Vineri, 19 August 2005 - 08:25 AM Aleg.RO: Mintea de pe urmă

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Nu mai este un secret pentru nimeni că reorientarea electoratului în perioada dintre cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului trecut s-a produs în urma vehementelor acuzații privind intențiile de fraudare a voinței celor care urmau să se prezinte în fața urnelor. Scandalul a fost provocat de declarațiile fulminante ale candidatului ADA referitoare la pretinse contradicții între datele comunicate, succesiv, la Comisia Electorală Centrală. A fost povestea acelui soft conceput, chipurile, pentru a da câștig de cauză candidatului PSD.
Toate sondajele de opinie au arătat că numeroși nehotărâți (care n-au participat la vot în primul tur) și-au modificat atitudinea și au decis să împiedice fraudarea alegerilor prin prezența lor masivă, demonstrativă la scrutin.
Timpul scurt n-a permis să se clarifice lucrurile, chiar dacă un ONG cu un prestigiu considerabil precum Pro Democrația a confirmat că treaba cu softul era în perfectă regulă. Degeaba! În mintea multora s-a "înșurubat" ideea cu pericolul fraudării alegerilor și au optat, așa cum se știe, pentru "campionul luptei împotriva minciunii și corupției", pe numele său Traian Băsescu.
În pofida a tot felul de dovezi din care rezulta limpede că nu s-a plănuit și nici n-ar fi fost posibilă fraudarea alegerilor, până la 17 august 2005, planau unele bănuieli că nu avea cum să iasă fum fără foc. Ei bine, procurorii instanței supreme i-a găsit nevinovați pe președintele și pe ceilalți membri ai Biroului Electoral Central în legătură cu plângerea ADA referitoare la fraudarea alegerilor și, pe cale de consecință, au decis neînceperea urmăririi penale în acest caz.
Pentru mulți politicieni și gazetari o astfel de decizie nu reprezintă nici un fel de surpriză. Poate doar durata atât de mare dintre momentul depunerii plângerii ADA și cel al deciziei (30 noiembrie 2004 - 1 august 2005). Dar, mai bine mai târziu decât niciodată!
În legătură cu toate acestea avem desigur, ce comenta. Suntem foarte curioși să vedem ce reacție vor avea cei care au lansat marea minciună cu fraudarea alegerilor și, dacă, vor avea vreo reacție. Deocamdată, s-au pronunțat doar câțiva ziariști și, pe bună dreptate, au sesizat elementele care țin de onoarea politicienilor. În condiții normale, acum după decizia Procuraturii Generale, persoanele care au lansat gogorițe cu fraudarea alegerilor, s-ar cuveni să iasă în public și să-și ceară scuze. Măcar atât.
Nu putem decât să zâmbim în confruntarea cu idealismul (de fapt, cu naivitatea) celor care tratează tema din perspectiva moralității politice.
De unde atâta... moralitate? Chiar dacă diferența de voturi în favoarea lui Traian Băsescu a fost rușinos de mică în raport cu frenezia provocată de victoria lui electorală, tot se cere evaluat corect impactul pe care l-a avut minciuna cu fraudarea alegerilor. Avem în vedere concluziile care se pot trage în privința posibilităților de manipulare a electoratului, posibilități create de mulți factori - de la nivelul educației civice a majorității populației până la gradul de corectitudine al acțiunii politice. Au a se pronunța - acum, pe o bază mai solidă - politologii, sociologii, psihologii etc. Dar au a se pronunța și cei care au dat crezare declarațiilor mincinoase ale reprezentanților ADA. Este o tristă învățătură de minte.
Ar fi o mare eroare dacă, după evaluarea propriei erori, unii dintre alegători ar ajunge la concluzia că nu merită să te mai duci la vot, că absenteismul ar fi soluția în urma constatării că ADA i-a tras bine pe sfoară. În realitate, tot ce s-a întâmplat de la alegeri și până în prezent a confirmat și reconfirmat că ADA nu a fost și nu este ceea ce au crezut mulți. Numărul celor care constată că s-au înșelat (că au fost înșelați) crește pe măsură ce văd că promisiunile electorale nu se îndeplinesc și n-au șanse să se îndeplinească în viitorul previzibil. Minciunile ies mai tot timpul la iveală, inclusiv cea cu "Să trăiți bine!". Și ce folos? Răul a fost comis. Răul ne afectează pe cei mai mulți. Să nu ne consolăm cu gândul că tot ce se clădește pe minciună nu rezistă. Împotriva răului se cere luptat. În caz contrar, își consolidează rădăcinile.


(574 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Mintea de pe urmă | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68576693534851 seconds.