Joi, 11 August 2005 - 08:56 AM Aleg.RO: PNL ia in calcul listele proprii in caz de anticipate

Publicat de: Clement Sava

Averea Intalnirea Comitetului Executiv al PNL, desfasurata marti seara la sediul partidului din Aviatorilor, a decis sa nu mai marseze pe posibilitatea ca Guvernul Tariceanu sa reziste cu sprijinul parlamentar al PSD daca ar avea loc o retragere a ministrilor din PD. Liberalii par dispusi sa forteze nota declarandu-se gata de a merge la anticipate pe liste proprii in cazul retragerii democratilor din Guvern. Aceasta posibilitate a fost emisa in speranta de a descuraja orice tentativa democrata, pentru ca PD nu ar avea de gind sa participe singur la alegeri.

De asemenea, liberalii au fost de acord ca Basescu joaca incorect. Motivele iesirilor sale publice ar putea fi, potrivit unor surse din PNL, ca el sa-si poata asuma atat meritul imbunatatirii activitatii Guvernului in cazul in care raportul de tara e pozitiv, cat si meritul de a fi atras atentia asupra slabiciunilor acestuia in caz de raport negativ.

Dar, ca sa-si impace partenerii, liberalii s-au declarat de acord cu anticipatele, insa doar la nivel declarativ. Si anume, liberalii sustin pastrarea raportului de 1,3 la unu de pe listele Aliantei in favoarea PNL, asa cum a fost si la ultimele alegeri. De asemenea, prelungirea protocolului Aliantei pentru 2008-2012, unde sa fie raport egal pe liste. O alta strategie pentru eliminarea anticipatelor este amanarea acestora pana la punctul la care ele nu vor mai fi dorite nici de democrati. Asa ca liberalii vor pune problema ca mai intai sa se rezolve problema inundatiilor si abia apoi sa se vorbeasca de alegeri.

De asemenea, PNL a respins masura cresterii TVA si i-a cerut lui Tariceanu sa gaseasca alte surse de a strange bani la buget, chiar si cresterea cotei unice. PNL vrea scaderea CAS cu cate cinci procente in 2006 si la fel pentru 2007, cu riscul de a fi etichetati ca populisti.


Liberalii au intors pe toate fetele colaborarea cu democratii si seful statului


In rest, lui Tariceanu i s-a reprosat ca ia deciziile intr-un grup restrans la Guvern si i s-a propus ca Delegatia Permanenta sa aiba un control mai mare asupra deciziilor sale.

Tariceanu a precizat, la finele Comitetului Executiv, ca declaratiile lui Basescu trebuie clarificate intr-o intrevedere la Cotroceni cu reprezentantii Aliantei DA. De asemenea, Tariceanu a spus ca va cere CSAT sa fie declasificate toate documentele SRI la care a facut presedintele referire.

„Numai in acest fel, numai punand toate documentele pe masa pentru o analiza clara si obiectiva, vom putea sa ne lamurim daca acuzatiile presedintelui au vreo baza sau nu“, a declarat Tariceanu.

Dar declasificarea celor 21 de documente primite de premierul Calin Popescu Tariceanu de la SRI se poate realiza numai in cadrul strict stipulat de legislatia in domeniu, care prevede acordul emitentului si indeplinirea mai multor conditii.

Conform Legii privind protectia informatiilor clasificate si Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, procedura declasificarii documentelor respective este destul de complicata.

Informatiile secrete de stat pot fi declasificate prin Hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, respectiv a unui serviciu de informatii, in cazul de fata SRI.

Informatiile se declasifica daca: termenul de clasificare a expirat; dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica, ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare; a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege.

Declasificarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza activitatea si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor clasificate, potrivit competentelor materiale.

Tariceanu a lansat un contratac la adresa presedintelui Basescu, afirmand ca obligatia sa este sa trateze situatia politica cu „maxima responsabilitate, pentru ca altfel, parcursul european al Romaniei va fi pus in pericol de aceste permanente spasme politice care se produc pe scena politica romaneasca“.

Concluzia la care pot ajunge forurile europene in acest caz ar fi una singura, crede Tariceanu: „Romania este o tara greu de guvernat sau imposibil de guvernat“. Spre deosebire de cei care provoaca „spasme“, Tariceanu a aratat ca el e responsabil de asigurarea stabilitatii Coalitiei si implicit de cea a situatiei politice din Romania.


(630 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

PNL ia in calcul listele proprii in caz de anticipate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62472891807556 seconds.