Sâmbătă, 13 August 2005 - 06:26 AM Aleg.RO: In spatele discursului

Publicat de: Tatiana Dabija, M.M.

evenimentulzilei Acuzatiile lui Traian Basescu se verifica: trei parlamentari sunt si directori de spitale, iar seful Vamilor recunoaste ca exista numiri pe criterii clientelare Traian Basescu a acuzat joi conflictele de interese din sanatate. Reactia ministrului Mircea Cinteza a fost de a accepta formal criticile prezidentiale, replicand insa acestora, punct cu punct, intr-un amplu material realizat de Mediafax.
Datoriile spitalelor sunt urmarea subfinantarii, licitatiile nu au mai fost organizate pentru ca legile erau proaste si arata ca legea spitalelor, care reglementeaza si conflictul de interese, este depusa deja la parlament.

Parlamentar, director si presedinte de asociatie

Partidele parlamentare au inclus, din ‘90 incoace, pe listele intocmite medici sau cadre medicale cu functii de conducere din dorinta de a avea specialisti si de a castiga popularitate.
Acestia au intrat in politica pentru a sustine interesele sistemului, dar in unele cazuri si pe cele ale institutiilor pe care le conduc. Au fost in anii trecuti numeroase scandaluri de presa care au scos in evidenta ca unele spitale erau favorizate la alocarea fondurilor doar pentru ca directorii erau parlamentari. Si in actuala legislatura gasim pe bancile parlamentului trei directori de spitale, care detin si alte functii in sistemul sanitar, adica exact categoria la care s-a referit Basescu in discursul de joi.
Irinel Popescu - senator al Partidului Conservator; director medical la Institutul Clinic Fundeni; presedinte al Comisiei pentru invatamant, stiinta si tineret, asociat in cadrul a doua firme, presedinte al Asociatiei Profesionale Romane pentru Transplant si al Asociatiei Romane Endoscopice; presedinte al Asociatiei Romane de Chirurgie; presedinte fondator al Fundatiei pentru Chirurgia Ficatului.
Sorin Mircea Oprescu - senator PSD; directorul Spitalului Universitar de Urgenta si al Spitalului Elias, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, membru in Comisia pentru sanatate, ecologie si sport din Camera Deputatilor.
Alexandru Ciocalteu - deputat PRM; directorul Spitalului clinic de Urgenta „Sf. Ioan” din Bucuresti; membru in Societatea Romana de Nefrologie si Dializa; secretar general al Colegiului Medicilor Bucuresti.

Asociatul lui Cinteza, consilier la minister

Situatii la limita conflictului de interese exista chiar si in Ministerul Sanatatii, condus de Mircea Cinteza. Un exemplu este Florin Hozoc, angajat in aprilie a.c. cu jumatate de norma in cadrul cabinetului ministrului, in postul de „consilier pe probleme de comunicare si politici publice”. Florin Hozoc e un apropiat a lui Mircea Cinteza.
Pe cei doi ii leaga interese comune mai vechi, Hozoc fiind asociat cu actualul ministru in firma Romnet Medical Advertising, pana pe 25 februarie 2005, cand Tribunalul Bucuresti a inregistrat retragerea lui Cinteza din actionariat. Aceasta societate a gestionat contracte de publicitate pentru companii producatoare de medicamente si a fost infiintata in 2003, cand actualul ministru era presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Pana la recenta sa iesire din firma, Cinteza, devenit intre timp ministru, a detinut 35% din participatii, actionarul majoritar fiind firma-mama, Romnet Media Network, cu 60%, care este agentie de stiri. Astfel ajungem la deputatul PNL Cristian Boureanu, care, la randul lui, este principalul patron al firmei-mama (65%), restul revenindu-i liberalului Hozoc.

