Vineri, 22 Iulie 2005 - 08:45 AM Aleg.RO: Stolojan contra Tăriceanu – total Kombat în PNL

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Theodor Stolojan a trecut de la tatonări la implicări directe în bătălia pentru șefia Guvernului și a PNL. Călin Popescu Tăriceanu se mobilizează și își face campanie în propriul partid. Sătul de stat degeaba la Palatul Cotroceni, Stolojan s-a hotărât să strângă relațiile cu partidul. Până acum, fostul președinte liberal i-a ascultat, oarecum nepăsător, pe cei care veneau la el să se plângă de Tăriceanu. Cum nemulțumirile au crescut în ultima săptămână, Stolojan a ieșit din starea de pasivitate. După cum ne-au declarat surse din partid, el s-a întâlnit, recent, cu mai mulți șefi de filiale, inamici declarați sau chiar persoane apropiate ale actualului președinte de partid. Stolojan s-ar fi văzut și cu 20 de parlamentari liberali, la una din mesele tradiționale unde senatorii și deputații PNL se adună săptămânal. Se pare că Stolojan a dat semnalul că, deocamdată, nu-l interesează decât postul de premier, urmând să atace, mai târziu, și șefia PNL. Sfătuit de apropiații săi, ex-președintele liberal le spune tuturor celor care vor să-l asculte că oamenii din teritoriu, numiți de Tăriceanu în posturi frumușele din administrația publică, nu vor fi schimbați odată cu înlocuirea actualului premier.

Stolojan așteaptă să fie poftit la șefia Guvernului și a partidului

Stolojan a recunoscut, ieri, într-o declarație acordată Mediafax, că e pregătit să se implice din nou în PNL, dar numai la cererea filialelor: “Dacă organizațiile județene ajung la concluzia că ceva trebuie schimbat în politica și structura PNL, atunci au posibilitatea și sunt îndreptățite să o facă. Dacă organizațiile județene consideră că eu trebuie să joc un rol în această schimbare, atunci sunt pregătit și este de datoria mea să răspund la această chemare”. Reluând ideea că a muncit prea mult ca PNL să ajungă un partid mare pentru ca acum să asiste impasibil la declin, Stolojan le gâdilă orgoliul celor din teritoriu: “Toți liderii de la centru ar trebui să asculte vocea acestor reprezentanți ai partidului, din țară”. Fostul președinte liberal încearcă, însă, să se distanțeze de un eventual puci, spunând că nu vrea să încurajeze “nici o inițiativă a unui grup sau a altuia de la centru, care să accentueze tensiunile interne și să diminueze și mai mult credibilitatea PNL”.

Apropiații fostului președinte au trecut deschis la atac

Deputatul PNL Cristian Boureanu, membru în Biroul Permanent Central, ne-a declarat, ieri, că trebuie declanșată urgent o dezbatere în partid pe tema viitorului PNL și al guvernării. “Sondajul CURS, care ne arată că 57 la sută dintre români îl preferă ca premier pe Theodor Stolojan, unul dintre cei mai importanți lideri ai noștri, și doar 20 pe Călin Popescu-Tăriceanu, trebuie să ne pună pe gânduri”, a spus Boureanu. El a adăugat că această chestiune trebuie dezbătută de urgență în cadrul BPC, al Comitetului Executiv și “neapărat” al Delegației Permanente, care-i include pe șefii de filiale. “Ultima decizie a Delegației Permanente a fost ca premierul să demisioneze. Acum, premierul trebuie să vină în fața noastră și să ne explice de ce și-a retras demisia”, a afirmat Boureanu.

Deputatul Raluca Turcan, fostă consilieră a lui Stolojan, crede și ea că forurile de conducere ale partidului vor lua în discuție ultimele evoluții politice. “PNL se află într-o acută criză de imagine. Nu cred că ne mai putem ascunde la nesfârșit că partidul a scăzut în sondaje. Trebuie să discutăm cu cărțile pe masă”, ne-a declarat Turcan.

Partizanii lui Tăriceanu se declară loiali până la capăt

Vicepreședintele Puiu Hașotti spune, însă, că PNL nu se confruntă cu o criză. “Au fost greșeli ale premierului. Nu acum, când și-a retras demisia, ci când și-a dat-o. Eu cred că, în politică, greșelile nu se răzbună, ci se repară”, spune deputatul liberal. El se declară un susținător al actualului premier și îl acuză pe Boureanu de trădare: “Eu am fost ales, la congres, pe lista lui Tăriceanu și rămân membru al acestei echipe. Nu am vocație de trădător. Ceea ce declară dl. Boureanu ține, până la urmă, de caracter. Dacă e nemulțumit, ar trebui să se retragă din Biroul Permanent Central și să-și dea demisia din Parlament, unde a ars gazul timp de șase luni”. Secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, spune și el că, din discuțiile pe care le-a avut cu organizațiile, n-a auzit plângeri la adresa lui Tăriceanu. “Foarte mulți președinți de filiale îl sprijină pe președintele partidului”, a afirmat Motreanu, adăugând, însă, că “dezbaterile interne sunt totdeauna binevenite”.

Premierul îi scoate pe șefii de filiale la o vilă de protocol

Nici premierul nu stă cu mâinile în sân. El a convocat, pentru astăzi, o întâlnire cu președinții de organizații, la Casa Dante, din cartierul Primăverii. Președintele PNL va încerca să calmeze spiritele și să le explice liderilor locali că decizia de retragere a demisiei se va dovedi benefică pentru partid. Se pare că doar șase lideri de filiale îi sunt potrivnici actualului premier, dar asta din pricina frustrărilor personale ale acestora, și mai puțin din considerente politice. Președintele PNL mai are programată, pentru săptămâna viitoare, o întrevedere cu grupurile parlamentare. El ia în calcul și convocarea unei Delegații Permanente, care să îi valideze decizia de retragere a demisiei. Inamicii săi așteaptă tot convocarea acestui for, pentru a propune schimbarea sa din funcția de prim-ministru.


(601 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Stolojan contra Tăriceanu – total Kombat în PNL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60165286064148 seconds.