Miercuri, 31 August 2005 - 09:45 AM Aleg.RO: Grupurile de interese si de contra-interese si grupurile politice de tip mafiot

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua Zilele trecute, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a relansat teza existentei unor grupuri de interese care fac presiuni asupra actului de justitie. Prin presa. Evident, exprimarea este in sens peiorativ. Pentru ca si Monica Macovei stie ca in orice societate democratica existenta unor grupuri de interese este necesara si legitima. Atat timp cat nu e incalcata legea. Prin trafic de influenta, prin santaj sau pe alta cale. Clubul Roman de Presa tocmai a sanctionat asemenea referiri cu caracter general care aduc atingere credibilitatii breslei jurnalistilor. Probabil, o vor face - sau, cel putin, ar trebui sa o faca - si organizatiile oamenilor de afaceri. Pentru ca, in absenta unor precizari prin nominalizarea celor vinovati, evident, insotita de probe, si lumea afacerilor este lezata. Se poate induce in opinia publica ideea, chiar de catre ministrul Justitiei - dupa ce acelasi lucru l-a facut si seful statului - ca lumea afacerilor este vinovata si ca trebuie pusa la zid. Nu este deloc exclus ca in spatele acestor atacuri aparent iresponsabile sa se ascunda grupuri de interese politice. De tip mafiot.

Aparent, reactia ministrului Justitiei este determinata de unele articole de presa care au pus sub semnul intrebarii corectitudinea domnului Flavius Craznic, care s-a ocupat de dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", iar in prezent este consilierul lui Macovei. Iar Macovei a intervenit si ea, intr-un mod nu tocmai potrivit, in procesul lui Ion Ion. Intrucat departamentul de Investigatii al Ziarului ZIUA a fost suficient de reticent in raport cu suspiciunile lansate pe piata impotriva lui Craznic - iar eu insumi am sprijinit toate eforturile doamnei Macovei de reformare a Justitiei, atat timp cat proiectele domniei-sale au fost rezonabile - cred ca imi pot permite sa atac in mod detasat si abrupt aceasta tema. Oricum, daca in unele publicatii au aparut referiri negative la adresa consilierului ministrului sau chiar puncte de vedere privind derularea procesului "Cocaina pentru VIP-uri", nu vad cu ce ar putea influenta acest lucru actul de justitie. De vreme ce nici macar ministrul nu poate interveni la instanta. Darmite consilierul. De aceea, eu cred ca referirea peiorativa a domniei-sale la grupurile de interese are o alta bataie. Mai lunga. Si care se pupa cu ultimele iesiri la scena deschisa ale sefului statului.

Conform legii universale a simetriei - acel dublu din opera lui Dostoievski - daca exista, in sensul peiorativ dat de tandemul Basescu-Macovei, grupuri de interese din lumea afacerilor cuplate cu presa, ar trebui sa existe, in mod obligatoriu, si grupuri de dezinterese. Sau de contra-interese. Cuplate, de asemenea, cu media. Ar fi interesant ca autorii primului concept, din ce in ce mai contestat, sa se straduiasca sa deseneze arhitectura si celui de-al doilea concept. Cu alte cuvinte, sa ne spuna si noua, dupa cuvenita definire, care sunt grupurile de contra-interese din Romania care se opun, in mod benefic, acelor grupuri de interese atat de blamate. Pana atunci, ma vad silit sa fac efortul de a incerca sa descopar ce anume se poate ascunde in spatele acestei stradanii pentru care transpira cativa importanti oameni politici, ajutati si de unele condeie portocalii, de a discredita, in mod sistematic si la modul general, cateva bresle. De cand e istoria, exista o regula "de trei simpla" a oricarei puteri nou instalate. Si anume, cea a bataliei pentru credibilitate si resurse. Atacurile impotriva presei, facute in general, fara a particulariza publicatii ori jurnalisti, nu pot avea alt scop decat acela de a deturna o parte din credibilitatea de care se bucura aceasta institutie in beneficiul unor politicieni. A caror cota de incredere este mai scazuta. Sa fiu mai exact. In Romania, in acest moment increderea de care se bucura presa, scrisa si audiovizuala, depaseste increderea de care beneficiaza laolalta institutia prezidentiala si Parlamentul. Intr-o societate in care batalia politica a dus la o polarizare atat de accentuata a populatiei cum a fost cea de la alegerile din toamna anului precedent, nu este de mirare ca unii oameni politici si-au imaginat ca pot lua voturi nu numai dinspre electoratul partidelor adversare lor, ci si din randul persoanelor care au incredere in mesajele de presa. Asistam astfel la un atac al unei parti a politicului asupra ansamblului societatii. La o tentativa ciudata de furt de voturi politice din randul cititorilor de presa. Dar, mai traditional chiar, batalia este dusa si pe terenul resurselor. Loviturile generalizatoare aplicate oamenilor de afaceri, precum si cele particularizate printr-un adevarat asalt al penalului pot avea drept tinta tocmai accesul noii puteri la resurse. Distrugerea unora, sub pretextul intrarii in legalitate, pentru ca altii, "ai nostri", sa le ia locul.

Din perspectiva de mai sus, putem spune ca exista grupuri de interese politice de tip mafiot.


(719 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Grupurile de interese si de contra-interese si grupurile politice de tip mafiot | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.