Joi, 28 Iulie 2005 - 08:32 AM Aleg.RO: Liberalii n-au intrat in jocul politic regizat de tandemul Basescu-Stolojan

Publicat de: C.C.

gardianul Desi exista opinii contrarii, PNL a ramas pe pozitii. Tariceanu, invingator si la partid, si la Guvern PNL a respins cu doua zile in urma ideea avansata de Theodor Stolojan, privind separarea functiei de presedinte de partid de cea de premier. Decizia Delegatiei Permanente de a-l sustine, in continuare, pe Calin Popescu Tariceanu (cu 67 de voturi «pentru», sapte «impotriva» si doua abtineri) atat in functia de lider al PNL, cat si in cea de sef al Executivului a fost speculata ca o solutie temporara a crizei interne. Ce spun reprezentantii "aripilor" diferite din PNL, colegii de la guvernare, dar si principala forta din opozitie fata de atitudinea exprimata?


Dihonia continua in PNL

Deputatul liberal Cristian Boureanu a criticat, ieri, pozitia liderului Calin Popescu Tariceanu, care, spune el, a simtit nevoia, in fata celor 72 de delegati, sa-si reconfirme autoritatea intr-un mod cel putin ciudat. Boureanu si-a exprimat nemultumirea si pentru faptul ca Tariceanu le-a cerut colegilor reconfirmarea pentru pozitia lui prin vot secret. Votul, a spus Boureanu, a avut urmatorul efect: o data cu obtinerea majoritatii pentru sustinerea sa in functia de lider al partidului, Tariceanu le-a sugerat delegatilor ca, de fapt, acest rezultat confirma si increderea care ii este acordata in a conduce mai departe Guvernul. Pe de alta parte, Boureanu a precizat ca se raliaza pozitiei exprimate initial, de a dori implicarea lui Theodor Stolojan in partid, dar si in ceea ce priveste separarea functiilor de conducere. "Ideea propusa de catre Theodor Stolojan a fost respinsa in DP".


Un liberal, alta opinie

Reprezentantul unei alte grupari din PNL, senatorul Puiu Hasotti, sustine insa ca refuzul de a nu accepta separarea puterilor si, implicit, a competentelor nu numai ca este o practica europeana, dar si universala. Astfel, spune el, "s-ar crea doi poli de putere diferiti, presedintele PNL ar tine foarte mult la puritatea doctrinara a actului guvernamental, iar premierul ar trebui sa fie ancorat in realitatile romanesti".


PC, PD si UDMR

Deputatul conservator Stefan Glavan a apreciat, ieri, ca Delegatia Permanenta a PNL a luat o masura inteleapta, "proband astfel ca Tariceanu are sustinerea si capacitatea de a conduce in continuare atat partidul, cat si Guvernul". Mai mult, acesta a respins ideea promovata de fostul lider liberal, Theodor Stolojan, de separare a functiilor privind conducerea partidului si cea a Executivului.

Pe de alta parte, Uniunea lui Marko Bela gaseste manierat sa nu-si exprime pozitia fata de bucataria interna a unui coleg de guvernare. "Nu este elegant sa comentez", a precizat, sec, presedintele executiv al UDMR, Tockacs Csaba.

Abtinandu-se de la comentarii privind posibilitatea disocierii functiei de premier cu cea de lider de partid, vicepresedintele PD, Cezar Preda, s-a limitat la a-si manifesta ingrijorarea ca "nici o decizie a PNL nu se ia in Alianta. Nu mai sunt de acord cu Tariceanu ca Partidul Liberal este prima forta de pe esichierul politic, uita ca PD este, cel putin, la egalitate". In plus, "alegerile anticipate sunt singura solutie care ar putea pune capat crizei. Nici PNL, si nici Tariceanu nu au dreptul sa inchida subiectul. Aceasta este solutia pentru Alianta".


PSD: Formula e OK!

"Este mult mai functional un sistem in care premierul este si presedinte de partid", ne-a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, referitor la tandemul Tariceanu-Stolojan. Diaconescu spune ca o asemenea formula este legata de o logica de responsabilizare politica din partea unui partid care se afla in spatele unui guvern. Potrivit liderului PSD, daca un partid de guvernamant are alt presedinte decat primul-ministru, formatiunea ar fi inclinata spre o lipsa de activitate. In plus, mai spune Diaconescu, doi presedinti diferiti ar putea genera si dispute intre echipa guvernamentala si cea de partid. (A.D./L.R.)


