Vineri, 12 August 2005 - 07:53 AM Aleg.RO: Coalitia a decis debarcarea presedintilor Parlamentului

Publicat de: Marius Vulpe

Averea De cinci ore de discutii aprinse au avut nevoie miercuri seara partenerii de Coalitie sa ajunga la un consens, in spatele usilor inchise ale Palatului Victoria. Solutia de compromis se intrevedea inca de la sfarsitul CNC al Aliantei DA ce a adus un Boc predispus la conciliere, in ciuda amenintarilor pe care continua sa le profereze la adresa partidului lui Dan Voiculescu.


Marko, Boc, Tariceanu si Voiculescu au batut inca o data palmaPotrivit unor surse din Alianta, Boc a fost nevoit sa stranga din dinti si sa percuteze pozitiv la unele dintre pretentiile conservatorilor, primind la schimb angajamentul acestora pentru noul calendar ADA. Termenul pana la care cei patru componenti ai Coalitiei s-au angajat, prin declaratia comuna semnata la final, sa-i detroneze pe Nastase si Vacaroiu din fotoliile de presedinti ai celor doua Camere este15 septembrie.

Tot pana la acea data ar trebui adoptate modificarile Regulamentelor de organizare si functionare ale acestor institutii dublata de votarea modificarilor legii administratiei locale pentru inlocuirea presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, astfel incat atat la revocarea, cat si la alegerea acestor demnitari sa se aplice aceleasi reguli. Calendarul mai vizeaza convocarea Camerelor intr-o sesiune extraordinara, posibil in ultimele zile din august. In declaratia comuna se mai arata ca membrii Coalitiei vor sprijini demersurile Guvernului in eforturile de refacere a zonelor calamitate in urma inundatiilor, in privinta integrarii in UE, precum si in vederea asigurarii transparentei declararii averilor, sustinerii capitalului romanesc si drepturilor minoritatilor. Singura doleanta conservatoare care s-a lovit de opozitia aliatilor a reprezentat-o reducerea TVA-ului, Tariceanu apreciind ca este dificil de realizat. „De cate ori s-a facut o reducere a TVA pentru anumite produse, pretul lor nu a scazut. Daca aplicam o asemenea masura, rezultatul final este ca vom avea mai putini bani la buget, dar preturile nu vor scadea“, a explicat primul-ministru. Premierul a lasat sa se inteleaga ca acceptarea calendarului indeparteaza spectrul anticipatelor.

„La alegeri anticipate putem recurge oricand. Obiectivul meu, ca premier, nu este sa ajung cu orice pret la anticipate, ci sa ne punem in practica programul de guvernare si sa ne realizam obiectivele politice pe care le avem. Calendarul propus nu este facut sa ne duca la anticipate, ci se refera la o serie de actiuni pe care le consideram necesare, astfel incat actiunea Coalitiei sa fie eficienta in plan legislativ“ a precizat el.

Premierul s-a facut ca ignora perdaful tras de catre democrati fata de propunerea sa de a merge cu jalba in protap la Cotroceni, continuand sa marseze pe necesitatea unei asemenea discutii. „Acest lucru va trebui discutat cu presedintele Basescu. La discutia cu seful statului pot participa si ceilalti lideri ai Coalitiei, daca vor considera necesar, dar mie mi se pare oportun sa participe liderii Aliantei“, a precizat Tariceanu, aratand ca membrii Coalitiei au luat „act de declaratiile presedintelui“.

Liderul democrat Emil Boc are o pozitie ceva mai nuantata, aruncand probleme in curtea Guvernului si recomandand acestuia sa le rezolve si nu partidele care i-au mandatat pe componentii acestuia.

„Punctul de vedere al Partidului Democrat este ca Guvernul nu poate ramane impasibil fata de sesizarile presedintelui Traian Basescu si trebuie sa analizeze fiecare sesizare“, a apreciat Emil Boc. Liderul PD nu a exclus ca aspectele sesizate de Basescu sa fie apoi analizate si la nivelul Coalitiei.

In paralel, premierul Tariceanu considera in continuare ca este nevoie ca documentele SRI sa fie declasificate. „In cazul in care se va constata ca anumiti membri ai Guvernului pot fi suspectati de acte de coruptie, atunci sigur ca autoritatile trebuie sa-si faca datoria. Eu, in acest moment, pe baza acestor documente, afirm ca nu exista coruptie la nivelul Guvernului“ a declarat premierul.

Geoana: Nu suntem pregatiti sa guvernam

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul pe care il conduce nu este deocamdata pregatit sa guverneze din nou si ca mai intai trebuie sa scape de elementele corupte din partid. Geoana a spus ca PSD a atins un procent de popularitate in randul electoratului la fel cu cel avut inainte de alegeri. „Nu suntem, insa, pregatiti sa guvernam din nou. PSD nu este, deocamdata, o alternativa la actuala putere. Trebuie sa facem curatenie in partid mai intai. Sa scapam de elementele corupte, deoarece acest lucru atarna ca un bolovan de partid“, a declarat Geoana.


(577 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Coalitia a decis debarcarea presedintilor Parlamentului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1985468864441 seconds.