Joi, 11 August 2005 - 05:00 AM Aleg.RO: Majoritatea cea mică și minoritatea cea rea

Publicat de: Raluca DUMITRIU

Gândul După un dur război pe perechi Băsescu-Tăriceanu, PD-Tăriceanu, Voiculescu-Băsescu, liderii Coaliției de guvernare au ajuns la concluzia că rufele spălate în public le-ar putea strica imaginea de gospodine pregătite să facă ordine în țară, conform propriilor promisiuni electorale. Astfel, s-au decis să discute în spatele ușilor închise toate problemele care, de ceva vreme, au început să le erodeze relația: de la conflictul dintre șeful statului și prim-ministru până la schimbarea președinților celor două Camere ale Parlamentului și modificarea Legii administrației publice. Pentru popor, au promis în fugă că vor dezbate și măsurile privind integrarea și refacerea zonelor afectate de inundații.


Prioritatea Coaliției o reprezintă însă eliminarea PSD din orice funcție de conducere, fie ea la nivel local sau la nivel central. Liberalii și pediștii susțin că aceasta este singura cale prin care ar putea guverna cu adevărat și și-ar promova proiectele legislative. Primul pas: schimbarea, în toamnă, a lui Năstase și Văcăroiu din fruntea celor două foruri ale Parlamentului. Motivația: este absurd ca majoritatea parlamentară să fie condusă de Opoziție. Un argument slab însă, dacă ar fi să aruncăm o privire doar peste situațiile repetate de la Senat sau Cameră, din sesiunea trecută, în care reprezentanții Coaliției nu au reușit să-și promoveze propriile proiecte pentru că... au lipsit de la ședință. S-a întâmplat chiar luna trecută, când s-a luat în discuție ordonanța privind referendumul, prin care șeful statului ar fi putut fi revocat doar cu majoritatea voturilor celor care participă la consultarea populației. Absența de la ședință a nu mai puțin de 30 dintre senatorii PNL, PD, PC și UDMR a pus puterea în fața faptului împlinit, acela de a-și vedea proiectul respins. Viclenia pesediștilor , care au speculat la maximum momentul, era să doboare Coaliția la pământ. O propunere avansată de Doru Ioan Tărăcilă ar fi putut modifica cu totul sensul ordonanței, în cazul în care aceasta era adoptată, prin impunerea unei modalități foarte simple de demitere a președintelui țării. Alt exemplu, aceeași lipsă de mobilizare a parlamentarilor Coaliției. Este vorba despre ordonanța ce sporea puterile unui guvern provizoriu, în caz de anticipate. Deputații Puterii nu au reușit să strângă numărul suficient de voturi care să facă posibilă adoptarea textului în dezbatere. De această dată, Adrian Năstase a profitat de incapacitatea reprezentanților Coaliției de a forma majoritatea, omițând să amintească plenului că are de-a face cu o lege organică ce are nevoie de un număr fix de voturi. Nici în comisii, lucrurile nu s-au petrecut diferit.

În timpul disputei pe marginea raportului societăților naționale de Radio și Televiziune, care recomanda schimbarea conducerii celor două instituții, PSD a reclamat votul în cadrul Comisiilor de cultură, susținând că acesta a fost unul ilegal, din cauza lipsei de cvorum. De teama absenței reprezentanților săi, Puterea a decis să amâne pentru toamnă dezbaterea modificării la legea administrației publice, prin care președinții și vicepreședinții Consiliilor județene să poată fi înlocuiți cu votul a jumătate plus unu din numărul consilierilor.

În aceste condiții, ce este mai paradoxal? Majoritatea să fie condusă de Opoziție sau Puterea să fie incapabilă să se mobilizeze pentru a-și trece la vot propriile legi? Este greu de crezut că absența lui Năstase sau a lui Văcăroiu din scaunele de președinți ai Parlamentului va atrage după sine prezența în bănci a senatorilor și deputaților Puterii.


(597 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Majoritatea cea mică și minoritatea cea rea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74612402915955 seconds.