Vineri, 12 August 2005 - 07:35 AM Aleg.RO: LIBERALII: NU COMUNITATII DE INFORMATII LA COTROCENI

Publicat de: Andreea Dinescu, C.C

gardianul Intentia presedintelui de a controla in totalitate serviciile secrete, amendata de partenerii de Coalitie Dupa ce s-a bronzat pe nisipul fierbinte, presedintele Traian Basescu si-a reiterat dorinta de a subordona Comunitatea de Informatii, CSAT, la conducerea caruia se afla. Cum principalele servicii de informatii ale tarii (SRI si SIE) se afla sub control parlamentar, metoda legala pentru realizarea acestui lucru este incerta, informeaza A.M.Press. Pe de alta parte, nu a existat nici o dezbatere privind constituirea si subordonarea Comunitatii de Informatii, desi au fost invocate mai multe directii. Pe langa varianta CSAT, o alta propunere a fost cea de subordonare a Guvernului, iar o a treia facea referire la Parlament. Intrebati care sunt sansele de concretizare a intentiei prezidentiale, parlamentarii din Comisiile de control asupra activitatii SRI si SIE au avut reactii in opozitie cu seful statului.

Radu Stroe - PNL: "In baza legilor existente nu imi dau seama cum s-ar putea face acest lucru. Nu stiu exact ce a gandit presedintele Traian Basescu cand a facut aceste afirmatii si, in acest caz, nu pot comenta. Nu stiu ce tip de structura a gandit presedintele si astfel nu pot spune nici da, nici nu. Nu dispun de nici un fel de detaliu tehnic pentru a vedea cum va fi formata aceasta structura sub controlul CSAT. In continuare, serviciile de informatii vor ramane si sub controlul Parlamentului, deoarece sunt legi in vigoare care nu pot fi abrogate decat prin alte legi si nu cred ca exista o asemenea idee a presedintelui".

Titus Gheorghiof - PNL: "Trebuie sa se stie ca aceasta comunitate de informatii nu inseamna unificarea serviciilor, o comunitate de informatii de facto exista, fiindca la sedintele CSAT participa si sefii serviciilor de informatii. Modul de reglementare va fi deficitar, pentru ca trebuie creat un cadru legislativ si vor trebui, totodata, modificate anumite legi. Oricum, necesitatea comunitatii de informatii va naste discutii in continuare. Discutii au fost si la americani, inca mai exista. Eu cred ca nu trebuie sa inventam ceva ce exista deja".

Teodor Melescanu - PNL: "Toata controversa pe subiectul comunitatii de informatii a fost o eroare. Problema actuala nu este sa stabilim sub cine va functiona, ci cum va functiona. S-a vazut clar ca presedintele si premierul primesc informatii diferite. Rolul comunitatii de informatii este tocmai ca si cei doi sa aiba informatii convergente. In rest discutia este inutila".

Radu Berceanu - PD: "Comunitatea de informatii se va reglementa prin lege iar legea va trece prin Parlament. Deci, cele doua palate pot face propuneri iar parlamentarii voteaza. Se intelege clar ca nu exista nici o batalie intre cele doua palate. Oricum, atat premierul, cat si presedintele vor avea acces la informatii".

Mircea Geoana - PSD: "Exista clar o diferenta de opinii intre presedintele Basescu, care doreste sa fie singura parghie de control, si Parlament, care sustine ca aceste structuri sa ramana sub controlul sau si al guvernului. Ceea ce spune Basescu este doar o perdea de fum, pentru ca miza privind acest control nu este noua".

Constantin Nita - PSD: "Nu vom fi de acord cu o asemenea propunere. Comunitatea de Informatii trebuie sa fie sub controlul Parlamentului, iar noi vom sustine in continuare acest lucru. Consider ca controlul informatiilor, care este o practica peste tot in lume, ar trebuie sa creasca in comisiile parlamentare, nu sa se diminueze. Nu vom sustine aceasta propunere si, fara echivoc, sunt de parere ca informatiile trebuie sa ramana sub controlul Parlamentului".

Tockacs Csaba - UDMR: "Nu a existat nici o dezbatere publica referitoare la crearea unei comunitati de informatii, nici in cadrul Coalitiei, nici in Opozitie".

Lucian Bolcas - PRM: "Avand in vedere ca presedintele CSAT este presedintele tarii, aceasta dorinta a lui Traian Basescu de a subordona Comunitatea de informatii tocmai CSAT-ului este o forma indirecta de a o subordona propriei persoane. Nu putem nega faptul ca aceasta structura trebuie sa-i serveasca si sefului statului, dar in nici un caz nu trebuie ca seful statului sa se serveasca de ea".


(644 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Andreea Dinescu, C.C


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

LIBERALII: NU COMUNITATII DE INFORMATII LA COTROCENI | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54556894302368 seconds.