Marți, 02 August 2005 - 08:31 AM Aleg.RO: Raport SAR: anticipatele ar incheia tranzitia

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul SAR pledeaza pentru alegeri anticipate. Alina Mungiu Pippidi lanseaza ideea ca anticipatele ar fi singura solutie pentru ca schimbarea sistemului politic, inceputa la Revolutie, sa se desavirseasca. Procesul de Innoire a elitelor politice din Romania este, in acest moment, blocat. Si „singurul lucru care ar fi putut debloca situatia ar fi fost o victorie electorala zdrobitoare, care sa produca o majoritate pro-schimbare cum nu a existat nici in 1996, nici in 2004”, considera Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, intr-un raport intitulat „Transformarea reincarcata?”. Schimbarea nu se afla insa pe agenda actualei guvernari. Intentiile pro-schimbare se afla totusi pe agenda presedintelui Traian Basescu, insa sub forma luptei impotriva retelelor privilegiate. Realizarea acestui proiect, considera analistul Alina Mungiu, nu se poate petrece „in lipsa alegerilor anticipate, cu un partid liberal care prefera sa menajeze toate tendintele si sa nu desparta niciodata pe cei mai curati de cei mai dubiosi”. De altfel, PNL si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu sint actorii politici la care analiza SAR se raporteaza critic in nenumarate rinduri.

Integrarea formala in UE

Dupa inlocuirea elitelor politice care provin din fostul sistem comunist, a doua problema pe care o are de rezolvat actuala guvernare este europenizarea Romaniei. Desi „sub ultimele doua guverne europenizarea a progresat constant”, procesul s-a realizat doar tehnic, la nivel superficial. La acest nivel, vinovatul este chiar Comisia Europeana care, prin formalismul ei excesiv, cultivat de Comisie ca sa-si faca viata mai simpla, ingheata CSM cu majoritati conservatoare si cere legi ale functionarilor publici care vor face imposibila inlocuirea elitelor administrative, se arata in raportul SAR.

Reformele incep, dar nu se termina

A treia problema fata de care se raporteaza actuala putere este reforma. Atit in domeniul fiscal, cit si in Sanatate si Educatie, reformele au fost demarate. Totusi, actualul guvern nu beneficiaza de un instrument de masurare a eficientei sale, practicindu-se in continuare raportarile la sondajele de opinie si la imaginea pe care o au ministrii la televizor. O alta critica enuntata de SAR se refera la lipsa de comunicare cu partenerii sociali interesati de un anumit program al guvernului, practica preluata de la fostul guvern Nastase. Mai mult, considera SAR, „Nici Tariceanu, ca si Nastase inaintea sa, nu a reusit sa faca pasul inainte in formularea si implementarea politicilor, nu a reusit nici macar sa creeze structura care ar trebui sa faca acest lucru”.

Titlul initial al acestui raport SAR, conform BBC, a fost „Ultima solutie, inca o revolutie”. El trimitea direct la prima problema semnalata, si anume la inlocuirea vechilor elite. Insa aceasta problema ar fi fost rezolvata doar prin organizarea alegerilor anticipate, chiar daca prin aceasta mutare nu s-ar fi produs progrese si in privinta reformei si a europenizarii. Concluzia analizei efectuate de Alina Mungiu este ca relansarea puterii „presupune un pachet complex de reforme ale Aliantei si ale guvernului, care includ uniunea celor doua partide (ca treapta spre fuziune sau nu) si punerea pe o baza strategica a functionarii guvernului, cu modificarile de structura care rezulta de aici”.


(548 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Raport SAR: anticipatele ar incheia tranzitia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71628904342651 seconds.