Miercuri, 17 August 2005 - 08:01 AM Aleg.RO: Geoana, stenogramele si reformarea PSD

Publicat de: Ovidiu BANCHES

ziua De cand l-au ales presedinte pe Mircea Geoana, greii PSD se tot plang pe la colturi ca, in declaratiile pe care le face, fostul ministru de Externe da frecvent cu bata-n balta, stropind imaginea formatiunii in fruntea careia a ajuns. Nu se asteptau ca un diplomat de cariera, coborat in politica "de jos", sa manifeste atata lipsa de "abilitate" la conducerea PSD. Cum ar fi expunerea in public a rufelor murdare depozitate in spalatoria partidului si mai ales a celor (co)rupte, pastrate - atat timp si cu atata grija - la fundul cosului. Or, prin declaratia-soc rostita, in urma cu cateva zile, in plina conferinta de presa, Geoana le-a scos la suprafata. Liderul PSD a admis ca partidul pe care il conduce nu este deocamdata pregatit sa guverneze din nou si ca inainte de a se gandi sa revina la putere trebuie sa scape de elementele corupte din partid "care atarna ca un bolovan". Deunazi, dorind sa convinga ca anti-coruptia il preocupa profund, Mircea Geoana a afirmat ca etichetarea raului ca "sistem ticalosit" sau "capitalism de cumetrie", desi corecta, ramane doar un slogan electoral daca nu este urmata de actiune si exemple. Urmarind declaratiile lui Geoana, putem consemna o premiera: presedintele unui partid din Romania recunoaste ca are corupti in anturaj si, perfect moral, spune ca nu aspira la putere pana cand nu va scapa de acestia. Atunci, de ce se framanta pesedistii? De ce il contesta pe Geoana? Sau "se simte" cineva?

Ca un facut, pornirea presedintelui PSD impotriva coruptiei si a coruptilor din propriul partid este dublata, in aceste zile, de actiunea parchetelor. PNA a trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie dosarul in care fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, este cercetat pentru luare de mita, mai precis de primirea unei barci cu motor in schimbul mentinerii in functie a directorului Companiei Nationale CFR, Mihai Necolaiciuc. Impotriva aceluiasi Mitrea, actualul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, a depus o plangere penala cu privire la contractul incheiat de fosta guvernare cu compania americana Bechtel, pentru constructia autostrazii Transilvania. Si Dan Ioan Popescu, fostul coleg de cabinet al lui Mitrea, este in vizorul Parchetului ICCJ dupa ce PNA - Timisoara a sesizat posibila implicare a fostului ministru al Industriilor in "sprijinirea gruparii infractionale" in cazul Electrica, dosar in care au fost facute mai multe arestari pentru fapte de coruptie. In plus, Popescu este cercetat de Comisia de cercetare a averii demnitarilor ca urmare a unei sesizari formulate de o organizatie neguvernamentala. Reinceperea audierilor in cazul stenogramelor atribuite Delegatiei Permanente a PSD pune inca un brat de paie pe foc. Stenogramele surprind declaratiile unor lideri precum Adrian Nastase, Octav Cozmanca, Serban Mihailescu, Rodica Stanoiu, in contextul unor cazuri care trimit la coruptie ori la trafic de influenta.

Asadar, in efortul sau declarat de purificare a partidului de corupti sau macar de eliminare a suspiciunilor iscate in aceasta directie, presedintele PSD este sprijinit de Justitie. Cum reactioneaza Geoana de aceasta data? In loc sa salute actiunea demarata de organismele abilitate, seful PSD apreciaza ca reluarea dosarului "stenogramelor" reprezinta un atac politic impotriva formatiunii pe care o conduce. El jura, acum, ca la PSD nu s-au facut inregistrari, ca nu exista stenograme propriu-zise. In ultima luna a anului trecut, parca spunea altceva. La o intalnire avuta cu reprezentantii presei straine acreditati la Bucuresti, in decembrie 2004, Geoana a recunoscut autenticitatea stenogramelor sedintelor Delegatiei Permanente a PSD. Intrebat de unde s-au scurs acele documente catre presa, el a raspuns ca de la Cabinetul Dorinei Mihailescu, pe atunci secretar executiv al PSD. Amnezie?

Insusi Ion Iliescu, nasul de botez politic al "prostanacului", a anuntat ca pastreaza functia de lider al grupului senatorial PSD numai cu conditia anchetarii persoanelor din partid asupra carora exista suspiciuni ca incalca legea. Insa Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, abilitata sa-i cerceteze pe suspecti, nu da semne ca se va incadra in termenul care expira "la toamna". Si nici presedintele Geoana nu protesteaza explicit in acest sens, desi se declara deranjat ca cei care se simt cu musca pe caciula nu vor sa plece singuri din partid.

Atitudinea lui Mircea Geoana fata de actiunile Justitiei impotriva coruptilor, dar si ale organismelor propriei formatiuni, ne face sa credem ca, dincolo de declaratiile ambitioase rostite de lideri, reformarea PSD, transformarea acestuia dintr-o structura de interese puternic consolidata intr-un partid politic democratic se amana. Cine reformeaza PSD? Poate Justitia.


(624 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Ovidiu BANCHES


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Geoana, stenogramele si reformarea PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.