Marți, 23 August 2005 - 08:13 AM Aleg.RO: Baronii, cum îi crești, așa îi ai

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul Credeam că, odată cu plecarea PSD de la putere, vom scăpa de arhetipul feudalului din teritoriu, care, aburcat pe-un purcoi de euroi, pe gipan și pe viloi, își închipuie că are drept de folosință viageră asupra a tot ce mișcă-n județ: de la regia autonomă, până la votul ultimului pârlit de asistat social. Nu că ne-am fi închipuit că Alianța o să pună căpitani de plai niște arhangheli, dar ziceam că măcar vom scăpa de rânjetele bovin-disprețuitoare cu care ne-au maltratat, ani de zile, din tubul catodic, mischiii și oprișenii. Ne-am pripit.


Săptămâna trecută, câțiva boiernași de țară în anterie portocalii au votat alături de baronimea pesedistă, împotriva propriului Guvern, care și-a propus să curețe administrația locală de spinii tri-trandafirii. La PSD, o asemenea lezmajestate s-ar fi lăsat, dacă nu cu niscai capete tăiate, măcar cu aspre sancțiuni economico-finanicare, pe linie publică și privată. Mai slabe de înger, mărimile Alianței n-au avut snagă decât pentru un anemic avertisment. Nici măcar pe micul Emil Boc, cel mai mare și înfocat luptător pe frontul depesedizării administrației, nu l-a ținut curajul să pronunțe ferm pedeapsa cerută de o asemenea gravă abatere – retragerea sprijinului politic. Asta, în ciuda faptului că, după schimbarea Legii administrației publice locale, președinții de consilii județene vor putea fi dați jos cu jumătate plus unu din voturi, și nu cu două treimi, ca până acum.

Blândețea cu care șefii liberal-democrați au tratat această batjocură la adresa unui punct-cheie din agenda Alianței arată, de fapt, cât de importanți sunt grangurii locali în economia organizațională a unui partid politic de pe la noi. Desigur, copiind la indigo modelul pecerist al secretarului de județeană, un Ceaușescu în miniatură, PDSR/PSD a dus sistemul pe cele mai înalte culmi ale abjecției politice, concretizată în acele personaje grotești botezate baroni locali. La rândul lor, opozanții partidului-stat s-au dat, și ei, în vânt după această matriță – vezi bătaia PD-PNL pe constănțeanul Stelian Duțu, transferat mai ceva ca Mutu, sau prezența printre liberalii de frunte a fostului ceaușist de linie dură Ilie Morega (pe care cunoscătorii l-au poreclit „Moriega”, după celebrul dictator panamez). De pildă, în iunie 2004, după scorul bun obținut în alegerile locale, alcătuirea politică oranj nu a impus în fruntea județelor câștigate oameni noi, ci băieți care cuplează funcția administrativă cu cea de conducere pe linie de partid – cea mai bună premisă pentru baronizare.

Boiernașii de țară portocalii care au scăpat acum nemaziliți nu diferă ca structură umană de mischii și de oprișeni. Au avut doar neșansa unor domnii scurte și a susținerii unor partide lipsite de vlaga manifestată de PSD întru furăciune și samavolnicie. A-i trata cu palme drăgăstoase tip „avertisment” înseamnă a-i încuraja să crească. Iar asta înseamnă, la rându-i, că, dincoace de tubul catodic, vom vedea în continuare danturile mischiilor și oprișenilor.


(665 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Baronii, cum îi crești, așa îi ai | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77703094482422 seconds.