Joi, 11 August 2005 - 11:53 AM Aleg.RO: File din politica PD

Publicat de: Cornelia Drãghici

azi Democraþii par a trage la indigo multe dintre greºelile mai vechi ale propriei lor politici. Idei ca acelea pe care le afiºeazã acum le-au mai avut ºi atunci când au mai fost la guvernare. Dupã cum se ºtie, în timpul guvernãrii Ciorbea, "cuiul" coaliþiei a fost - ca ºi în prezent - acelaºi PD, metamorfozat de curând în partid popular. Declaraþiile sunt cam identice - acum ºi atunci: miniºtrii PD au fost, rãmân ºi vor rãmâne cei mai buni, retragerea de la guvernare e oricând posibilã º.a.m.d.! Dar sã rememorãm, cu ajutorul informaþiilor de pe site-ul partidului, câteva dintre acþiunile PD din trecutul nu tocmai îndepãrtat.

"PD e nemulþumit de remanierea Guvernului"
"Remanierea Guvernului Ciorbea, operatã în decembrie 1997, a constituit o dezamãgire pentru Partidul Democrat, care aºtepta o remaniere de fond, asumarea eºecurilor din 1997 ºi un program clar de acþiune pentru 1998.
La 28 ianuarie 1998, Preºedintele României anunþã demisia miniºtrilor P.D.
În faþa atitudinii categorice a conducerii C.D.R. - în a-l menþine pe Victor Ciorbea în fruntea Guvernului - Biroul Pemanent Naþional al P.D. primeºte, la 27 martie 1998, mandatul C.N.C. (pe atunci - C.C.N.) de a acþiona pentru o nouã coaliþie de guvernare.
La 29 martie 1998, P.D. iniþiazã o moþiune de cenzurã care, mai înainte de a fi depusã, determinã demisia lui Victor Ciorbea din funcþia de prim-ministru. Deºi nu era implicitã, Victor Ciorbea depune ºi demisia din funcþia de Primar general al Capitalei.

"Cu aceiaºi miniºtri, iar în Guvern"
Partidul Democrat reintrã în Guvern la 17 aprilie 1998, alãturi de C.D.R., U.D.M.R. ªi P.S.D.R., dupã semnarea unui protocol de guvernare care prevede explicit sarcinile fiecãrui ministru. Aceastã revenire în Guvern, cu aceiaºi miniºtri ºi alãturi de aceiaºi aliaþi, aduce Partidului Democrat o scãdere semnificativã de credibilitate. În consecinþã, Alexandru Sassu, candidatul de atunci al P.D. la funcþia de Primar general al Capitalei - succesor al recent demisionatului Ciorbea - obþine penibilul scor electoral de 3%.
Înlocuirea, la 21 decembrie 1999, lui Radu Vasile cu Mugur Isãrescu la conducerea Guvernului nu aduce nici o modificare în echipa P.D. trimisã în Guvern, cu excepþia lui Petre Roman, care acceptã numirea sa în fruntea Externelor, renunþând la a doua funcþie în stat, aceea de Preºedinte al Senatului.
Convenþia Naþionala din 18-19 februarie 2000 adoptã moþiunea "Încredere în fiecare - ºanse pentru toþi", prezentatã de Petre Roman. Acesta este reales Preºedinte al P.D.

"PD culege ce a semãnat"
Alegerile locale ºi generale din anul 2000 gãsesc Partidul Democrat în cea mai mare pierdere de imagine. Uzura datoratã guvernãrii cederiste este cu atât mai profundã cu cât toþi membrii Consiliului Politic ocupaserã ºi posturi de miniºtri.
Nu trebuie neglijat nici efectul demoralizator al înlãturãrii din fruntea partidului a unui numãr semnificativ de vicepreºedinþi (Adrian Severin, Victor Babiuc, Stelian Duþu).
Dacã, la alegerile din toamna anului 2000, partidul reuºeºte un 7% pentru parlamentare, Petre Roman abia adunã 3% din voturile exprimate pentru Preºedinþie. Partidul Democrat trece în opoziþie, iar Petre Roman iniþiaza demersurile pentru "Alternativa 2004", o alianþa electoralã pe care liderul partidului o proiecta ca fiind posibilã între PD, PNL ºi ApR".
Aceste fragmente din istoria foarte recentã a PD par a se repeta ºi în zilele noastre. Poate, puþin mai evoluat ºi mai "rafinat", dar temele ºi atitudinile par a fi aceleaºi. E de vãzut finalul.


(592 )

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte ºtiri din sursa
Azi

· Alte ºtiri de la Cornelia Drãghici


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Azi:

File din politica PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.