Vineri, 12 August 2005 - 08:00 AM Aleg.RO: Curtea Constitutionala, singura scapare pentru Nastase si Vacaroiu

Publicat de: ---

evenimentulzilei Reactia PSD fata de intentia Aliantei PNL-PD de a schimba presedintii Camerei Deputatilor si Senatului si de a-i inlocui pe cei ai consiliilor judetene proveniti din PSD "va fi unitara si extrem de dura", a declarat ieri Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al formatiunii social-democrate. Desi conducerea PSD nu a aprobat, cel putin pana in momentul de fata, o strategie coerenta pentru a contracara intentiile Aliantei, exista cateva idei in acest sens.
Plangeri la Consiliul Europei
Sesizarea Curtii Constitutionale, institutie controlata de oamenii PSD, este, practic, singura solutie pentru Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. PSD se bazeaza pe faptul ca schimbarea celor doi va fi catalogata drept neconstitutionala de catre Curte, in baza articolului 64 al Legii fundamentale, potrivit caruia "presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor".
Pe de alta parte, PSD intentioneaza sa sesizeze, din nou, acele organisme europene care militeaza pentru autonomia alesilor locali, ca de pilda Consiliul Europei, Congresul Puterilor Locale si Regionale sau comisarul UE pentru politici regionale, Danuta Hubner.
Greva civica
Variantele luate in calcul de PSD pentru a preintampina schimbarea propriilor presedinti de consilii judetene sunt mult mai drastice. Una dintre ele vizeaza intrarea alesilor locali ai PSD in "greva civica", ceea ce inseamna ca presedintii consiliilor judetene ar urma sa se autosuspende din functii.
Anticipate in teritoriu
In al doilea rand, social-democratii iau in calcul si dizolvarea consiliilor locale si judetene in care detin majoritatea simpla, fortandu-se astfel organizarea de alegeri anticipate in teritoriu. Potrivit unor surse din partid, PSD se bazeaza pe faptul ca, in eventualitatea anticipatelor, ar putea castiga un procent mai mare decat cel obtinut la scrutinul local de anul trecut. In plus, social-democratii incearca astfel sa convinga reprezentantii Partidului Conservator in consiliile judetene sa nu voteze pentru inlocuirea oamenilor PSD, stiut fiind faptul ca, in caz de anticipate, conservatorii nu ar mai trece pragul electoral. Pentru a se ajunge la dizolvare, consilierii PSD ar urma sa blocheze activitatea acestora, astfel incat consiliile sa nu adopte nici o hotarare in trei sedinte ordinare consecutive. O solutie mai rapida este demisia in bloc a membrilor PSD si a supleantilor acestora.
Diaconescu: "O bataie de joc"
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, considera ca "actuala coalitie a luat decizia politica de a incalca Constitutia si legile tarii", fiind vorba de "o bataie de joc la adresa cetatenilor Romaniei, care si-au ales in mod democratic reprezentantii din randurile PSD". In opinia sa, "jocul politic democratic s-a rupt" si "nu se mai poate pune problema functionarii statului de drept".


(481 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Curtea Constitutionala, singura scapare pentru Nastase si Vacaroiu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5841920375824 seconds.