Sâmbătă, 13 August 2005 - 06:17 AM Aleg.RO: Să vorbești și să spui... nimic

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Ieșirea la rampă a președintelui Băsescu în după amiaza zilei de joi merită toată atenția nu pentru ceea ce a zis șeful statului, ci pentru ceea ce nu a dorit să comunice presei și, prin intermediul ei, prea bunilor săi "supuși". După interviul incendiar care a inaugurat săptămâna politică (iată cât de repede "curge" timpul!) s-au înregistrat atât de multe întrebări pertinente ale presei și ale analiștilor (nu mai punem la socoteală numărul extrem de mare de concetățeni "de rând") încât orice intervenție publică post-interviu se cuvenea să ofere măcar câteva răspunsuri pertinente, percutante, pe deplin lămuritoare.
Or, ce am aflat? Numele ziaristului care l-a șantajat? Aș! Grupurile de interese economice (cu precizarea "care dintre ele") favorizate de actualul Guvern? Să fim serioși! Cazurile concrete de numiri la vamă după modelul "ai noștri" în locul "alor lor"? Nici vorbă! Abaterile de la prevederile precedentului Protocol al partidelor care formează coaliția majoritară? Așteptare zadarnică! S-ar putea înșira numeroase alte subiecte care au fost "tocate", pe toate fețele, în cele trei zile post-interviu care au rămas în ceață exact ca la amiaza celebrei zile de luni 8 august 2005. Și atunci, ce rost a avut solemna declarație publică de la Palatul Cotroceni din după amiaza zilei de joi?
A fost, exclusiv, o operațiune de "imagine". Ieșit teribil de șifonat după interviul cu pricina, a simțit nevoia (din proprie inițiativă sau la îndemnul sfetnicilor, fapt lipsit - până la urmă - de importanță) să țină "înaltă" tensiunea politică. Pe fond, nu dorește altceva decât să consolideze "imaginea" celui care subliniază mereu cine este jupânul. Nu a dorit, în nici un chip, să lase spațiu de manevră celor care cred că regulile jocului se stabilesc în alt loc decât la Palatul Cotroceni.
S-ar putea aduce ca argumente în sprijinul aserțiunii precedente fiecare frază din declarația radiotelevizată, în direct și la oră de vârf. Din motive de spațiu tipografic ne vom limita la câteva "cugetări" ale șefului statului.
Ca "președinte al tuturor românilor" s-a simțit obligat să se ocupe exclusiv de coaliția guvernamentală nu la modul "principial" (adică prin luarea în considerare a faptului că respectiva coaliție este o parte componentă a societății), ci ca o grupare de partide care trebuie să reacționeze prompt, necondiționat, la ordinul: "Ascultă comanda la mine!". Cum pot fi interpretate altfel lucrurile atunci când domnul președinte al Republicii pune condiții celor patru partide pentru acordarea audienței solicitate? Păi, pe ce temei (constituțional, firește) șeful statului este abilitat să evalueze activitatea unor formațiuni politice și, în funcție de rezultatele acestei evaluări, să binevoiască să-i primească pe liderii aferenți.
Tăriceanu, Boc, Marko și Voiculescu au fost puși într-o situație umilitoare fără precedent. Simplu spus, dacă nu fac sluj în fața jupânului nu li se permite să sărute augusta mână. Poate, se va comenta fraza aceasta în sensul că, iată, a zis totuși ceva președintele statului. A zis, dar - pe fond - n-a apărut nimic nou. A reamintit - în subtext - că fără el nici în vecii-vecilor cele patru partide n-ar fi ajuns la guvernare și că, în consecință, îi datorează totul, mai ales deplină ascultare, totală supunere.
Președintele n-a zis nimic nou nici în legătură cu temele care interesează în cel mai înalt grad societatea. Ne referim la situația din sănătate și la factura energetică. A repetat - și aici - ceea ce știe toată lumea, mulți concetățeni infinit mai bine pentru că ei suportă direct efectele funcționării unor sisteme de-a dreptul opresive. S-ar fi cuvenit măcar să amintească că așa zisa reformă din cele două sisteme a început pe timpul în care domnia sa era membru în guvernele CDR-PD-UDMR și că se impune a cere scuze pentru tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în cele două sectoare vitale.
Președintele țării nu este nici reporter, nici comentator de presă. Dacă nu oferă măcar o deschidere spre soluții de ordin practic degeaba vorbește poporului. Se va replica - și în acest caz - că nu-i treaba șefului statului să dea soluții. De aceea există guvern. Replica ar fi valabilă dacă președintele Băsescu ar respecta Constituția și nu s-ar erija în "judecător" taman pe terenul guvernamental. Dacă și-a asumat acest rol, să-l ducă până la capăt! Or, domnia sa vrea să fie simultan "judecător" și "arbitru". Ba mai mult, patron! Îi spunem respectuos, așa cum a făcut-o cândva un mare om politic: "Aiasta nu se poate Majestate!"


(542 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Să vorbești și să spui... nimic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59924697875977 seconds.