Joi, 11 August 2005 - 09:01 AM Aleg.RO: Basescu si Santajistul

Publicat de: Grigore Cartianu

evenimentulzilei Ma manca palma de ceva timp sa scriu un comentariu chiar cu acest titlu: „Basescu si Santajistul”. Cine se atinge de mafia din presa?
Ma manca palma de ceva timp sa scriu un comentariu chiar cu acest titlu: „Basescu si Santajistul”. Unul in care sa-i spun presedintelui ca nu cred o iota din povestile cu anticoruptia, atata vreme cat de cancerul din presa nu se atinge nimeni. Si voiam sa-l mai pun in garda pe seful statului asupra unui lucru: daca isi astupa urechile cand se vorbeste despre santajul de presa, atunci sa nu se planga in ziua cand el insusi va deveni victima santajistilor de meserie.
Iata insa ca viata ne-o ia uneori inainte. Santajul la presedinte s-a produs mai repede decat si-ar fi imaginat orice minte sanatoasa. De aceea, reiau tema initiala, pastrand inclusiv personajul-cheie: Santajistul Roman Suprem (pe scurt, SRS).
Individul e director mare peste ziare mici. Sta prost cu tirajele, dar excelent cu banii. E reteta aceea magica intalnita fie in povestile cu fantani miraculoase ori pestisori de aur care-ti indeplinesc trei dorinte, fie in formulele clasice ale Mafiei. Pentru cei care nu mai cred in fantani miraculoase ori pestisori de aur, ramane varianta a doua. Cea atat de bine pusa la punct de SRS, Marele Santajist al presei romane.
Mecanismul e simplu: dai banul, te facem mai frumos decat ai putea fi vreodata in realitate; nu cotizezi, iti rupem capul! Sau, cum spune presedintele Romaniei ca i s-a transmis lui, „o sa vezi ce o sa fac, te termin, te...”.
Santajistul Roman Suprem isi trage seva din subteranele Securitatii, de pe vremea cand se ocupa cu felurite turnatorii. Acolo a invatat, probabil, sa faca din alb, negru si din negru, alb. Sa creeze o lume halucinanta, paralela cu realitatea. Sa arunce petarde de presa, sa ridice perdele de fum. Sa desfiinteze oameni nevinovati, daca interesul o cere. Sa-si exerseze marea arta a intoxicarii. Intr-un cuvant, sa manipuleze.
Tragedia este ca Marele Santajist a umplut presa de mici santajisti, care lucreaza cu ziua. I-a invatat ca poti sa ai o leafa modesta in acelasi timp si sa te scalzi in aur. De fapt, i-a scos din presa: nici un ziar serios nu se va grabi sa angajeze zilieri pervertiti de SRS.
Basescu a facut un prim pas: a vorbit despre existenta unui Mare Santajist. Urmatorii sunt obligatorii. Daca seful statului se va opri aici, va fi la fel de vinovat ca toti aceia care, in toate regimurile postdecembriste, au coabitat cu Marele Santajist. Si i-au permis sa fie pe cat de mediocru, pe atat de bogat si de temut.
E un bun test si pentru Monica Macovei. Ca ministru al justitiei, aceasta detine suficiente parghii pentru a curata tara de mafioti de talia Marelui Santajist.
De la premierul Tariceanu nu prea avem ce astepta. Omul se simte mult prea bine in compania Marelui Santajist. Il cunoaste ca pe un frate. Il respecta ca pe un Nas.
Anul trecut, Traian Basescu a fost votat de romani si pentru ca le-a vorbit despre „sistemul ticalosit”: al PSD. Presedintele sa ia aminte insa: la fel de repede s-ar putea vorbi despre „sistemul ticalosit” al lui Basescu. Acolo se va ajunge daca rechinii precum Marele Santajist vor fi lasati sa viseze, liberi, ca intr-o zi vor ajunge in Rai doar pentru a-l santaja pe Dumnezeu!


(1008 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Grigore Cartianu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu si Santajistul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52229285240173 seconds.