Vineri, 19 August 2005 - 08:15 AM Aleg.RO: Traian Basescu a trait numai din scandaluri, timp de 13 ani, pe scena politica romaneasca

Publicat de: Lacramioara Rosculet

gardianul Petre Roman, Victor Ciorbea, Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu au fost tintele actualului presedinte "Cine nu e cu mine, este impotriva mea!" Este sloganul in jurul caruia s-a conturat intreaga viata politica a actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, din ’92 si pana in prezent. Comploturi, scenarii sau rolul de Mesia al neamului sunt doar cateva ipostaze preferate de Traian Basescu, de cand se afla pe scena politica romaneasca, dupa ce timp de 13 ani a generat, direct sau indirect, crize artificiale ce au dus la caderi de guverne si o serie de rasturnari de situatii. In acesti 13 ani de politica, am putea spune ca Basescu a suferit si sufera inca de un asa-zis sindrom al primului- ministru, in conditiile in care tinta tuturor scenariilor sale a fost mai mereu un premier, fie el Petre Roman, Victor Ciorbea sau Calin Popescu Tariceanu.

Cariera politica a lui Basescu incepe in 1992, cand premierul de atunci, Petre Roman, ii propune sa candideze pe listele PD la Camera Deputatilor, pentru judetul Vaslui. La putin timp, este numit de Roman, ministru al transporturilor.


Atac la premierul Stolojan

Dupa caderea Guvernului Roman in ’91, in urma evenimentelor Mineriadei, timp de sase luni, premier este Theodor Stolojan. Basescu, pe atunci, inca ministru al transporturilor, intra intr-un conflict deschis cu Stolojan, motivand probleme macroeconomice. Pentru a ataca mai usor Executivul, Basescu demisioneaza din guvern


Debarcarea lui Victor Ciorbea

In ’96, Basescu este numit din nou ministru al transporturilor in timpul guvernarii Ciorbea. Sprijinit de "greii PD" precum Victor Babiuc, Radu Berceanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, Basescu devine rapid varf de lance al democratilor in lupta impotriva partenerilor din coalitia de guvernare. Este astfel personajul principal al debarcarii lui Ciorbea din fruntea Guvernului, in 1998, dupa ce genereaza o criza guvernamentala in ’97. Cu urmatorul premier, Radu Vasile, Basescu a sustinut ca s-a inteles bine. Insa nu a renuntat la calitatea de generator de crize guvernamentale, iscand conflicte intre partenerii de coalitie.


Inlaturarea lui Petre Roman

La alegerile din 2000, este numit sef de campanie al lui Petre Roman, desi avusese mai multe dispute publice cu acesta. Profitand de aceasta ocazie, Basescu pregateste "in spate" actiunea de inlaturare a lui Roman din fruntea PD. Gratie acestui plan, Roman obtine un scor deplorabil in alegerile din 2000. La scurt timp, colegii sai Bogdan Niculescu Duvaz si Alexandru Sassu ii propun lui Basescu, in cadrul unei intalniri de taina, sa preia fraiele PD. Luminat la fata si fericit de propunere, Basescu pregateste organizarea unui Congres Extraordinar ce avea ca scop analizarea rezultatelor alegerilor si hotararea asupra noilor structuri de conducere. La Congres, se depun trei motiuni. Una a lui Traian Basescu care includea numirea a trei vicepresedinti, pe care, dupa trei ani, ii forteaza sa paraseasca barca PD, cu exceptia unuia. Este vorba de Bogdan Niculescu Duvaz, Alexandru Sassu si Radu Berceanu. De atunci toti liderii marcanti ai PD, cu exceptia lui Radu Berceanu, au parasit PD din cauza stilului dictatorial pe care acesta l-a impus in conducerea partidului. Dupa pierderea alegerilor de catre Roman, ii da acestuia un ultimatum. Ori se inscrie in linia partidului, ori pleaca. In acelasi an, promite ca va demisiona din functia de sef al PD, daca nu va aduce partidul la 11%. PD nu a atins acest procent, dar nici Basescu nu a demisionat. Pentru a se salva, decide sa se coalizeze cu PNL, formand Alianta D.A.


