Marți, 16 August 2005 - 08:12 AM Aleg.RO: Radioul și televiziunea publice rămân "calul de bătaie" al Puterii

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi Deputații din comisia de cultură nu au liniște nici în vacanța parlamentară. După ce o întreagă sesiune s-au chinuit să schimbe directorii SRR și SRTV prin înființarea unei comisii de anchetă care a lucrat zi lumină ca să respingă rapoartele de activitate ale celor două instituții, onorata comisie constată că cele două instituții au mari probleme financiare. Cei care le reclamă sunt tocmai cei care au țipat cel mai tare atunci când s-a decis instituirea taxei Radio-Tv, respectiv Ioan Onisei și Valentin Iliescu.

Întâlnire inutilă, dar zgomotoasă
Schimbarea modalității de finanțare a Societăților Române de Radiodifuziune și Televiziune a fost unul dintre subiectele dezbătute, la mijlocul săptămânii trecute, la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, în cadrul unei întâlniri pe tema unei propuneri legislative privind organizarea și funcționarea celor două societăți.

Alți bani, altă distracție
Cele mai mari probleme au apărut în discuțiile cu privire la taxa radio TV, care, conform reprezentanților din cele două instituții publice de media, ar trebui percepută după alte criterii decât cele din prezent. De exemplu, Ioan Onisei, secretar de stat în Ministerul Culturii și Cultelor, a propus ca valoarea taxei percepute să reprezinte un procent din veniturile fiecărei persoane.
Ralu Filip, președintele CNA, a propus, în același context, reducerea cantității de publicitate difuzată de posturile publice de televiziune, sau chiar eliminarea completă a acesteia. "Trebuie discutat nu surplusul de bani, ci influența asupra programelor: dacă programele publice s-au comercializat, asta e din cauza agenției ARBOmedia, pentru că ea a trebuit să facă publicitate, și publicitatea se face la punctul de rating", a spus Filip, arătând că, prin atragerea de publicitate, posturile publice au trecut de la programe de calitate la programe care încearcă să câștige cât mai multă audiență.

Când nu ai pe cine arunca vina pui placa "moștenirii dezastruoase"
Reprezentanții SRR și SRTV susțin că problemele financiare ar fi cauzate, de colectarea cu dificultate a taxelor din cauza privatizării a două dintre filialele societății Electrica, cât și de managementul defectuos practicat de fostele conduceri ale Radioului și Televiziunii publice. Probabil, acești distinși reprezentanți ai SRTV și SRR uită că în 2004, SRTV a avut un profit net de 682.384.157 mii lei.
Fostul președinte al SRR, Dragoș Șeuleanu, a susținut că, pe parcursul unui an, orice companie mare are variații importante în ceea ce privește încasările. "Cheltuielile angajate în primele luni ale lui 2005 au fost doar cu șase la sută mari decât sumele din aceeași perioadă a anului precedent. Dacă luăm în calcul inflația și creșterile de salarii, constatăm că administrația lui Șeuleanu a redus costurile", a mai spus Șeuleanu.


(590 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Radioul și televiziunea publice rămân "calul de bătaie" al Puterii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58061289787292 seconds.