Joi, 18 August 2005 - 08:02 AM Aleg.RO: "Știu să-mi fac calendarul"

Publicat de: ---

azi În dialogul la distanță cu Băsescu, Tăriceanu nu rămâne dator Președintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că există domenii în care are un punct de vedere care nu coincide cu cel al președintelui și a dat ca exemplu domeniul energiei, spunând că liberalizarea pieței de profil nu favorizează pe nimeni.
"Sunt foarte atent la toate semnalele publice pe care instituțiile statului și Președinția le dau. Nu sunt indiferent la ce semnalează șeful statului, presa sau societatea civilă. Tot ceea ce a semnalat președintele va fi evaluat și vor fi luate măsurile necesare", a afirmat Tăriceanu.
El a menționat că există însă și domenii în care are un punct de vedere care nu coincide cu al președintelui.
"În privința liberalizării pieței de energie, am explicat că decizia Guvernului nu prevede în vreun mod favorizarea unor societăți sau a unei părți a celor care beneficiază de liberalizarea pieței. Din contră, HG de liberalizare a pieței energiei se referă la accesul liber pe piață al tuturor clienților, indiferent de nivelul de consum. Dacă până acum aveau acces la piața liberalizată doar consumatorii care depășeau un gigawat, acum pot avea acces toți consumatorii. Deci nu este o măsură care să favorizeze pe cineva, ci favorizează în egală măsură pe toți", a explicat premierul.
Șeful Executivului a mai spus că, în măsura în care va constata că semnalele date de președinte sunt întemeiate, va lua, ca premier, măsurile care se impun.
În replică la observația caustică făcută de Traian Băsescu, marți la Mărăcineni ("Mâine cu siguranță trec premierul și toți miniștrii buluciți la pod, că, atât timp cât am fost în concediu, au uitat să mai treacă pe la pod. De mâine, bulucesc toți!") Tăriceanu a afirmat că nu se duce în vizită la Mărăcineni ca să se plimbe, ci ca să evalueze, ca inginer, stadiul realizării lucrărilor de refacere a podului dărâmat în urma inundațiilor. "La podul de la Mărăcineni am mers până în momentul în care am considerat necesar și acel moment a fost determinat de intervențiile pe care le-am făcut pentru ca forțele umane și mijloacele tehnice să fie la nivelul necesar realizării lucrărilor în timp", a explicat premierul. El a mai spus că nu trebuie să se ducă, personal, în fiecare zi, la acel pod. "Eu nu sunt șef de șantier, dar în momentul în care am văzut, pentru că sunt inginer constructor și mă pricep și eu, m-am dus. Și, cu ochiul inginerului, pot să apreciez dacă lucrul se desfășoară la nivelul și în ritmul care să ne permită realizarea termenelor de dare în funcțiune", a completat primul-ministru.
"În rest, mă voi duce în țară să văd modul în care decurg lucrările. Voi mai merge în Timiș, Bacău, Vrancea, Galați. Știu să-mi fac calendarul pentru că acesta este un lucru care ne preocupă. Nu a existat ședință de Guvern în care să nu luăm măsuri pentru a sprijini județele grav afectate de inundații", a mai spus premierul, precizând că nu știe ce remarcă a făcut președintele Băsescu privind vizitele la Mărăcineni.

Angajamentele coaliției trebuie respectate
Tăriceanu și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că "nu a fost demarat calendarul făcut cu o echipă mixtă a Alianței, privind pașii exacți care trebuie îndepliniți. De aceea, Biroul Permanent Central al PNL a decis să fie convocați membrii Comisiilor de regulament, apoi vor fi strânse semnăturile pentru convocarea sesiunii extraordinare".
Președintele PNL a spus că va discuta atât cu președintele PD, Emil Boc, cât și cu ceilalți lideri ai coaliției pentru ca respectivele acțiuni să fie demarate rapid, astfel încât să fie respectate termenele din calendarul coaliției.
"Este lucrul cel mai important care trebuie făcut în perioada următoare. Altfel este foarte frumos, semnăm declarații politice și, dacă nu se întâmplă nimic după aceea, constatăm că vin lucrurile peste noi", a completat premierul.
Potrivit calendarului de acțiuni al coaliției, Comisia pentru regulament a Camerei trebuia convocată din data de 11 august. Comisia de regulament ar trebui să lucreze, conform aceluiași calendar, în perioada 15-27 august, pentru dezbaterea amendamentelor la proiectul de regulament. În aceeași perioadă, liderii grupurilor parlamentare ale coaliției ar urma să strângă semnăturile de convocare a ședințelor extraordinare ale celor două Camere pentru perioada 29-31 august. De asemenea, reprezentanții coaliției în conducerile Senatului și Camerei ar trebui să depună cererile de convocare a ședințelor extraordinare.
În calendarul coaliției, revocarea propriu-zisă a președinților celor două Camere este programată după 5 septembrie, când va începe sesiunea ordinară a Parlamentului.


Remanierea se apropie

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat ieri că face evaluarea miniștrilor în funcție de prioritățile strategice ale Guvernului, respectiv modernizarea infrastructurii, învățământ performant, dezvoltarea rurală, sănătatea și integrarea în UE.
Premierul a menționat că mai există și prioritatea externă a integrării României în UE. "Această prioritate derivă din ambiția de integrare și de aici apare necesitatea îndeplinirii angajamentelor României față de UE", a subliniat premierul.
Tăriceanu a spus că nu poate pune semnul de egalitate între ministerele care se ocupă de domeniile respective. "Sunt unele care performează mai bine și altele mai puțin bine. Nu ne permitem ca la bilanțul unui minister nota să fie de trecere, șase-șapte. Avem nevoie de performanță la un nivel foarte ridicat pentru a putea fi realizate programele propuse", a adăugat primul-ministru.
Întrebat dacă a discutat despre remaniere în coaliție, Tăriceanu a spus: "Eu pun în discuție, cu partenerii de guvernare, necesitatea îndeplinirii angajamentelor luate și, de aici, fiecare trebuie să știe ce are de făcut".
El a spus din nou că va anunța remanierea după ce aceasta se va face, precizând că acest demers poate avea loc oricând.
Surse din Guvern susțin că remanierea ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare. Liderii PNL au discutat până acum doar despre înlocuirea ministrului Sănătății, Mircea Cinteză, cu deputatul Eugen Nicolăescu. Conform acelorași surse, un alt ministru liberal care ar putea fi remaniat este Ionuț Popescu, însă înlocuirea acestuia este dorită numai la nivelul PNL, el având, în continuare, susținere din partea președintelui Băsescu.
Potrivit surselor citate, remanierea ar putea fi amânată dacă liberalii și democrații nu se vor înțelege asupra miniștrilor care vor fi înlocuiți. Reprezentanții celor două partide urmau să aibă o discuție pe această temă în cursul acestei săptămâni, însă au amânat-o. Printre miniștrii pe care Tăriceanu ar vrea să-i schimbe se mai numără vicepremierul Gheorghe Seculici și ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre. Cei doi au însă sprijinul politic al PD, fiind membri ai acestui partid și decizia înlocuirii lor trebuie luată la nivelul conducerii formațiunii democrate.


(520 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

"Știu să-mi fac calendarul" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70139193534851 seconds.