Miercuri, 10 August 2005 - 08:46 AM Aleg.RO: Disputa Basescu - Tariceanu reinvie Comunitatea de Informatii

Publicat de: ---

Averea Daca pana acum diversele proiecte privind comunitatea de informatii fusesera trase pe linie moarta, evenimentele din ultima vreme i-ar putea determina pe politicieni sa le readuca in dezbatere. Ieri, liberalul Teodor Melescanu (foto) a declarat ca disputa dintre presedinte si premier este cauzata de faptul ca cei doi primesc de la serviciile abilitate informatii diferite.

In viziunea vicepresedintelui liberal, in acest moment este prioritara clarificarea neintelegerilor care provin tot din aceste informatii diferite. Melescanu crede ca solutia ar fi crearea comunitatii de informatii care va trebui sa furnizeze informatii convergente atat premierului cat si presedintelui.

Senatorul liberal considera ca presedintele a gresit cand a dezvaluit ca premierul a renuntat la demisie in urma unor intalniri cu apropiatii sai. „Nu poti sa spui, pe baza unor informari, ca s-a discutat despre renuntarea la o decizie sau despre actiuni politice, in afara de cazul in care s-au facut inregistrari, ceea ce este si mai grav, intrucat inseamna ca premierul este pus sub observare“, a declarat Melescanu. Nu aceeasi importanta infomatiilor secrete o da democratul Radu Berceanu.

„Dl Melescanu ma face sa rad, probabil a spus acest lucru ca sa amelioreze situatia. In acest caz, controlul asupra comunitatii nu va fi decis de Basescu sau Tariceanu, ci de Parlament, pentru ca aceasta lege va intra in dezbaterea camerelor si decizia o vor lua parlamentarii. Nu cred ca o disputa intre premier si presedinte pe aceasta tema este intemeiata“, a declarat senatorul democrat. Dar nu numai Teodor Melescanu crede ca aceasta criza are la baza informatiile secrete pe care le-a primit Traian Basescu.

Luni, o serie de analisti s-au declarat revoltati ca presedintele ar fi putut folosi pentru dezvaluirile sale informatii obtinute prin modalitati nu tocmai legale. In interviul radiofonic recent, presedintele Basescu l-a acuzat pe premier ca stia de la serviciile secrete de grupurile de interese care fac presiuni asupra unor membri ai Guvernului sau secretari de stat. Basescu s-a mai aratat surprins si de solicitarea lui Tariceanu catre serviciile secrete de a-i fi furnizate tocmai informatiile pe care le-ar fi detinut deja, prin 17 rapoarte, special intocmite pentru Guvern.

Calin Popescu Tariceanu a recunoscut tot luni ca a primit de la SRI cateva documente in plus fata de presedinte, dar a minimalizat importanta acestora. El a declarat ca informatiile din rapoarte sunt concludente numai daca arata ca interesele economice romanesti sunt amenintate. SRI a confirmat si el ca informarile pe care le trimite diversilor beneficiari difera prin cantitate si data expedierii, desi datele sunt in mare parte aceleasi. Marius Bercaru, purtator de cuvant al SRI, a declarat postului de televiziune Realitatea ca „SRI a trimis informari catre mai multi beneficiari, nu a diferit decat numarul lor si ziua de expediere“.


(661 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Disputa Basescu - Tariceanu reinvie Comunitatea de Informatii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59962797164917 seconds.