Marți, 02 August 2005 - 08:47 AM Aleg.RO: PD-ul îi îmbrâncește pe liberali în hățișul anticipatelor

Publicat de: Liliana RUSE, M.S.

Gândul Consiliul de Coordonare al Alianței D. A. desfășurat, ieri dimineață, timp de un sfert de oră, la Palatul Victoria, a început și s-a terminat cu aceeași dispută. Aceasta a fost provocată de liderii democrați, care au anunțat, din start, că doresc anticipate, cât mai curând posibil, așa cum au decis în forurile de conducere ale partidului, înainte ca premierul să renunțe la demisie. Liderul PD, Adriean Videanu, a declarat ulterior : „Noi nu putem să revenim asupra unei decizii luate de către Colegiul director, ar fi anormal ca să facem așa ceva. I-am propus primului ministru să discutăm din nou despre anticipate și vom face acest lucru într-o nouă ședință”. Videanu a precizat că a fost avansat și un termen până la care să se decidă dacă va fi sau nu un scrutin anticipat: 10 septembrie.


Surse din conducerea Alianței susțin că președintele PD, Emil Boc, le-a pus în vedere liberalilor că anticipatele trebuie realizate în această toamnă și crede că problema poate fi rezolvată printr-un vot negativ, pe care guvernul Tăriceanu l-ar putea primi din partea parlamentarilor Alianței D.A. ”Emil Boc a spus că PD vrea anticipate, iar, la întrebarea premierului Tăriceanu dacă are o soluție pentru ca acestea să fie provocate, a răspuns că aceasta nu este o problemă a Alianței, ci a PSD, care trebuie să găsească peste 250 de voturi ca guvernul să treacă”, au declarat sursele. Premierul i-ar fi replicat că nu dorește să stea la mâna PSD și că PD trebuie să vină cu o soluție viabilă. De asemenea, sursele susțin că liberalii consideră că subiectul anticipatelor a fost reluat de pediști cu o intenție ascunsă. “Ei cred că se dorește crearea unei presiuni asupra lor, pentru ca, în final, să fie de acord cu o restructurare guvernamentală”. Sursele au afirmat că liderii PNL au ajuns la această concluzie, după ce le-a parvenit, înaintea întâlnirii de ieri, informația conform căreia colegii democrați se gândesc să realizeze până în toamnă și o remaniere de substanță. ”Ei se gândesc să scoată Partidul Conservator de la guvernare, iar ministerele rămase libere să fie împărțite cu cei de la UDMR, care sunt dornici să dețină funcții active. Cei de la PD mai doresc să fie un guvern cu un singur vicepremier – Vasile Blaga, iar lui Marko Bela să i se ofere în schimb funcția de ministru al Culturii, rămasă vacantă după demisia Monei Muscă”, au declarat sursele.

În alt scenariu, scoaterea PC din Executiv și guvernarea în minoritate ar urma să ducă, în septembrie, la provocarea alegerilor anticipate.

Planul este ca Executivul să își asume răspunderea pe un pachet legislativ privind „reforma” administrației publice, dar numai după ce acesta va fi „asezonat” cu două prevederi legislative, care nu ar conveni nici PSD, nici PC, nici PRM sau UDMR. Surse din PD susțin că liderii democrați doresc introducerea în pachetul legislativ a proiectelor de lege inițiate de către deputatul democrat, Ion Oltean, care, dacă vor fi adoptate, vor permite aliaților să îi îndepărteze mai ușor din fruntea Consiliilor județene și a serviciilor descentralizate pe reprezentanții PSD și chiar pe ai PC, dacă aceștia nu vor mai face parte din coaliția guvernamentală. Conform acelorași surse, această variantă a fost discutată și cu președintele Traian Băsescu, pe care conducerea PD l-a consultat duminică seară.


(569 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE, M.S.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PD-ul îi îmbrâncește pe liberali în hățișul anticipatelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56517887115479 seconds.