Vineri, 12 August 2005 - 07:51 AM Aleg.RO: Conditiile lui Basescu

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea Presedintele Basescu a transmis, ieri, Guvernului si premierului Calin Popescu Tariceanu ca au sustinerea sa numai daca indeplinesc cateva conditii: respectarea angajamentelor din campania electorala, evitarea legiferarii pentru clientela politica si dezicerea de practicile PSD. „Guvernul se bucura de tot sprijinul meu cu conditia sa sustina angajamentele facute in campania electorala si sa nu faca legi pentru diferiti clienti politici, si cat nu facem ce am blamat la PSD“.

Presedintele Basescu i-a mai anuntat pe membrii Coalitiei ca se va intalni cu ei numai atunci cand acestia vor incepe sa dea dovada ca respecta conditiile pe care le-a pus si atata timp cat aceasta intalnire nu va putea fi folosita drept prilej de reparare a imaginii.

Astfel, pentru ca membrii Coalitiei sa vina la Cotroceni si sa obtina astfel un vot de incredere de la presedinte, Guvernul lui Calin Popescu Tariceanu va trebui sa ia rapid cateva masuri precum modificarea legii spitalelor, renegocierea contractelor de achizitii de medicamente, crearea unei piete concurentiale a energiei, schimbarea sefilor vamilor, reducerea contributiilor sociale.

Traian Basescu a salutat noua intelegere a coalitiei de guvernare, si si-a exprimat speranta ca noul protocol va fi respectat de semnatari pentru a evita precedentul esecurilor din Parlament cauzate chiar de lipsa consensului intre aliati. „Vreau sa cred ca acest protocol, ce-i drept al doilea, va fi respectat de toate partidele semnatare si nu se va intampla ca dupa primul protocol, si anume sa nu fie respectat la vot, in Parlament“, a afirmat seful statului.

Inainte de a stabili agenda pe termen scurt a Guvernului, presedintele Basescu si-a argumentat afirmatiile despre sistemul sanitar, energetic si cel vamal, facute in interviul radiofonic acordat luni. Basescu a precizat ca prin interventia sa de luni nu a avut alte intentii decat cele de a trage anumite semnale. El a prezentat apoi intr-un discurs de tehnocrat principalele probleme cu care se confrunta Romania.

Presedintele a reafirmat ca Alianta accepta tacit sistemul sanitar mostenit, sistem care o duce „din criza in criza“. Solutia pe care Basescu le-a cerut-o imperativ liberalilor si democratilor este modificarea urgenta a legii spitalelor. Presedintele crede ca din legislatia actuala trebuie eliminat conflictul de interese, astfel incat directorii de spitale sau sefii de sectie sa nu ocupe alta functie: „Acum, directorul de spital este senator sau deputat, sef de sectie, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate. In aceste conditii, directorul de spital face legea in calitate de parlamentar, trece prin Consiliul de Administratie, prin Casa de Asigurari de Sanatate, apoi se autocontroleaza“.

El a adaugat ca sefii spitalelor au devenit inamovibili precum judecatorii, in timp ce Ministerul Sanatatii trebuie sa explice greselile lor fara a putea interveni datorita legii spitalelor. Presedintele a mai aratat ca in cadrul programelor de sanatate coordonate de minister, precum cele de lupta impotriva SIDA sau a diabetului, nu s-au organizat licitatii pentru furnizarea medicamentelor din 2003.

Traian Basescu si-a mentinut si afirmatiile despre sistemul energetic. Presedintele este la fel de nelamurit in legatura cu strategia de liberalizare a pietei energiei. El a cerut Guvernului sa renegocieze contractele de alocare a energiei, sa inaspreasca reglementarile astfel incat piata energetica sa aiba un mediu concurential corespunzator.

El a mai trimis o sageata Guvernului, acuzandu-l ca Hotararea de Guvern prin care s-a liberalizat piata energiei nu ar fi intocmai legala, intrucat s-a inlocuit semnatura unuia din vicepremieri cu cea a lui Aleodor Francu, seful Cancelariei primului-ministru care „din cate stiu eu nu este membru al Cabinetului“.

De asemenea, Basescu si-a justificat semnele de intrebare pe care le are in legatura cu Ordonanta Petrom. Presedintele a afirmat ca prin proiectul de lege, respins deja de doua ori de Guvern, actiunile sunt subevaluate, reprezentand circa 30-35% din pretul pe care acestea il au la bursa. Acuzatiile lui Basescu i-au vizat si pe sefii vamilor. Pentru a aduce o abordare noua in acest domeniu, presedintele a cerut Guvernului sa scoata la concurs posturile de sefi si adjuncti din vami.

Presedintele a raspuns destul de evaziv in legatura cu afirmatiile sale care il incriminau pe premier. Basescu a raspuns zambind la o intrebare despre declasificarea faimoaselor rapoarte SRI: „Sa continue premierul Tariceanu aceasta initiativa“.

El a fost la fel de zgarcit si in legatura cu clarificarea identitatii ziaristului care l-ar fi amenintat, solicitand jurnalistului in cauza sa-si recunoasca public amenintarile. Basescu a precizat ca nu a fost vorba de un santaj, cum s-a scris in presa, ci de o amenintare cu „scrisul“, lucru cu care este obisnuit.


(524 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Conditiile lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57832098007202 seconds.