Vineri, 12 August 2005 - 07:50 AM Aleg.RO: Aliatii au cazut de acord sa-i dea jos pe Vacaroiu si Nastase pana pe 15 septembrie

Publicat de: Mircea MARIAN, S.A.

adevarul Presedintii partidelor aflate la guvernare au semnat un document care prevede revocarea, pana la 15 septembrie, a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Potrivit declaratiei, adoptata miercuri seara de Consiliul National al Coalitiei (CNC), tot pana la 15 septembrie se va modifica Legea administratiei locale, astfel incat presedintii consiliilor judetene sa poata fi revocati din functie prin votul a jumatate plus unu din numarul total al consilierilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa precizeze insa ce se va intampla daca aceste termene nu vor fi respectate. "Eu am motivele mele sa afirm clar ca acest calendar va fi respectat!", a declarat Tariceanu ziaristilor, imediat dupa sedinta coalitiei, care a durat aproape cinci ore. Vicepresedintele PD Cezar Preda a fost insa mai transant si a afirmat ca, daca Partidul Conservator va impiedica indeplinirea acestui calendar, se va forma imediat un guvern minoritar si vor incepe procedurile pentru organizarea alegerilor anticipate.
PD a refuzat o declaratie de asigurare a stabilitatii politice
Surse din coalitia majoritara arata ca, la discutiile de miercuri seara, conducerea Partidului Conservator a anuntat, fara ezitare, ca va vota pentru schimbarea actualilor presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului. Voiculescu le-a explicat aliatilor sai, inca de la inceputul discutiilor, ca accepta aceasta masura intrucat nu mai are nici o datorie fata de PSD. Dezbaterea s-a tensionat insa atunci cand Partidul Conservator a propus adoptarea unei declaratii de sustinere ferma a Guvernului Tariceanu, in care se facea referire la necesitatea mentinerii stabilitatii. Liderii PD au vazut in aceasta declaratie un atac subtil la adresa lui Traian Basescu, intrucat se sugera ca afirmatiile critice ale sefului statului la adresa Guvernului reprezinta o sursa de stabilitate. Presedintele PD, Emil Boc, precum si secretarul general, Vasile Blaga, au sustinut ca este inutila o declaratie prin care partidele aflate la guvernare sa anunte ca sprijina propriul Executiv. In consecinta, din declaratia finala au fost scoase referirile la necesitatea asigurarii stabilitatii tarii sau cele privind sprijinul pentru Guvern.
Tariceanu, impotriva cotei zero la TVA
Un alt moment tensionat al discutiilor de miercuri seara din CNC a aparut in momentul in care Partidul Conservator a incercat sa obtina sprijinul partenerilor de coalitie pentru o serie de initiative legislative. Premierul Tariceanu s-a opus reducerii TVA, apreciind ca o astfel de masura nu va duce la scaderea preturilor. "De cate ori s-a facut o reducere a TVA pentru anumite produse, pretul lor nu a scazut", a afirmat Tariceanu.
Alianta D.A. cere o audienta presedintelui Basescu
Primul-ministru a mai declarat, dupa sedinta CNC, ca liderii Aliantei D.A. considera oportuna o discutie cu presedintele Traian Basescu, pentru a lamuri acuzatiile pe care acesta le-a adus Executivului in interviul acordat luni postului Radio Romania Actualitati. Tariceanu a dat o serie de semnale ca doreste sa se impace cu Basescu.
Conducerea PC a aprobat schimbarea presedintilor celor doua Camere
Biroul Permanent al Partidului Conservator a salutat acordul incheiat de liderii celor 4 partide ce compun arcul guvernamental. Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC, a afirmat, ieri, ca partidul sau a tinut cont ca face parte dintr-o coalitie care asigura stabilitatea politica a tarii. Partenerii de la guvernare, spunea el, au considerat ca prezenta unor presedinti de alta culoare politica decat cea a majoritatii parlamentare ar putea inrauri negativ derularea procesului legislativ in ritmul dorit de aceasta. Bogdan Ciuca a precizat ca acest subiect a determinat aparitia unei stari de tensiune in coalitie si pentru a impiedica transformarea ei intr-o criza, PC a luat decizia de a se conforma vointei partenerilor sai politici.


(579 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la Mircea MARIAN, S.A.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Aliatii au cazut de acord sa-i dea jos pe Vacaroiu si Nastase pana pe 15 septembrie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51653695106506 seconds.