Cinteza, Hozoc si contractele secrete

Cinteza a cedat partea lui catre Hozoc, „pentru ca el a fost si este sufletul proiectelor Romnet si era firesc sa nu instrainez aceste actiuni”. In plus, ministrul a motivat angajarea in propriul cabinet a fostului asociat prin colaborarea „foarte lunga” dintre ei. La randul sau, Hozoc sustine ca Romnet Medical Advertising nu a mai avut activitate din august 2004 si a refuzat cu indarjire sa ne spuna cu ce producatori de medicamente a colaborat firma.
Florin Hozoc, consilier al ministrului Mircea Cinteza cu jumatate de norma si 3,5 milioane de lei salariu din banii publici (conform propriei declaratii), este „reprezentantul intereselor Ministerului Sanatatii” in CA ale Companiei Unifarm si Antibiotice Iasi, ambele sub autoritatea ministerului de resort.

Numiri politice la vamile de pe frontiera de vest

Una dintre temele asupra carora presedintele a insistat este coruptia din vami. „S-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami, au fost schimbati ai lor cu ai nostri, fara sa se tina cont de capacitatea profesionala”, a spus seful statului, care a cerut guvernului sa scoata la concurs posturile de sefi de vama.
Autoritatea Nationala a Vamilor, institutie subordonata ANAF si, implicit, Ministerului Finantelor condus de liberalul Ionut Popescu, are in frunte tot un membru PNL: Gelu Stefan Diaconu, fost adjunct al lui Nini Sapunaru. Intr-un interviu publicat astazi de cotidianul „Curentul”, Diaconu merge pana acolo incat ii da dreptate lui Basescu. „Este un om informat si cunoaste ceea ce se intampla in sistemul vamal. E clar ca e cel mai informat om din mediul politic”, afirma seful Vamilor. Diaconu a fost, in ultimele saptamani, tinta unei campanii de presa a „Jurnalului National”. El ne-a declarat ieri ca nu se simte vizat de acuzele presedintelui si nu crede ca intre atacurile din ziare si declaratiile sefului statului sa existe vreo legatura. Seful ANV se considera „lucrat” de anumite persoane din Vama Arad, una dintre ele fiind „sprijinita de anumite persoane de la varful politicii nationale” si recunoaste ca exista, intr-adevar, numiri realizate pe criterii clientelare. Surse din cadrul arcului guvernamental afirma ca, in zona de vest, posturile din conducerea vamilor au revenit oamenilor numiti de Alianta. (Adriana Tomasevici)

Vicepremierul confirma ca a fost scos de la semnatura

Suspiciunile presedintelui legate de modul in care s-a realizat liberalizarea pietei energiei au fost alimentate si de faptul ca vicepremierul Gheorghe Seculici, reprezentant al PD, a fost exclus de la dezbaterea hotararii de guvern care reglementeaza aceasta chestiune, fiind inlocuit de seful cancelariei premierului, Aleodor Francu. Seculici ne-a relatat cum s-au petrecut lucrurile. „Le-am cerut consilierilor mei sa imi faca niste calcule si sa verifice legalitatea actului. Ulterior, i-am chemat pe domnul ministru Seres si pe presedintele ANRE, ne-am spus punctele de vedere, urma ca eu sa formulez o concluzie. La sedinta de guvern, cand am vazut proiectul pe ordinea de zi suplimentara, in locul meu era trecut la semnatura seful cancelariei. Am fost foarte uimit, mai ales ca originalul se afla la mine in birou”, ne-a relatat Seculici. Vicepremierul ar fi povestit acest episod la sedinta de evaluare a ministrilor PD in care i s-a reprosat ca se comporta de parca n-ar fi al doilea om din executiv. Democratii i-au spus, la randul lor, presedintelui si au pus chestiunea pe tapet la sedinta Aliantei de miercurea aceasta, fapt care l-a determinat pe Tariceanu sa ceara lamuriri joi, in sedinta de guvern. Surse din executiv afirma ca inlocuirea lui Seculici tine strict de procedura. „Initiator al hotararii de guvern privind liberalizarea este Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), aflata in subordinea premierului, iar cel care trebuia sa contrasemneze era seful cancelariei, in calitate de reprezentant al premierului”. (Adriana Tomasevici)


(557 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Tatiana Dabija, M.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

In spatele discursului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71884703636169 seconds.