Luni, 15 August 2005 - 07:54 AM Aleg.RO: PD urcă în topul legislativ proiectele privind votul uninominal și traseismul politic

Publicat de: ---

Gândul Președintele PD, Emil Boc, va propune Biroului Permanent Național (BPN) al partidului promovarea a două proiecte de lege privind introducerea votului uninominal și interzicerea migrației politice, transmite corespondentul Mediafax. Boc a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că cele două proiecte, odată adoptate, ar constitui „o revoluție în sistemul politic românesc”. Potrivit lui Boc, introducerea votului uninominal, atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar, ar trebui finalizată până la sfârșitul anului 2006, pentru că în anii premergători alegerilor nu se vor putea face reforme electorale majore. „Consilierii locali și județeni urmează să fie aleși pe circumscripții bine definite, direct de către cetățeni, iar președinții consiliilor județene vor fi desemnați prin vot, la fel ca și primarii. În acest fel, președinții consiliilor județene nu vor mai deveni obiect de troc politic. Avantajul votului uninominal la nivel local ar fi responsabilizarea aleșilor și faptul că după patru ani vor trebui să dea socoteală electoratului pentru activitatea depusă”, a explicat liderul PD. El a precizat că, în acest caz, cetățenii vor putea opta între candidați, iar candidații nu vor fi doar simple nume pe o listă propusă de un partid.


Emil Boc pledează pentru introducerea votului uninominal în ambele Camere ale Parlamentului, însă se declară de acord cu acest sistem chiar și numai în Senat.

În ceea ce privește proiectul referitor la migrația politică, Emil Boc a afirmat că acesta ar trebui adoptat cel târziu până la mijlocul anului 2006 și să producă efecte până la alegerile din 2008. „Legea va interzice migrația politică, asigurând astfel transparență și responsabilizare în fața cetățeanului. Acest act normativ va trebui adoptat înainte de reforma votului uninominal, pentru mandatul în curs”, a adăugat președintele PD. Legea va face referire strictă doar la aleșii locali – primari, consilieri locali și județeni – în condițiile în care actuala Constituție nu permite revocarea parlamentarilor migratori. „Acest proiect îi vizează pe oportuniștii și fripturiștii politici. Va trebui instituită odată verticalitatea politică. Sancțiunea este pierderea mandatului, urmând ca în locul consilierilor migratori să urce supleanții. În cazul primarilor, vor avea loc alegeri locale parțiale. Măsura se referă doar la aleșii locali care au plecat de bunăvoie dintr-un partid, nu și la cei dați afară, pentru a preveni unele abuzuri care pot apărea”, a precizat Boc.


(507 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PD urcă în topul legislativ proiectele privind votul uninominal și traseismul politic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52922296524048 seconds.