Marți, 02 August 2005 - 08:49 AM Aleg.RO: Tariceanu, sub asediu

Publicat de: Laura Gafencu, A.T.

evenimentulzilei Primul-ministru a fost ieri atacat, pe fata, de PD si, voalat, de presedintele Basescu Democratii l-au incoltit ieri pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, declarand public ca acesta a incalcat intelegerile din cadrul Aliantei atunci cand a decis sa nu mai demisioneze.
Liderii PD ii reproseaza primului-ministru ca astfel a blocat alegerile anticipate.
La randul sau, presedintele Traian Basescu a descins ieri, pe nepusa masa, la reuniunea Comitetului de Integrare Europeana.
El i-a avertizat pe membrii guvernului ca exista pericolul sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice.
> 21 iulie. Theodor Stolojan anunta ca este pregatit sa se implice intr-un eventual proces de schimbare in PNL, daca organizatiile judetene ale partidului considera ca el ar putea juca un rol intr-o asemenea actiune.
> 28 iulie. Mona Musca, cel mai popular membru al cabinetului, isi da demisia din functia de ministru al culturii, reprosandu-i premierului Calin Popescu-Tariceanu ca a adus un prejudiciu de imagine PNL cand s-a razgandit in privinta demisiei.
> 28 iulie. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, se declara impotriva acordarii de subventii pentru Tractorul Brasov, idee sustinuta de Calin Popescu-Tariceanu.
> Ieri, 1 august. Seful statului, Traian Basescu, atrage atentia ca "exista pericolul ca oameni din guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese politice".
> Ieri, 1 august. Presedintele PD, Emil Boc, il avertizeaza pe Tariceanu ca formatiunea sa nu este "o anexa a primului-ministru". Boc a criticat gestul premierului de a renunta la demisie, apreciind ca "deciziile luate in forurile de conducere ale Aliantei si coalitiei trebuie respectate".
Democratii l-au incoltit ieri pe Tariceanu, declarand public ca acesta a incalcat intelegerile din cadrul Aliantei atunci cand a decis sa nu mai demisioneze, blocand alegerile anticipate. Presedintele a descins ieri, pe nepusa masa, la reuniunea Comitetului Executiv de Integrare Europeana, si apoi a facut public, prin purtatorul sau de cuvant, avertismentul ca unii membri ai executivului ar putea "sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice".
Reactia sefului statului si a PD vine dupa demisia Monei Musca din guvern si din conducerea PNL si a refuzului lui Ionut Popescu de a semna ordonanta "Tractorul", promovata de premier.
Invitat sau neinvitat?
Presedintele Traian Basescu a participat ieri, in premiera, la reuniunea Comitetului Executiv de Integrare Europeana, desfasurata la Palatul Victoria. Reprezentantii executivului si cei ai presedintiei sustin ca Basescu a venit la guvern la invitatia premierului, dar surse bine informate afirma ca, de fapt, Tariceanu a fost luat prin surprindere de seful statului.
Dovada sta faptul ca liderul PNL a amanat pentru dupa-amiaza reuniunea Consiliului de Coordonare a Coalitiei (CNC), care era programata la aceeasi ora si in acelasi loc cu cea a Comitetului de Integrare, abia dupa ce Basescu a sosit la sediul guvernului. Oficial, seful statului a dorit sa cunoasca stadiul solutionarii aspectelor semnalate in scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene. Neoficial, el a fortat amanarea reuniunii CNC pentru ca Tariceanu sa nu poata da bir cu fugitii din fata colegilor din coalitie invocand sedinta Consiliului de Integrare.
Basescu transmite avertismente
Presedintele a tinut sa transmita ministrilor care se ocupa cu integrarea si un alt tip de mesaj. "A avertizat asupra pericolului ca oameni din guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Seful statului a cerut guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare si nu a unor lucruri care pot schimba decizia politica", a spus Adriana Saftoiu.
Mesajul ar putea fi adresat in primul rand premierului, care si-a retras dermisia, preferand sa colaboreze in continuare cu Dan Voiculescu si incalcand decizia politica a Aliantei de a incerca declansarea alegerilor anticipate, iar recent se arata hotarat sa sprijine Tractorul Brasov, in ciuda opozitiei ministrului finantelor.
Boc: "Democratii nu sunt o anexa a premierului"
Presedintele PD, Emil Boc, l-a tras si el, public, de urechi pe Tariceanu, afirmand ca democratii "nu sunt o anexa a primului-ministru".
Acesta a precizat ca, in cadrul Colegiului Director al PD de ieri, "democratii si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care Calin Popescu-Tariceanu a reactionat in problema alegerilor anticipate". Boc a spus ca democratii vor transmite acelasi mesaj si in sedinta CNC ce urma sa aiba loc aseara. "Deciziile care se iau in forurile de conducere ale Aliantei trebuie respectate. Deciziile luate in forurile de conducere ale Aliantei nu trebuie anihilate de o singura persoana", a declarat presedintele PD.
Intrebat cum ar mai putea fi declansate alegerile anticipate in acest an, liderul democrat a afirmat ca "anticipatele se fac, nu se discuta".
Miza guvernului minoritar: Ministerul Economiei
Ieri-dimineata, democratii si liberalii au avut un prim schimb de opinii, la Palatul Victoria. Informatiile privind subiectele dezbatute sunt insa contradictorii, fiecare incercand sa prezinte o varianta cat mai avantajoasa propriei "tabere". Surse din PD sustin ca democratii i-au cerut lui Tariceanu sa recunoasca faptul ca, prin renuntarea la demisie, a incalcat protocolul Aliantei, in ideea de a relua tema alegerilor anticipate. Surse din PNL afirma insa ca democratii nu doresc neaparat anticipate, ci scoaterea Partidului Conservator de la guvernare si postul de ministru al economiei, detinut de conservatorul Codrut Seres, pentru George Pogea, un apropiat al presedintelui executiv Adriean Videanu.


(642 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Laura Gafencu, A.T.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Tariceanu, sub asediu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74032282829285 seconds.