Marți, 02 August 2005 - 08:30 AM Aleg.RO: Primari in razboi cu spatiile verzi

Publicat de: Antoaneta Etves, N.B

Cotidianul Spatiile verzi au devenit o adevarata afacere pentru primari. Mall-urile, parcarile si vilele de lux au luat locul spatiilor verzi fara ca oamenii sau autoritatile de mediu sa fie consultate. Cel putin cinci legi interzic deteriorarea si schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Cel mai recent exemplu este parcul din piata Anton, din Ploiesti, pentru care primaria a dat o hotarire in decembrie 2004 prin care aproba construirea unui supermarket de catre firma germana Rewe. „A fost o dezbatere publica in care nu s-a luat in considerare opinia noastra”, spune Daniel Aelenei, locuitor din zona parcului. Pe de alta parte, reprezentantii firmei Rewe spun ca au toate actele in regula de la primarie si ca nu asteapta decit avizul de mediu. „Am auzit vesti cum ca sint probleme. Nu este o tragedie. Vom construi in apropiere chiar si un spatiu de joaca”, spune Luminita Sutoiu, reprezentant al firmei Rewe. Reprezentantii de la protectia mediului spun insa ca dosarul nu a ajuns inca la ei. „Am solicitat Primariei Ploiesti ca toate planurile urbanistice sa ne fie trimise pentru a fi evaluate din punctul de vedere al mediului. Pina la ora actuala nu am primit nimic”, spune Camelia Stelian, director al Agentiei de Protectie a Mediului Prahova. Emil Calota, primarul Ploiestiului, spune ca acest proiect respecta etapele impuse de lege si spune ca investitorul trebuie sa se clarifice cu cei din zona, chiar daca primaria a aprobat planul urbanistic de constructie a acestui supermarket.

La Timisoara, verdeata dispare

Timisorenii sint scandalizati de ciopirtirea parcurilor si de distrugerea spatiilor verzi din oras din ultimii patru ani. „In multe parcuri si pe o suprafata intinsa de spatii verzi s-a construit sau arata jalnic la ora actuala”, a declarat Ovidiu Draganescu, prefectul judetului Timis. Schimburile facute intre terenuri inutilizabile si zone verzi au dus la aceasta situatie. Un exemplu este proiectul initiat de secretarul primariei, Ioan Cojocari, prin care orasul cedeaza 2.500 de metri patrati de parc, primind in schimb 1.800 de metri patrati de teren inutilizabil. Arhitectul-sef al orasului Timisoara, Radu Radoslav, a confirmat ca s-au facut asemenea schimburi de teren, dar a refuzat sa comenteze.

Vila de „magar” in parc

In Craiova, putine sint spatiile verzi si parculetele care inca nu au fost transformate in adevarate cartiere de vile de lux. Ultimul astfel de obiectiv, pe care au pus ochii oltenii cu bani, este parcul din apropierea Liceului „Stefan Velovan”. Aici, printre cei care isi ridica palate se numara ruda unei judecatoare si mama unui membru al lumii interlope, Doru Petrescu, zis „Magaru”.

Defrisarea parcului de linga Liceul „Stefan Velovan” a inceput in 2002. Atunci, fostul primar Vasile Bulucea a gasit de cuviinta sa improprietareasca insa citiva craioveni chiar in perimetrul spatiului verde.

Parcari „ecologice” din beton

Tirgu-Mures este si singura resedinta de judet din tara care a adoptat un act normativ local elaborat de ecologisti, care reglementeaza gestionarea parcurilor si zonelor verzi. Printr-o hotarire a consiliului local se stabileste un circuit in care abuzul este limitat: municipalitatea nu poate taia nici macar un arbore fara dezbatere publica si fara acordul unei comisii in care sint reprezentati si ecologistii. Cu toate acestea, o alta decizie a Consiliului Local, de amenajare a unor asa-zise parcari ecologice, restringe amenintator spatiile verzi si terenurile de joaca ale copiilor. Respectivele parcari nu sint insa altceva decit beton sau piatra turnata peste iarba din jurul blocurilor. „Primaria a spus ca pune dale de beton doar pentru rotile masinilor, restul solului raminind neacoperit”, sustine presedintele asociatiei ecologiste Sun Valey, Dan Calin Tocaciu. In replica, reprezentantii municipalitatii sustin ca amenajarea parcarilor va continua, deoarece reprezinta cea mai buna solutie pentru oras.

Defrisari pentru mall si case

Consiliul Local Constanta a decis in anul 2000 construirea unui mall in Parcul Tabacariei. ONG-ul „Mare Nostrum” a initiat insa o campanie de stringere de semnaturi, in urma careia peste 1.000 de persoane s-au opus proiectului si au cerut schimbarea locatiei mall-ului. Protestatarii au depus plingeri penale la PNA, in care reclamau modul in care primarul Radu Mazare a administrat domeniul public al municipiului.

Criza de parcuri din Bacau este veche, dar fosta administratie Sechelariu a acutizat-o. In Parcul Gheraiesti, amplasat linga oras, se ridica acum un cartier de vile ANL. Peste zece hectare de padure au fost defrisate pentru casele unor oameni de afaceri, medici sau persoane de conditie medie, iar parcul in intregimea lui si-a pierdut destinatia de loc in care lumea mergea la un gratar, la sfirsitul saptaminii. Oricum, vilele nu sint nici acum locuite, pentru ca o punga de gaz metan descoperita sub constructii a impiedicat racordul la energie electrica si gaze. •

Mai multe legi incalcate

Legea mediului nr. 137/1995 prevede ca statul trebuie sa aiba principiul precautiei in luarea de decizii in ceea ce priveste spatiul verde public si prevede dreptul publicului de a participa la asemenea decizii. Aceasta lege este intarita si de alte legii care protejaza spatiile verzi: Legea codului silvic, Legea administratiei publice si Ordinul dat de Ministerul Mediului.


(681 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Antoaneta Etves, N.B


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Primari in razboi cu spatiile verzi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.