Vineri, 26 August 2005 - 08:14 AM Aleg.RO: Vaccinuri pentru bobocii politici

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul În politică, bobocii se numără vara. Pe plajă, la Mamaia și Năvodari, ori pe creasta muntelui, printre vălătucii de fum ai mangalului. Școala de vară la care se adună în păr juniorii partidelor a devenit, de vreo câțiva ani, o instituție. A debutat ca un pretext de distracție pentru tineri și ca un prilej de apariții media pentru bătrâni. Cu tinerețea torturată de tranziție (uragan devastator prin buzunare), junele posesor de carnet de partid, activist de nădejde pe frontul lipitului de afișe în campania electorală, abia aștepta pleașca Școlii de vară. Se urca voios în autocar și, preț de câteva zile, maximum o săptămână, se caza și băga la ghiozdan pe banii partidului, care mai scăpa și de-o pileală sau de-o discotecă. Asta, seara, pentru că, de dimineață până după prânz, era nevoit să caște gura la discursurile cel mai adesea plictisitoare ale bătrânilor, pe care-i înjura în gând cu poftă, fiindcă nici măcar nu vorbeau pentru el, ci pentru camerele, televiziunile și pixurile gazetarilor de față.


Vremurile în care șefii de partide își tratau membrii organizațiilor de tineret doar ca pe niște lipitori de afișe și obiecte de decor la emisiunile de știri par să fi trecut. Junimea de azi nu mai vine la mare sau la munte doar pentru un sejur „moca”. Ăștia au ambiții, vor să ajungă sus cu orice preț și să facă politică pe bune, așa cum scrie la manual. Apariția pițigăiată, obraznică, a pesedistului Ponta și ieșirile rebele ale liberalului Boureanu, difuzate pe sticlă, în prime-time, le-au arătat că se poate. Vor și ei acolo și se bat pentru asta. La PSD, proiectul „micului Titulescu” de a împinge cât mai mulți tineri pe listele electorale a eșuat anul trecut, în hățișul de combinații și permutări dintre Năstase, Iliescu și Voiculescu. Băieții s-au cam resemnat, doar blondina Daciana Sârbu mai ține steagul sus. În schimb, micii liberali sunt pe val. Prezenți în număr mare la baza partidului, cu ultimii patru lideri propulsați în Parlament de Theodor Stolojan, mulți dintre ei agățați de Tăriceanu în administrația centrală, teneliștii au curajul să-și afirme ambițiile. Ba au și „neobrăzarea” de a pronunța o idee de care vechea gardă a clasei politice s-a temut ca dracul de tămâie: politica este o profesiune și trebuie tratată ca atare, nu ca un hobby sau ca o cale de rotunjire a conturilor.

Dar ar fi prea mult să ne închipuim că, atunci când spun asta, ambițioșii tineri au în minte conotația exactă a noțiunii de „politică profesionistă”. Aceasta subînțelege că profesionistul practică meseria de om politic în primul rând, dacă nu exculsiv, pentru satisfacerea interesului public, al beneficiarilor care (răs)plătesc cu voturi serviciile prestate. Or, la noi, un asemenea model profesional nu există. Când vine vorba să definească, off the record, politica, vechea gardă plimbă prin gură, ca pe o bomboană, cuvântul „joc”. Un joc în care prioritățile celor cărora le place să se bată cu pumnii în piept că ei fac „doar” politică sunt, în ordine, puterea personală cât mai mare și salvgardarea intereselor politice ale tovarășilor de gașcă. Cât despre interesul public, ăsta poate fi eludat prin șarlatanii de imagine. Nu-i de mirare, astfel, că juniorii scenei politice, aceiași care vorbesc de profesionism, pot fi auziți la școlile de vară rostind cu admirație „e tare, e dat în mă-sa”, când li se povestește vreo șmecherie a unui combinagiu pesedist, sau vreo apariție populară, la tricou și cu țigara-n colțul gurii, a șefului statului.

De aceea, bobocii trebuie vaccinați nu doar împotriva virusului corupției, ci și împotriva bacilului politicii „pentru mine și-ai mei”, pentru care însă nu avem încă doctori...


(692 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Vaccinuri pentru bobocii politici | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60254001617432 seconds.