Miercuri, 10 August 2005 - 08:16 AM Aleg.RO: Prefectii vor fi de la anul incompatibili cu politica

Publicat de: Dollores Benezic

Cotidianul Oricine a absolvit o facultate de drept si a facut cursuri de administratie publica poate de la inceputul anului viitor sa devina prefect. Oricine a absolvit o facultate de drept si a facut cursuri de administratie publica poate de la inceputul anului viitor sa devina prefect.

De la 1 ianuarie, prefectii sint nevoiti sa aleaga: politica sau administratie publica. Daca vor sa-si pastreze functiile de prefecti trebuie sa renunte la politica si sa dea concurs pe post. Daca are cel putin 30 de ani, si un doctorat in stiinte juridice sau un mandat de parlamentar la activ, orice persoana ambitioasa poate concura cu actualii reprezentanti ai guvernului pentru functia de prefect. Reprezentantii guvernului in teritoriu vor fi nevoiti sa renunte la politica, sa ramina fara putere si sa se multumeasca doar cu atributiile de control ale autoritatilor locale.
Mioara Mantale renunta la PD

„Prefectul va fi astfel mai mult in slujba cetateanului, dar va trebui sa aplice programul de guvernare, pentru ca guvernul si programul lui au fost votate de oameni”, motiveaza Mioara Mantale, care a decis ca de la anul va renunta la functia din PD ca sa ramina prefectul Capitalei. Ea va face parte din Corpul Inaltilor Functionari Publici „de unde se pot recruta prefecti, subprefecti, directori de institutii si chiar ministri”, spune Mantale.

Mai greu de schimbat

Prefectul de profesie va fi mai greu de eliberat din functie la schimbarea puterii, deoarece el nu mai este numit politic. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Paul Victor Dobre, e sigur ca masura importata din Franta va fi benefica si pentru administratia noastra. In privinta garantiilor pe care le-ar avea prefectul, ca nu-si va pierde scaunul la schimbarea puterii, Dobre spune ca „din punctul nostru de vedere are garantii. Din 2008 incolo… intrebati-i pe ceilalti”.

Institutul National pentru Administratie Publica face acum cursuri cu toti prefectii din tara, pregatindu-i pentru schimbare. „Cursurile nu le garanteaza insa raminerea pe functie”, asigura Bogdan Draghici, vicepresedinte INA.


(648 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Dollores Benezic


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Prefectii vor fi de la anul incompatibili cu politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62772297859192 seconds.