Inlocuirea lui Theodor Stolojan

Anul trecut, in 2004, Alianta decide sa il numeasca drept candidat pentru Cotroceni pe seful PNL Theodor Stolojan, impiedicandu-l astfel pe Basescu sa isi atinga scopul de a fi presedintele Romaniei. Basescu reuseste, insa, sa il determine pe acesta sa se retraga din cursa si din viata politica, cu numai trei saptamani inaintea campaniei electorale. Pe fondul unor scene lacrimogene greu de admis, Stolojan pleaca iar Basescu intra in cursa prezidentiala.


Atacurile la Tariceanu

Ajuns in varful tarii, Basescu atinge apogeul atitudinii dictatoriale, desi Constitutia ii confera rolul de mediator. Timp de noua luni de mandat, Basescu a constatat ca rolul de tip "bunicuta" nu i se potriveste. Astfel el a trait noua luni de zile in chinurile coabitarii cu premierul Calin Popescu Tariceanu. A fost de ajuns pentru ca duetul Basescu-Tariceanu sa devina un conflict intre orgolii ce a condus la aruncarea tarii intr-o criza politica nedorita. Subiecte precum alegerile anticipate, implicit demisia premierului, contractul cu firma Bechtel, criza inundatiilor sau comunitatea de informatii au reprezentat o parte a discordiei intre presedinte si primul ministru. Astfel, sub mantaua Constitutiei, Basescu il simte inca, pe Tariceanu ca pe un ghimpe si il ataca de cate ori are ocazia, generand zilnic cate o criza guvernamentala. Pentru Basescu, premierul Tariceanu a fost inca de la inceput un sef de guvern, provizoriu, atata timp cat, la scurt timp dupa preluarea mandatului, arunca pe piata ideea anticipatelor.

La inceputul lunii aprilie, premierul Tariceanu declara, pentru moment, rezervat, ca este de acord cu anticipatele: "In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate". Dar, dupa ceva timp, primul ministru si-a schimbat pozitia mentionand ca ar fi acceptat ideea organizarii alegerilor anticipate, oricum. Dupa povestea demisiei premierului, presedintele a revenit la acest subiect, atacandu-l puternic pe seful Executivului: "Anul viitor anticipatele vor fi inutile ca obiectiv. Va pot spune ca tara este stabila si ca ar fi ramas stabila, in acceptiunea europeana, si daca se declansa procedura alegerilor anticipate. Ne-am agatat de momentul emotional si dramatic al inundatiilor, justificand sacrificarea sanselor unei guvernari extrem de puternice".


Grupurile de interese din Guvern

Una dintre cele mai proaspete controverse dintre Basescu si premier se refera la avertizarea "servita" de primul om in stat, prin care acesta atragea atentia ca exista pericolul ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Tariceanu a ripostat, sustinand ca, personal, nu are suspiciuni. "Eu pot sa va spun ca nu am indicii ca ar exista anumite influente asupra unor membri ai Guvernului", spunea premierul.


Lovitura sub centura la ministri

Presedintele l-a criticat pe Tariceanu si pentru modul in care Guvernul a gestionat problema inundatiilor, mentionand ca Executivul a fost ineficient. Ultima sageata otravita a lui Basescu catre Tariceanu a fost lansata chiar zilele trecute. La intoarcerea din concediu, Basescu s-a oprit la podul de la Maracineni, apreciind ca dupa aceasta vizita a sa se vor "buluci" premierul si ministrii care au uitat sa mai treaca prin zona, cat timp el a fost in concediu. "Maine cu siguranta trec premierul si toti ministrii buluciti la pod, ca atat timp cat am fost in concediu au uitat sa mai treaca pe la pod. De maine, se bulucesc toti!", a afirmat Basescu ironic.


(684 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Lacramioara Rosculet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Traian Basescu a trait numai din scandaluri, timp de 13 ani, pe scena politica romaneasca | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62491393089294 seconds.