Mona Musca demisioneaza din Guvern si din conducerea partidului

Vicepresedintele liberal, ministrul culturii, Mona Musca, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca va demisiona din Guvern si din conducerea PNL pentru a-si pune in acord pozitia cu votul impotriva sustinerii lui Calin Popescu Tariceanu, pe care l-a dat in Delegatia Permanenta a PNL. "Personal, nu am putut sa dau un vot de incredere lui Calin Popescu Tariceanu, ca presedinte de partid si premier. Am principii la care tin si nu cred ca un lider de partid si un prim-ministru poate balansa cu demisia, pentru ca acest lucru inseamna pierdere de credibilitate si pentru el, si pentru PNL", a mai spus Mona Musca. Ea a afirmat ca a avut o relatie foarte buna ca Tariceanu si nu a avut divergente cu el, nici in Guvern, nici in fruntea PNL. "Este un premier bun, dar nu poti avea incredere in cineva care isi incalca cuvantul", a completat liderul PNL. Mona Musca sustine ca in sedinta DP a PNL si-a explicat votul impotriva lui Tariceanu si l-a informat si pe acesta. "Nu tin la scaun si la functie, dar tin la principii", a mentionat vicepresedintele PNL. Reprezentantul conducerii PNL considera ca ar fi o inconsecventa "catastrofala" pentru ea daca nu ar demisiona dupa ce a votat impotriva lui Tariceanu. "Ar insemna ca fac exact ca el, una sa vorbesc si alta sa votez", a explicat Mona Musca. Ea a precizat ca va demisiona din Guvern in prima sedinta a Executivului, programata pentru astazi, iar din functia de vicepresedinte al PNL va demisiona in prima intrunire a Biroului Permanent Central al partidului. (C.C.)


Ce spune Stolo?

Pentru a se preveni acumularea de tensiuni in cadrul Aliantei, deoarece atat timp cat nu exista un proiect politic pentru intarirea unitatii Aliantei PNL-PD, evident ca exista o competitie intre cele doua partide, care poate lua uneori accente mult mai mari decat ar trebui si in acest fel, in loc ca energiile Aliantei sa fie indreptate catre adversarul politic, care este PSD, energii se cheltuiesc in solutionarea acestor acumulari de tensiuni si noi credem ca trebuie sa existe un proiect politic pentru intarirea unitatii.

Eu am propus, de exemplu, in convorbirea pe care am avut-o cu premierul Tariceanu, sa se formeze imediat un grup comun de lucru pentru a identifica problemele care generaza acumulari de tensiuni si a se veni cu solutii in forumurile de conducere ale Aliantei.

In discutia pe care am avut-o cu premierul Tariceanu, i-am spus despre aceasta propunere. Dansul are o alta opinie, considera ca cele doua functii trebuie indeplinite de aceeasi persoana. Este dreptul dansului sa aiba o alta opinie si, sigur, este dreptul membrilor PNL sa ridice aceasta problema spre dezbatere.

Nu am cerut nici o functie, nu voi cere nici o functie, pana nu ma conving ca se doreste o schimbare in trendurile pe care le-a capatat in prezent PNL, respectiv scaderea de credibilitate.


Ce raspunde Calin?

Am solicitat un vot de incredere Delegatiei Permanente pentru a sti daca in PNL exista o dorinta de a nominaliza pe altcineva in afara presedintelui partidului pentru functia de premier. Votul a fost extrem de clar. Hotararea Delegatiei Permanente este obligatorie pentru toti membrii PNL.

Functia de premier nu poate fi asumata decat de presedintele PNL.

Mi-am exprimat rezervele fata de utilitatea unor astfel de intrevederi, cea dintre Stolojan si unii sefi de filiale PNL- nr.r), dar toata lumea a fost libera sa participe, chiar si eu am primit o invitatie.

Noi stim cum sa procedam pentru ca ne cunoastem de mai multa vreme, iar problemele care apar vor fi rezolvate de organismele abilitate ale Aliantei. Mai este insa mult de lucrat impreuna si pe masura ce va trece timpul oamenii vor invata sa colaboreze.


(513 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la C.C.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Liberalii n-au intrat in jocul politic regizat de tandemul Basescu-Stolojan | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65405988693237 seconds.