Joi, 11 August 2005 - 09:02 AM Aleg.RO: De ce se lasă președintele șantajat?

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Îmi vine greu să-mi imaginez scena, deși ea pare reală: un președinte mic, timorat, speriat, ascultând fără să crâcnească valul de amenințări care curg din telefonul la care a răspuns ca orice cetățean: 'Te termin, pun pe tine toate ziarele pe care le conduc' - și așa mai departe. Vă vine să credeți? Că belicosul președinte-jucător poate fi pus într-o asemenea situație extremă, amenințat și șantajat pentru vina de a fi girat anchetarea unui important om de afaceri, întâmplător prieten cu cel care îi telefona, un 'ziarist important', după afirmațiile președintelui? Că președintele României este lipsit de apărare în fața jurnaliștilor agresivi și că tace și înghite aceste amenințări, nepermițându-și decât ca după ce trece o vreme, să scape câte o mărturisire, în treacăt, la vreun interviu?

Știindu-l, de multă vreme, cunoscându-i temperamentul și modul de a reacționa, îmi vine greu, aproape imposibil, să accept o asemenea poziție. Doar dacă...

Doar dacă este vorba despre o relație complexă, care implică complicități adânci și de lungă durată, ce nu pot fi ascunse sau ignorate.

Personal, nu cred că mi-ar fi trecut vreodată prin cap ca, dacă, de pildă, nevasta mi-ar fi fost dată afară din serviciu pe motiv că aș fi scris un text ireverențios la adresa puterii, să pun mâna pe telefon și să-l sun pe președinte (admițând că ar catadixi să-mi răspundă), și amenințându-l că am să pun toate 'tunurile' pe el dacă nu ia măsuri împotriva ministrului abuziv ce a comis nedreptatea. Și, cred că nici altor jurnaliști care-și fac onest meseria, neridicând în slăvi, cu orice prilej, înțelepciunea prezidențială, nu le-a venit vreodată o asemenea idee.

Trecând sub tăcere acest episod - în cazul în care este real - Traian Băsescu comite o eroare fundamentală: el permite să se perpetueze un sistem 'ticăloșit' de relații, sistem aflat la limita legalității și moralității, atâta timp cât nu sesizează organele de anchetă! Băsescu se lasă pradă unui șantaj, el, care le cere celorlalți să nu pactizeze cu 'inamicul'!

Președintele, atât de explicit și de convingător în general, ne rămâne, dator, tuturor, cu limpezirile necesare în acest caz particular. Dacă nu a fost doar o figură de stil, merită să capteze atenția ascultătorilor...


(518 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

De ce se lasă președintele șantajat? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53243494033813 seconds.