Luni, 15 August 2005 - 07:48 AM Aleg.RO: Basescu - inger, demon sau robot?

Publicat de: Dan PAVEL

ziua Despre personalitatea controversata a lui Basescu se pot spune totusi lucruri certe, desi nu stim cum va ramane in manuale. Traian Basescu este primul sef de stat puternic din istoria moderna a Romaniei (de la 1848 incoace) care a venit la putere prin alegeri populare datorita meritelor personale si capacitatii de a se impune in situatii grele. Predecesorii sai (Cuza, Carol I, Ferdinand I, Carol II, Antonescu, Mihai I, Dej, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu) au venit la putere fie datorita dreptului la succesiune, impunerii de catre trupele sovietice de ocupatie sau regimului totalitar, conjuncturilor de criza ale destramarii tarii sau schimbarii regimului politic ori datorita nevoii de schimbare. Prin venirea la Cotroceni, noul presedinte a avut posibilitatea constitutionala de a schimba ierarhia rezultata din alegeri. Ca orice lider puternic, Basescu a fost fie demonizat (Becali, Severin, Nastase, Roman, Constantinescu, Tudor), fie idolatrizat (de la liderii PD si unii consilieri prezidentiali pana la publicatii precum "Evenimentul zilei" sau "Cotidianul" si unii comentatori politici). Omul Basescu a fost uitat, ceea ce nu este bine, pentru ca in analiza liderilor politici trebuie sa tinem cont de trasaturile omenesti care impiedica subevaluarea sau supraevaluarea oricui.

Intre doua petreceri la restaurantul "Ciresica" din Neptun (langa care eram cazat eu si copiii mei minori, pe care ii deranja noaptea cu muzica data la maximum), Basescu incerca sa faca istorie. Am crezut ca presedintele este imprevizibil, dar acum realizez ca este previzibil ca un robot. Basescu s-a obisnuit in cariera de capitan de vas ca toata lumea sa-i execute ordinele. Asteptand ca lumea sa faca cum vrea el si pedepsindu-i pe indisciplinati, Basescu este usor de citit. Mai complicat va fi cand el isi va da seama ca intr-o lume aflata pe valul globalizarii, presedintele unei tari mici are mai putina putere decat capitanul asupra vasului in furtuna. Deocamdata nu-si da seama, de unde si imensa sa surpriza de a vedea ca premierul Tariceanu si celelalte partide decat PD (PNL, UDMR, PC) fac altceva decat si-a dorit. Basescu inca se mai afla in faza in care incearca sa schimbe situatia complicata pentru ca totul sa decurga in conformitate cu planurile sale de simplificare a exercitarii puterii. Ramane de vazut daca nu cumva sunt simpliste.

Basescu mai are multe de invatat (si pare ca are capacitatea), in particular despre tara pe care o conduce. Ar fi un lider chiar mai eficient si pragmatic decat cel descris de noul val al cultului personalitatii din fosta presa independenta daca ar intelege cat de mica este Romania in raport cu factorii obiectivi si subiectivi care ne-au influentat istoria de doua veacuri incoace. Desigur, nu ii poti impune unui om de actiune cum este el grile reflexive prea complicate. Nu doar pentru ca dupa o vreme ar avea dureri de cap, dar si pentru ca daca si-ar da seama cat de complicata este realitatea politica i-ar fi extrem de greu sa ia masurile hotarate pe care le ia el, ca om de actiune. Exista insa clipe decisive din istoria nationala sau universala cand omul de actiune trebuie sa probeze ca este un intelept, altminteri prin deciziile si actiunile sale pripite poate provoca dezastre. Am avut ocazia de a cunoaste in particular inteligenta lui Basescu, iar ca primar de Bucuresti sau ca presedinte de tara a dovedit adesea ca este inteligent. Nu i-am vazut inca intelepciunea si s-ar putea sa asteptam in zadar vreo doua mandate sa ne dea un semn si noua.

Indiferent de cum ramane in manuale, lui Basescu nu i se poate nega buna-credinta. Descrierea sa de catre unii ca dictator este la fel de lipsita de acuratete precum descrierea recenta a altora a PSD-ului ca partid-stat. Multi de pe la noi nu au inteles si nu vor intelege vreodata ce este si cum functioneaza puterea la nivel local, national sau global, dar atunci ce fel de criterii avem pentru a judeca actorii individuali si colectivi care lupta in arena puterii? Multi nu au pus si nu vor pune vreodata mana pe marile carti ale politicii si democratiei (de la Platon si Tocqueville la Dahl si Huntington), dar nici ca le-ar folosi la ceva. Basescu trebuie sa se fereasca de pericolul ignorantei daca nu vrea sa mai actioneze ca un robot. Folosesc termenul de "robot" in inteles larg, cand respectiva creatura actioneaza ca prin comanda exterioara, ceea ce se aplica si liderilor care actioneaza din instinct. Instinctul politic este necesar, dar departe de a fi si suficient. Cand va vedea ca majoritatea evenimentelor din jur nu se petrec asa cum ii dicta lui instinctul, presedintele actual va trebui sa-si cultive intelepciunea politica, chiar daca asta va insemna si marele sacrificiu de sine de a citi si carti.


(577 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Dan PAVEL


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Basescu - inger, demon sau robot? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.