, numit in timpul guvernarii PSD.

Titus Gheorghiof a recunoscut insa ca la vremea respectiva, in ciuda intarzierii penibile nu au cercetat sa vada cine a fost exact vinovatul. De altfel, deputatul liberal a mai spus ca Unghianu ocupa ilegal functia de secretar general. Potrivit regulamentului Camerei, a mai explicat el, secretarul general al Camerei este numit si revocat din functie de catre presedintele acestui for. Potrivit algoritmului Aliantei, dat fiind faptul ca functia similara de la Senat e ocupata de un democrat, la Camera postul ar fi revenit liberalilor. Gheorghiof a spus ca au cerut in zadar sa fie modificat articolul care permite doar presedintelui Camerei sa numeasca secretarul general. Adrian Nastase le-a spus „petentilor“ ca articolul va fi modificat o data cu restul regulamentului, in luna septembrie.


Legi intarziate la promulgare, voturi organizate cand Coalitia era in dezavantaj


Nici pentru modificarea Regulamentului Camerei nu le-a fost usor reprezentantilor Coalitiei. Deputatul Cristian Radulescu, liderul grupului PD, a spus ca Nastase a tras de timp o sesiune intreaga in ceea ce priveste modificarea acestuia. „Am cerut la un moment dat realizarea unui raport partial, iar la ultima sedinta a Biroului Permanent, Nastase a venit si a spus ca nu stie despre ce este vorba si prin urmare nu a acceptat procedura“, a precizat Radulescu. El a mai spus ca termenul initial cerut pentru definitivarea raportului era data de 1 octombrie iar apoi s-a convenit pentru 1 septembrie. La Senat, unde raportul intre cele doua forte este sensibil mai apropiat decat cel de la Camera, reprezentantii Puterii si-au pregatit deja planul de bataie. Potrivit unor senatori ai Aliantei, in cazul in care noua forma de regulament va trece prin plen, Vacaroiu va putea fi revocat fie la cererea a jumatate plus unu din numarul de senatori fara a se face apel la o posibila incalcare a Regulamentului sau a Constitutiei, fie la cererea unei treimi, dar tinandu-se cont de prestatia depusa de senatorul PSD in aceasta calitate.

Cum debarcarea lui Vacaroiu fara o motivatie cat de cat argumentata si valabila ar da apa la moara celor care acuza Coalitia de sete de putere, senatorii aliati au de gand sa ia la puricat stenogramele de sedinta ale Senatului conduse de Vacaroiu, de cand a fost reales.

Potrivit senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, exista destule motive si cazuri constatate pentru a-l acuza pe Vacaroiu de blocarea adoptarii unor initiative legislative sau a Biroului Permanent care tin de buna desfasurare a activitatii Senatului.

„In ultima sedinta din sesiunea de primavara, la sfarsitul lui iulie, nu a vrut sa supuna la vot propunerea liderului nostru de grup, de retrimitere la comisii a legii 215 privind modificarea Legii administratiei publice locale“, a exemplificat senatorul PNL.

Un alt caz, care in opinia sa i-ar putea fi imputat lui Vacaroiu il constituie cel referitor la modul in care acesta a refuzat ore intregi sa supuna la vot in cadrul Biroului Permanent organizarea sesiunii extraordinare, in care urmeaza sa se dezbata si proiectul de modificare al vechiului Regulament al Senatului.

Popa sustine ca presedintele si-a depasit atributiile prevazute in acest act, fortand nota si venind cu propriile pretentii. Nici aspectele de ordin procedural nu vor fi uitate, aliatii cautand sa se agate de toate micile chichite tehnice, neglijate deseori de catre Vacaroiu, cum ar fi constatarea cvorumului la inceput de sedinta de plen.


(603 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel, M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Piedicile puse de Nastase si Vacaroiu guvernarii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.